Napornega dvodnevnega turnirja Božičnega turnirja mest v soboto in nedeljo, 27. in 28. 12. 2014, so se poleg starejših dečkov MOK Krke, ki so s tem zastopali ekipo Novega mesta, udeležile še ekipe iz Rovinja, Zagreba, Šempetra (dve ekipi), Maribora, Nove Gorice, Kamnika, Daruvarja in Žužemberka.

Leon Gorše, Žiga Kočevar, Aljoša Kafol, Tibor Kovačič, Sašo Gotenc, Blaž Omahen, Matic Hren, Arne Resnik, Janez Žužek, Jakob Čop in Aljaž Ogulin so v sedmih tekmah le enkrat izgubili. Premoč so morali priznati visoki, fizično močni in prodorni selekciji milijonskega mesta Zagreba, ki je bila sestavljena iz treh mestnih klubskih ekip.

Ekipa MOK Krka si je po sedmih odigranih tekmah priigrala srebrne medalje in pokal za 2. mesto, kar je presežek od lanskega tretjega mesta na istem turnirju. Prvo mesto je osvojila ekipa Zagreba, tretje pa ekipa Žužemberka pred Šempetrom, Kamnikom in Novo Gorico.

Najboljše tri ekipe Božičnega turnirja v Zagrebu
Najboljše tri ekipe Božičnega turnirja v Zagrebu

Omenjena enajsterica je prvi dan turnirja premagala vse svoje nasprotnike z rezultatom 2:0 v nizih. Do odličnega rezultata pa ni prišla lahko. V prvi tekmi proti Rovinju je moral trener Andrej Prah po prikazanih odličnih servisih dečkov iz Rovinja na ogrevanju pred tekmo že takoj na začetku določiti najmočnejšo postavo s povsem spremenjeno taktično postavitvijo glede na igranje v kvalifikacijah za A ligo. Tekmo so tako pričeli novi organizator igre Aljoša Kafol, standardna sprejemalca Leon Gorše in Žiga Kočevar, skoraj nova srednja blokerja Tibor Kovačič in Blaž Omahen ter nov korektor – sprejemalec Sašo Gotenc in novi libero Matic Hren. Začetek prvega niza je bil povsem izenačen do 12. točke. Obe ekipi sta dobro servirali in prav tako dobro sprejemali, kar je bilo za ekipo Krke presenetljivo. Ekipi pa sta tudi napravili kar nekaj neizsiljenih napak pri organizaciji napadov in pripravi napadov. Krkaši so jih do 11. točke napravili kar 7. Prav zaradi trdnega sprejema so naši igralci po 12. točki izboljšali organizacijo napadov ter Rovinju preko Kočevarja in Goršeta najprej ušli na 16:12. Igralci Rovinja, ki so se zanašali predvsem na dobro izvedbo servisov, niso našli pravega orožja za priključek, so nato popustili pri zbranejši izvedbi drugih odbojkarskih elementov ter omogočili dokaj lahek zaključek prvega seta v korist Krke s 25:17 (po 12. točki je Krka napravila le še eno neizsiljeno napako). V drugem setu je omenjena postava Krke nadaljevala z igro brez napak, ki pa jih je bilo čedalje več pri Rovinju. Posledica tega je bilo visoko vodstvo Krke s 5:2 in nato kar 12:3, 18:4 ter 24:11. V drugi polovici seta so priložnost za igro dobili Aljaž Ogulin, Arne Resnik, Jakob Čop in Janez Žužek. Največ problemov jim je zadal servis Rovinja ob koncu seta, ko so dečki iz Rovinja znižali rezultat iz 11:24 na 16:24. “Črni” niz se je končal po uspešnem sprejemu Janeza Žužka, podaji Jakoba Čopa in uspešnem napadu Saše Gotenca – 25:16.

V drugi tekmi se je Krka pomerila z Novo Gorico. Ekipa Nove Gorice je letos v svoji kvalifikacijski skupini za vstop v A ligo kot ekipa z imenom GO Volley dosegla prvo mesto in je bila tako papirni favorit. Prva postava Krke pa je tudi to tekmo odigrala zelo zbrano ter z dobrimi servisi, sprejemi, nekaterimi bloke, organizacijo igre in predvsem resnim pristopom in spoštovanjem do nasprotnika zmagala s 25:17 in 25:14.

V tretji tekmi se je Krka pomerila s Kamnikom, torej s še eno prvouvrščeno ekipo neke druge kvalifikacijske skupine za vstop v A ligo. V prvem nizu je prva postava Krke prikazala igro brez napak ter visoko, s 25:12 dobila prvi niz. V drugem pa so po slabšem taktičnem začetku in neizsiljenih napakah, predvsem na sprejemu in občasno v napadu krkaši dovolili, da so se dečki iz Kamnika prelevili v prave borce. Krka je do 14. točke vodila le za točko ali dve, nato pa je sledilo obdobje Kamnika, ko so prek Kutnarja, Zalogarja in predvsem prek Finka gladko zaključevali dobro pripravljene napade mimo nekoliko zbeganih blokerjev Krke ter tako Kamnik popeljali v vodstvo z 19:15. Po odmoru na zahtevo trenerja Krke so naši igralci odigrali naslednje akcije bolj zbrano in znižali izid na 18:19. Toda trmasti Kamničani so ponovno s hitro igro povedli s 23:18. Šele pri tem izidu je kapetan ekipe Žiga Kočevar (tako, kot je skoraj vedno v minuli sezoni zaenkrat odsotni igralec, kadet Klemen Šetina) po daljšem času demonstriral, kako je potrebno srvirati ves čas tekme, ter s šestimi zaporednimi servisi napravil tri direktne točke in s preostalimi tremi otežil organizacijo napada nasprotne ekipe, ki je napravila eno napako v napado, Krka je tako uspešno izvedla en blok ter preko Leona Goršeta uspešno izvedla kontro – 25:23 za Krko.

V zadnji, četrti tekmi prvega dne, je trener Andrej Prah v določil, da bodo tekmo s Šempetrom 2, za katero so igrali člani male odbojke, odigrali vsi rezervni igralci, Aljaž Ogulin, Janez Žužek, Arne Resnik, Jakob Čop ter trije člani prve postave, libero Matic Hren, Blaž Omahen in Tibor Kovačič. Tekmo so naši igralci odigrali brez menjav v sistemu 6-2. Organizatorja igre in sprejemalca sta bila Aljaž in Janez, sprejemalca Jakob in Tibor, srednja blokerja pa Arne in Blaž. Krkaši so se ves čas prvega niza ukvarjali bolj s tem, kje kdo mora stati, za kar je trener Andrej Prah porabil zelo veliko energije za krajše in daljše razlage in utemeljitve ter predvsem za začudenje, da so igralci povsem pozabili na že uigrane postavitve izpred meseca dni. V prvem nizu so igralci Šempetra še držali stik s Krkaši do 12. točke, nato pa je Krka predvsem po zaslugi servisov Jakoba Čopa in Blaža Omahna, ušla do zmage v prvem nizu s 25:14. Drugi niz je bil kopija prvega, le da je trener porabil nekaj manj energije za razlago o tem, kje kdo mora stati in kje je kdo moral stati. Krka je podobno, kot v prvem nizu, predvsem na račun servisov Čopa, Omahna, Kovačičain na ob koncu niza še Arneja Resnika ponovno ušla do končne zmage s 25:14.

S četrto zmago je Krka dosegla 100% izkupiček prvega dne turnirja.

Bojazen, da bodo bili igralci Krke preveč utrujeni, da bi naslednji dan ponovili igro proti trem najbolje uvrščenim ekipam iz druge skupine petih ekip, se je razblinila že takoj na začetku prvega niza jutranje tekme v zasneženem Zagrebu, ko so odlično igro prikazali proti prvi ekipi Šempetra, edini ekipi, ki je v svoji kvalifikacijski skupini za A ligo dosegla vse zmage. Prva postava Krke je tako prvi niz dobila s kar 25:12. V drugem nizu, še zlasti po slabšem taktičnem začetku Krke po njenem vodstvu s 6:3, pa so začeli Šempetrani mnogo bolje sprejemati in vršiti močnejši pritisk na igralce Krke s servisi in raznovrstnimi napadi. Zaradi slabšega sprejema se je organizator igre Krke, vztrajni Aljoša Kafol, prelevil v tekača na kratke proge z mnogimi ponovitvami – do drugih žog po sprejemu je moral tekati na vse strani polja Krke, kar je posledično tudi botrovalo nekaterim napakam, kot so presto srednje linije, netočen napad, slabša organizacija napada. Igra je bila do vodstva Krke z 9:6 povsem izenačena, po dodatnih napakah na sprejemu pa so Šempetrani ujeli Krko na 13. točki. Potem pa se je začel zagrizen boj za večjo prednost, ki pa je nobena ekipa do kar 28. točke ni uspela ustvariti. Za odtenek so bili igralci Krke pri tem vztrajnejši in po kar pol ure trajajočem drugem nizu le uspeli zaključiti tekmo s 30:28 in z 2:0 v nizih.

V drugi tekmi so krkaši nastopili proti favoriziranim domačinom iz Zagreba. Kljub veliki želji in mnogim poskusom, da bi tekmo obrnili sebi v prid, jim to ni uspelo. Postava Zagreba, ki je bila sestavljena s premislekom in načrtno iz treh mestih klubov ter tudi v povprečju po višini zelo visoka, je bila enostavno boljša na sprejemu, na servisu, v bloku in v napadu. Krka je tekmo izgubila z 0:2 (-18, -20). Največ težav so imeli Krkini sprejemalci s sprejemanjem in blokiranjem visokih ter močnih zagrebških napadalcev, tako da je bil Aljoša ne samo tekač, ampak v nekaj primerih tudi plezalec, saj se je tudi s plezanjem po zloženi stranski tribune trudil rešiti slabo sprejeto žogo nerazpoloženih sprejemalcev Leona, Žige in Saše.

MOK Krka - Božični turnir, Zagreb 2014
Ekipa starejših dečkov MOK Krka in trener Andrej Prah

V zadnji tekmi napornega turnirja sta se pomerili ekipi Krke in Žužemberka. Torej Krka je tako na tem turnirju igrala že svojo četrto tekmo proti ekipi, ki je v svoji kvalifikacijski za vstop v A ligo dosegla prvo mesto. Žužemberčani so tako, kot pred tremi tedni v Kočevju, ko so z 2:0 v nizih dobesedno splaknili Krko in se zavihteli na prvo mesto kvalifikacijske skupine, ponovno prikazali izredno igro v obrambi, napadu in servisu. Toda igralci Krke so se po porazu z Zagrebom nekoliko zamislili nad svojimi napakami, ter jih že v prvem nizu proti Žužemberku vidno popravili in s tem zelo kmalu dvignili na noge svoje zveste navijače, starše in sorodnike, ki so v obeh dnevih s svojo, za vsakega posebej, unikatno psihološko podporo ter prevozom na tekme, tudi po snegu v nedeljo, močno pripomogli k uspehu. Ekipa je delovala zelo trezno, preudarno in je upoštevala nekaj sprotno ugotovljenih zamisli trenerja Praha. Ves čas seta je Krka branila vodstvo dveh do treh točk. Zelo se je izkazal organizator igre Aljoša Kafol, ki je ob tekanju za različno sprejetimi žogami uspel podajati bolj natančno. Vsi igralci pa so poskrbeli, da so bili v obrambnih nalogah učinkovitejši ter, da so stalno poizkušali pritiskati s servisi. Posledica tega so bile tudi napake servisov, ki so omogočile Žužemberčanom, da so dosegli 4 zaporedne točke ter s tem povedli s 17:15. Krka je nato z obrambo in napadi prek Goršeta uspela priti do preobrata in vodstva z 22:21. Krka je tudi s pomočjo štirih menjav uspela celo povesti s 24:21, toda to ni bilo dovolj. Žužemberčani so odlično odigrali v obrambi in napadu ter si celo priigrali zaključno žogo na 25:24. S tem se ni strinjal Leon Gorše, ki je s pomočjo podajalca Aljoše s prodornim napadom najprej izenačil nato pa na podoben način zaključil set v prid Krke s 27:25. V drugem nizu so igralci Žužemberka močno pritisnili s servisi ter pri sprejemalcih Krke povzročili pravo paniko. Posledica tega je bilo visoko vodstvo Žužemberčanov s 6:1 in 10:3. Po tem izidu so Krkini igralci vzpostavili rezultatsko ravnotežje ter se do konca seta Žužemberku le uspeli približati na vsega tri točke zaostanka – 22:25.

Krka je prikazano igro v drugi polovici drugega niza uspešno prenesla v zadnji, tretji set, kjer so poleg odličnih napadov Kočevarja, Kovačiča in Goršeta igralci dodali še odlično blokiranje. Posledica je bilo visoko vodstvo z 8:3. Ritem igre v obrambi, servisih, sprejemu, bloku in napadu so igralci nadaljevali tudi po menjavi polj in tudi s še tremi menjavami, ko sta v igro vstopila Janez Žužek in Arne Resnik. Tekmo je zaključil Leon Gorše po uspešnem pasivnem bloku rezervista Janeza Žužka in Blaža Omahna, prisebni obrambi Saše Gotenca in natančni podaji Aljoše Kafola – 15:7. Ob tem je pomembno dejstvo, da so Žužemberčani ves čas igrali zelo borbeno v obrambi in vztrajno v napadu prek Iskre, Mišjaka in Rojca ter pritiskali z neugodnimi servisi tako, da so morali tudi sami krkaši biti prav tako zelo prisebni, borbeni, natančni in vztrajni, če so hoteli preseči igro svojih vrstnikov iz Žužemberka.

Končni vrstni red: 1. Zagreb, 2. Novo mesto, 3. Žužemberk, 4. Šempeter, 5. Kamnik, 6. Nova Gorica, 7. Maribor, 8. Rovinj, 9. Daruvar, 10. Šempeter 2 .

MOK Krka