Novomeški Moški odbojkarski klub Krka se je v zadnjem mesecu dni lepo povzpel po lestvici 1. Državne odbojkarske lige in je po 12. krogih trenutno na 5. mestu.

S tem se Dolenjcem odpirajo lepe možnosti za zaključne boje v modri skupini, optimizem, ki je v ekipi vladal pred pričetkom sezone, pa se je izkazal za upravičenega. S tem se strinja tudi dolgoletni predsednik kluba dr. Aleš Hvala, ki je zadovoljen z napredkom v igri Novomeščanov, vesel pa je tudi dejstva, da v ŠD Marof na tekme zahaja vse več gledalcev. Več si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

MOK Krka
Veselje odbojkarjev Krke – foto: M. Eržen

Trenutno 5. mesto članov na lestvici 1. DOL je, sploh v primerjavi z nekaj preteklimi sezonami, odlično. Kako vidite trenutno stanje in kaj od fantov pričakujete v prihodnje?

Gre za odraz trdega in sistematičnega dela. Kakovost igre se je v zadnjih dveh sezonah stopnjevala, napredek je viden in ekipa, ki jo povečini sestavljajo mladi igralci, dozoreva. S položajem na lestvici smo zadovoljni, smo pa zamudili eno ali dve priložnosti, da bi proti nam primerljivim ekipam osvojili še kakšno točko več in tako imeli lažje delo v nadaljevanju. Cilj z začetka letošnje sezone je uvrstitev v modro skupino, torej vsaj 6. mesto. Slabša uvrstitev v prvem delu bi bila neuspeh, pa tudi veliko tveganje, saj je zadnje kolo pokazalo, da nobena ekipa, ki sedaj zaseda mesto nižje od četrtega, še nima zagotovljenega obstanka v 1. DOL. Od naših igralcev pričakujem, da bodo zmogli dovolj srčnosti in borbenosti za dosego zmag na ključnih tekmah. Znanja in moči imajo za to že dovolj. Priložnost, da to pokažejo, bodo imeli že na sobotni tekmi proti Salonitu v Kanalu.

Za podmladek se vam, sploh potem, ko so Krkini starejši dečki lani zmagali na državnem prvenstvu, zagotovo ni bati?

Lanska zmaga dečkov je bil največji uspeh MOK Krka. Tudi letos od dečkov in kadetov pričakujemo, da se bodo borili za najvišja mesta v državi. So odlična generacija in mnogi izmed njih bodo gotovo nadaljevali v članski ekipi MOK Krka. Zelo smo veseli tudi letošnje uvrstitve Luke Lindiča v kadetsko državno reprezentanco.

Na uspehe mladih smo še posebej ponosni zato, ker je dečke v nižjih razredih osnovne šole težko pridobiti za odbojko in je možnost selekcije manjša kot pri nekaterih drugih skupinskih športih, recimo nogometu, rokometu ali košarki. Odbojka je tehnično izredno zahteven šport; zahteva odlično koordinacijo gibov posameznika, za dosego točke pa je to treba še sinhronizirati s soigralci. Žoga je po pravilu stalno v gibanju in to zahteva visok nivo koncentracije, ki ga tako majhni otroci težko zmorejo. Zato so prvi koraki za otroke manj atraktivni in je potrebno veliko navduševanja in posebnih metod dela, da se otroci osnovnih elementov naučijo skozi igro in zabavo. Ko to stopnjo presežejo, začnejo v igri uživati in osip je praviloma majhen.

Tudi bazen dolenjske moške odbojke, vključno z Žužemberkom, Mokronogom in Kostanjevico, je precej bogat.

Zanimivo in značilno za odbojko v Sloveniji je, da se je razvijala in tradicionalno živi v manjših krajih: Kanal, Prvačina, Ravne, Šoštanj, Topolšica, Hoče, Črna, Logatec in mnogi drugi. Na Dolenjskem imamo srečo, da je takšnih centrov odbojke na dokaj majhnem področju kar nekaj. Tako tudi za MOK Krka poleg Novomeščanov nastopajo ali so nastopali igralci iz Žužemberka, Mokronoga, Kostanjevice ter tudi malo oddaljenejšega Kočevja.

Člansko ekipo strateško gradimo na temeljih domačih igralcev. To ne pomeni, da si ne bi želeli v naslednji sezoni sodelovanja s kakšnim igralcem, ki ni z dolenjskega področja. Dober, izkušen igralec lahko ekipo v takšni razvojni fazi, v kakršni je naša, dvigne na višji nivo in to bi gotovo pripomoglo še k večjim tekmovalnim uspehom in k popularizaciji odbojke v Novem mestu.

Močno občutimo tudi pomanjkanje trenerjev, predvsem za delo z mladimi. Da bi to izboljšali že načrtujemo nekatere aktivnosti, a je to žal zelo odvisno od finančnega stanja. Na to pa se ne želimo izgovarjati. Veliko se da narediti tudi z omejenimi sredstvi in to z uspehi tudi dokazujemo.

Zdi se, da je kriza klube močno udarila in da je kakovost slovenske odbojke v zadnjih letih padla. Se strinjate s tem in kako ste to občutili v MOK Krka?

Kakovost odbojke je padla predvsem v klubih, kjer niso imeli dovolj lastnega igralskega kadra. Pogoji se spreminjajo in se vedno bodo; treba je vztrajati in trdo delati, pa pridejo tudi uspehi in boljši časi. Ker imamo v MOK Krka domače igralce, pri nas ni prišlo do padca kakovosti. Nasprotno, ekipa je napredovala in tekme so vse boljše. Veseli smo, da je tudi obiskovalcev na tekmah letos več kot v preteklih sezonah. Pohvalijo nivo igre, predvsem pa so zadovoljni, da lahko navijajo za igralce, ki izvirajo iz domačega okolja. Upam, da bo to spodbuda tudi za ostale potencialne sponzorje, saj večji del sredstev za našo dejavnost prispeva glavni pokrovitelj Krka, d.d., Novo mesto ter nekaj manjših sponzorjev.

Odbojka je že tradicionalno tudi precej medijsko spregledana, kar zagotovo ne pripomore k rešitvi krize, v kateri je.

Nizka pojavnost odbojke v medijih je problem, predvsem v kriznih časih, saj se sponzorji izredno težko odločajo za podporo odbojkarskim klubom. Zato smo pred nekaj tedni klubi na Odbojkarsko zvezo Slovenije (OZS) poslali pobudo za pripravo akcijskega načrta za izboljšanje stanja na tem področju. OZS se je pozitivno odzvala, aktivnost zveze se je že povečala. Tu lahko naredimo še veliko in na nas klubih je, da temu posvetimo več pozornosti, saj je bil odziv na predloge OZS medel. V MOK Krka smo tudi glede tega naredili kar nekaj korakov: obnovili smo spletne stani kluba, na katerih redno objavljamo klubske novice in zanimivosti iz sveta odbojke, zelo aktivni smo na Facebooku, redno vsak mesec objavimo in razpošljemo medijem članek povezan s tekmovanji ali delom v MOK Krka.

Vendar delo v lokalnih okoljih ni dovolj. Za popularizacijo odbojke v Sloveniji je v prvi vrsti potrebna dobra članska državna reprezentanca, ki bo dosegala znatnejše uspehe vsaj na evropskem nivoju. Brez tega večjega zanimanja medijev ne moremo pričakovati.

Ana Čefarin