Dvodnevnega odbojkarskega turnirja šestih regij v kategorijah starejših deklic in starejših dečkov, ki je letos potekal 16. in 17. februarja v Zrečah, se je udeležilo 7 odbojkarjev iz MOK Krka, 6 iz Žužemberka in eden iz Kostanjevice.

Dečkom je uspelo ponoviti lanski podvig predhodne generacije Dolenjske regije in celo brez izgubljenega niza osvojiti pokal za prvo mesto.

Reprezentanca starejših dečkov - Dolenjska regija (vir: slovolley FB stran, foto: Tomaž Kušar)
Reprezentanca starejših dečkov – Dolenjska regija (foto: Tomaž Kušar)

Dolenjci so se prvi dan pomerili z ekipo Maribora z okolico in Pomurske regije ter si z zmago 2 : 0 v nizih priigrali svojo prvo zmago. Toda izid ne kaže prave slike o lahko pridobljeni zmagi, saj so varovanci trenerja Andreja Praha in njegovega pomočnika Davida Obrstarja ob koncu prvega niza pri vodstvu s 23 : 18 popustili s prodornostjo v napadalnih akcijah. To so izkoristili v obrambnih akcijah borbeni nasprotniki, ki so v napadalnih akcijah uspešno rešetali mlačen blok Dolenjske ekipe. Ob samem zaključku pa so z dobro obrambno igro in blokom učinkovito odgovorili reprezantanti Dolenjske in le zmagali z minimalno razliko 25 : 23. V drugem nizu Štajerci in Prekmurci niso popustili z odlično prikazano igro v končnici prvega seta in so tudi na račun nekaterih nerazumljivih napakah Dolenjcev, ko so zapravili kar nekaj priložnosti za večji točkovni pobeg, uspeli držati stik do izida 16 : 15 za Dolenjsko. Po uspešno izvedenih servisih Kočevarja, uspešnih napadov Goršeta in blokov Grunwalda in Štefaniča so Dolenjci le ušli na 19 : 15 ter nato niso ponovili napak iz prvega seta. Kljub odlični igri nasprotnikov so Dolenjci zadržali visok tempo igre in dokaj zanesljivo dobili drugi niz s 25 : 19.

Najboljši podajalec - Domen Glavič (foto: Kušar)
Najboljši podajalec – Domen Glavič (foto: Tomaž Kušar)

Uvodna zmaga je delovala na igralce kot razbremenitev, zato so v drugi tekmi igralci Dolenjske prikazali sproščeno in odlično igro v vseh odbojkarskih elementih. Žrtev je bila tokrat ekipa Primorske, ki so jo Dolenjci premagali v dveh nizih s 25 : 18 in kar s 25 : 8.

V tretji tekmi skupine B je ekipa Maribora z okolico in Pomurske regije gladko premagala vrstnike Primorske regije. Tako sta bila znana že prva polfinalista, Dolenjska ter Maribor z okolico in Pomurska regija.

V skupini A pa so se tri ekipe: Ljubljanska regija z okolico, Koroško – Celjska regija in Gorenjska regija potegovale za druga dva polfinalista turnirja. Po izredno izenačenih in izčrpljujočih tekmah je prvo mesto v tej skupini pripadlo Ljubljanski regiji z okolico, drugo mesto pa Koroško-Celjski regiji.

Drugi dan so se dečki Dolenjske regije v prvem polfinalnem obračunu pomerili z vrstniki Koroško-Celjske regije. Že po prvi akciji prvega niza, po kateri bi morali točko dobiti Dolenjci, je zaradi spregleda prvega sodnika pripadla Koroško-Celjski regiji. Očitna sodniška napaka je trenerja Praha zelo razburila, saj je kar sam stopil do prvega sodnika in mu dopovedoval, da je žoga letela dober meter nad blokerjem Dolenjske v out in se bloker te žoge nikakor ni mogel dotakniti. Trener jo je na presenečenje njega samega odnesel brez sankcij, tudi brez opomina. Ekipa Dolenjske je v nadaljevanju igrala kot vkopana. Po polminutnem odmoru in, še vedno pod vtisom slabo dosojene prve točke, jeznemu metu odbojkarske mape trenerja Praha daleč od klopi Dolenjcev pri vodstvu Koroško-Celjske regije s 4 : 0, so nasprotniki povedli že z 8 : 1! Šele pri tem rezultatu so Dolenjci prenehali delati neizsiljene napake ter pričeli igrati tako, kot so igrali dan prej proti Primorski. Nasprotnike so z odličnimi bloki Glaviča in dobrimi servisi Mišjaka ter napadi prek Kočevarja iz zadnje linije in Goršeta iz prve linije najprej ujeli na deseti točki, nato pa ušli na 15 : 11. Dolenci so nadaljevali z odbojkarskim stampedom in po delnem izidu 24 : 7 dobili niz s 25 : 15.

Najboljši bloker - Manuel Grünwald (foto: Tomaž Kušar)
Najboljši bloker – Manuel Grünwald (foto: Tomaž Kušar)

V drugem nizu Dolenjci niso ponovili napak iz začetka prvega niza. Nadaljevali so z odlično igro in, kljub borbenosti nasprotnikov v obrambi, tudi ta set zanesljivo dobili s 25 : 17. S to zmago so si reprezentanti Dolenjske regije priigrali pravico nastopa na finalni tekmi.

V drugi polfinalni tekmi je ekipa Mariborsko-Pomurske regije v maratonskih dveh setih (34 : 32, 25 : 23) premagala Ljubljansko regijo. V tej tekmi se je izjemno izkazal šele 13 – letni Rok Možič, ki je ob 100 % sprejemu in uspešnih raznovrstnih napadih uspel držati celotno ekipo konkurenčno skozi vso tekmo.

V tekmi za tretje mesto je slavila nekoliko presenetljivo, a glede na prikazano igro zasluženo ekipa Koroško-Celjske regije, ki je v dveh nizih polnih preobratov uspela streti dober odpor dečkov Ljubljanske regije.

Finalno tekmo pred 300 gledalci in bučnimi navijači obeh ekip med Dolenci in Štajerci sta izredno nervozno in z večjim številom napak pričeli obe ekipi. Nobena ekipa si ni uspela priigrati večje prednosti za kar so bili glavni krivci kar Dolenjci sami, saj polovica ekipe ni upoštevala taktičnih zamisli trenerja Praha glede ciljev serverjev in postavitev obrambnih igralcev ob napadih določenih igralcev iz nasprotne ekipe. Po drugi strani pa so z izjemno natančnimi servisi in raznovrstnimi napadi prek Hafnerja in Možiča nasprotniki uspevali držati stik z Dolenjci, ki so zadrževali prednost ene do dveh točk predvsem na račun odličnih napadov Goršeta in blokov Štefaniča, Glaviča, Goršeta in Kočevarja ter obramb Glaviča in Štefaniča. Na sprejemu sta bila najbolj obremenjena libero Gotenc in bloker Mišjak, ki sta kljub zelo zahtevnim servisom zdržala pritisk začetnih udarcev in omogočala organizatorju igre Glaviču možnost organizacije napadov prek obeh sprejemalcev Goršeta in Kočevarja ter korektorja Štefaniča. Po odličnih servisih Mišjaka pa so Dolenjci le ušli na 21 : 17. Sledilo je nekaj dolgih akcij, ki pa so se tudi zahvaljujoč športni sreči in nekoliko bogatejšem znanju nekaterih posameznikov končevale v korist Dolenjcev, ki so tako prvi niz dobili s 25 : 21.

Najboljši napadalec - Leon Gorše (foto: Tomaž Kušar)
Najboljši napadalec – Leon Gorše (foto: Tomaž Kušar)

V začetku drugega niza so Dolenjci predvsem na račun nekaterih neizsiljenih napak nasprotnikov povedli z 9 : 5. Prednost so Dolenjci ob izenačeni in borbeni, a manj natančni igri le uspeli zadržati do same končnice niza – 23 : 19. Tedaj pa so se Dolenjci ustavili. Močno je popustila koncentracija na sprejemu in v obrambi, ob tem pa so nasprotniki s Hafnerjem in Možičem na čelu kraljevali v obrambnih in napadalnih akcijah. Tudi polminutni odmor pri rezultatu 24 : 23 za Dolenjsko ni ustavil Štajercev in Pomurcev. Le ti so z blokom ustavili napad Dolenjske ter prišli do izenačenja na 24. točki. V naslednji akciji, ko je po izredno slabem sprejemu Dolenjske po teku v stran in nato z eno roko v lastovki dobesedno iz tribune izvlekel korektor Štefanič in potem, ko je v isti akciji Štefanič ponovno v obrambi “pobral” še eno žogo, je ekipa Dolenjske regije z močnim diagonalnim udarcem v telo pogumnega Hafnerja prek kapetana Leona Goršeta prišla do tretje meč žoge – 25 : 24. Nato je priložnost za novo izenačenje dobil izjemen Rok Možič, ki je poizkušal z močnim udarcem iz cone 2 ukaniti blok Dolenjcev. Toda udarec Možiča je z blokom ob asistenci stranskega blokerja Leona Goršeta odlično zaustavil Manuel Grunwald, 26 : 24, 2 : 0 v nizih, in veselje ob zmagi je privrelo na dan v obliki vpitja, smejanja, plesanja, skakanja in tudi jokanja.

Poleg tega, da so Leon Gorše, Manuel Grunwald, Žiga Kočevar, Domen Glavič, Uroš Štefanič, Maj Mišjak, Sašo Gotenc, Anže Iskra, Tim Legan, Janez Primc, Urban Vidmar, Blaž Omahen, Janez Žužek in Aljaž Ogulin osvojili pokal za prvo mesto, so nekateri posamezniki tudi prejeli pokale za najboljše igralce. Po mnenju trenerjev se je najbolj izkazal kot organizator igre Domen Glavič, kot najboljši napadalec se je izkazal Leon Gorše, kot najboljši bloker je bil proglašen Manuel Grunwald in kot najkoristnejši igralec je bil proglašen Kostanjevičan Uroš Štefanič.

Uspeh Dolenjcev je odmeval tudi na spletnih portalih Lokalno.si in Triumfator.si.

MOK Krka