Ekipa starejših dečkov Krke, ki jo vedno spremljajo marljivi prevozniki in največji podporniki s tribun – starši Kafol, Gorše, Čop, Kovačič, Žužek, je v nedeljo, 25. 1. 2015, gostovala v Prvačini pri Novi Gorici na turnirju 2. kroga prve lige zahodne skupine.

Krka je nastopila v nekoliko zdesetkani sestavi. Manjkal je srednji bloker Arne Resnik, ki je na prvem turnirju v Črnučah odigral zelo dobro v svoji kratki »minutaži«, ki mu jo je trener Prah, kot rezervnemu srednjemu blokerju, namenil v trenutkih, ko so poizkušali dečki iz Črnuč (Črnuče ACH 1) in iz Kamnika preobrniti sorazmerno visoko vodstvo Krke. Zaradi bolezni v Prvačino ni odpotoval Aljaž Ogulin. Polovica prve postave je bila zaradi različnih vzrokov manj optimalna: dvema igralcema je pred kratkim prebolena bolezen vzela nekaj energije potrebne za igro (eden od teh dveh je imel na tekmi tudi probleme z dihali), srednji bloker Tibor Kovačič pa je nastopil poškodovan.

V prvi tekmi turnirja je ekipa Brezovice z natančno igro na sprejemu , obrambi in napadu brez težav premagala domači GO Volley z 2:0.

Igralci Brezovice, ki so pred dvema letoma slavili kot državni prvaki v mali odbojki (Krka je bila takrat tretja), so svojo natančnost in prodornost prenesli tudi v naslednjo tekmo proti Krki. Brezovčani so po izenačenem začetku prvega seta po vodstvu Krke z 10:8 dokaj hitro ugotovili, od kje preti nevarnost, saj je bil Krkin organizator igre, Aljoša Kafol, ob manj zanesljivem sprejemu ter ob številnih napakah energijsko zdesetkane prve postave Dolenjcev in napadalno manj razpoloženem Manuelu Grunwaldu, primoran koristiti za napadalne akcije le dva igralca – obolelega Žigo Kočevarja in drugega glavnega sprejemalca Leona Goršeta. Brezovški mojstri odbojke so preko Juvana in Bošnjaka v napadu ter z nevarnimi začetnimi udarci kapetana Juvana prešli v vodstvo s 13:11. Sledil je prvi odmor na zahtevo trenerja Praha, ki pa je imel kratkotrajen učinek, saj so Brezovčani prek servisa Bošnjaka povedli s 16:13. Tudi drugi odmor je imel kratek učinek saj so po znižanju Krke na 15:16 Brezovčani na račun odličnega sprejema in napadov prek Juvana , Kitanovskega in Rusa ter tudi zaradi številnih napak Krkinih igralcev povedli najprej z 19:15 in 21:16. Dečki Krke so poizkušali ujeti priključek z večjo borbenostjo, ki je skozi ves niz zelo nihala. To jim je tudi uspelo saj so z dobrimi obrambnimi akcijami in napadi prek Leona in Žige večinoma z blok outi nekako le uspeli znižati izid na dve točki zaostanka (20:22, 21:23). Po zgrešenem servisu Krke je Brezovica z napadom prek Bošnjaka dobila prvi niz s 25:21.

Krkini igralci so v tem setu ob manj točnem sprejemu napravili kar 12 neizsiljenih napak (polovico seta) ter velikokrat kar nekaj igralcev ni zaščitilo svojih edinih prodornih napadalcev: Leon Gorše je dosegel dve točki v napadu ter še dve točki z blokom, Žiga Kočevar pa je bil v napadu kar sedemkrat uspešen. Skupaj sta omenjena igralca priigrala kar štiri petine (80%) tistih točk, ki si jih je Krka prislužila z lasno igro in ne na račun neizsiljenih napak nasprotnika.

V odmoru so Krkini (»zdesetkani«) igralci dobro poslušali umirjene nasvete trenerja, saj so zelo uspešno pričeli drugi niz: Z dvema blokoma Leona Goršeta in dobro izvedenimi kontranapadi prek istega igralca je Krka z vodstvom 6:1 primorala trenerja Brezovice Slobodnika, da je vzel pol minutni odmor. Na igralce Krke prekinitev ni negativno vplivala, saj se je nato Sašo Gotenc s pomočjo blokov Aljoše Kafola, Manuela Grunwalda ter napadalcev Žige Kočevarja iz zadnje linije in Leona Goršeta iz prednje linije do skoraj sitega »naserviral« do rezultata 18 : 7. Trener Slobodnik je poizkušal zaustaviti bliskovitost Krke s kar petimi menjavami in drugim odmorom, vendar neuspešno. Kot pripravo na zadnji niz, je trener Prah ponovno, tako kot v prvem nizu pri rezultatu 21 : 23, ko je Blaž zgrešil servis, tokrat pri izidu 21 : 7 v igro, namesto poškodovanega Tiborja, ki je lahko serviral samo iz tal, na servis poslal Blaža Omahna, ki pa tokrat servisa ni zgrešil. Krkini fantje so uspešno ubranili visoko vodstvo ter prek Kočevarja izenačili s 25 : 11.

Krkaši so svojo protiofenzivo nadaljevali tudi v tretjem nizu ter si z odločnejšimi servisi in dobrimi bloki ter napadi prek že omenjenih dveh »vitezov« priigrali vodstvo za 8:4. Po menjavi polj je prodorni Juvan znižal na 5 : 8, Bošnjak pa je odlično serviral tako, da je Brezovica znižala na 6 : 8. Sledil je obvezni polminutni sestanek za Krko, po katerem je Bošnjak slabše serviral. Tiborja je na servisu pri 9 : 6 za Krko ponovno zamenjal Blaž Omahen, ki je ponovno nevarno serviral, a glej ga zlomka, tako kot v predhodnem setu, spet na najboljšega igralca Juvana, tako da so Brezovčani prek istega igralca najprej znižali na 7 : 9, po bloku Rusa in Juvana pa samo na točko zaostanka – 8 : 9. Po nekoliko bolje izvedenih servisih Aljoše Kafola je Krka prek obeh edinih razpoloženih napadalcev ter bloku Grunwalda, kljub vmesnemu drugemu odmoru Brezovice, povedla na 13 : 8. Pri rezultatu 14 : 11 je Leon uspešno izvedel napadalno akcijo in veselje se je pričelo – toda le za kratko. Prvi sodnik je namreč dosodil Leonu oviranje nasprotnika pod mrežo. Sledil je še drugi polminutni odmor Krke. Po odmoru je Rus z odličnim servisom znižal na nevarnih 12 : 14. Trener Prah je odreagiral tako, da je v igro namesto libera Matica Hrena z nekaj zakasnitve poslal Blaža Omahna in Žigi naročil, naj se pomakne bolj v Blaževo stran. Žiga je odlično sprejel težek servis, Leon Gorše pa je po podaji Aljoše Kafola z blok outom priigral točko za veliko zmago nad državnimi prvaki 2 : 1!

V tretji tekmi turnirja so krkaši odigrali tekmo proti dečkom iz Črnuč – Črnuče ACH 1. Ekipi sta se srečali že pred dvema tednoma, ko je Krka z odlično igro premagala Črnuče ACH 1 s 25 : 7 in 25 : 16. Ekipa Krke s trenerjem na čelu je pričakovala lažje delo, kot v prejšnji tekmi proti mojstrom iz Brezovice, a so se pošteno zmotili. Največji razlog je bil trener Premelč, ki je v samo dveh tednih igralce Črnuč spremenil v izredno dobro, in za nasprotnike zelo nevarno ekipo. Črnuški odbojkarji, ki so v Prvačino pripotovali le z osmimi igralci, so na začetku prvega niza na račun odličnih taktičnih in tehnično dobro izvedenih servisov Malija in Steleta, napadov Resmana in Steleta, blokov in več napak Krkinih, v prejšnji tekmi najbolj obremenjenih igralcev, Leona, Manuela in Žige v napadu, povedli z 8 : 2 in 15 : 9. Po drugem polminutnem odmoru Krke so krkaši močno zmanjšali število lastnih napak ter se počasi pričeli bližati. Oba napadalca Krke, Leon in Žiga, sta pričela rešetati črnuško obrambo, pri čemer jima je olajševalo delo bolje izvajanje začetnih udarcev Blaža Omahna (znižanje zaostanka na 20 : 21), ki je ponovno zamenjal Tiborja na servisu pri 16 : 21. Črnučani so odgovorili z napadi prek Steleta in servisi kapetana Jeriča ter si priigrali dve zaključni žogi. Nato pa je Leon Gorše odlično serviral, prav tako prisebno dvakrat odigral v obrambi in napadu ter s pomočjo napadalca Žige Kočevarja povedel Krko v vodstvo s 25 : 24. Po napaki Črnuč v napadu pa so prvi set po dobre pol ure trajajočem nizu le slavili Krkini igralci s 26 : 24.

V drugem nizu sta obe ekipi prikazali enakovredno igro. Po začetnem vodstvu Krke s 6 : 3 je moral trener Prah v igro poslati novinca Janeza Žužka namesto sprejemalca Saše Gotenca, ki mu je očitno bolezen vzela veliko moči za uspešno nadaljevanje ostrega ritma tudi v petem nizu dneva. Janez Žužek je dokaj pogumno opravil svojo nalogo ter tako omogočil Gotencu potreben počitek. Pri vodstvu Črnuč s 13 : 11 je Sašo ponovno zaigral. Potem, ko je serviral Leon Gorše, je Krka predvsem na račun napak v napadu Črnuč uspela zasukati izid na 15 : 13 v svojo korist. Krkini igralci so nekako začutili priložnost za zmago in odlično igrali v nadaljevanju vsak po svojih sposobnostih in močeh. Prednost dveh točk so najprej zadrževali do 18. točke, nato pa povedli prek Kočevarja iz druge linije za tri točke – 21 : 18. Po spet dobrih servisih Blaža Omahna, ki je omogočil lažjo organizacijo in izvedbo napadov Žige in Leona, je Krka bila že tik pred zmago – 24 : 20. Z razliko od prej, si je Krka že v naslednji akciji, po dobrem sprejemu Goršeta in njegovemu uspešnemu napadu priigrala svojo četrto zmago v prvi ligi zahod.

MOK Krka