Moški odbojkarski klub Krka je v nedeljo, 24. maja, v novomeški Športni dvorani Leona Štuklja, gostil finale državnega prvenstva za starejše dečke. Na zaključni turnir so se poleg novomeške MOK Krka uvrstile še ekipe SIP Šempeter, ŠD Brezovica in Kekooprema Žužemberk.

Finalni turnir so otvorili gostitelji turnirja, ki so tudi branilci naslova državnih prvakov, in ekipa iz Šempetra, ki v tej sezoni na uradnih tekmovanjih do tega dne še ni izgubila. Novomeški odbojkarji, sicer varovanci trenerja Andreja Praha, so začeli odločno in prvi niz dobili z izidom 25:22, sledil je napet boj in osvojen niz za Šempeter (19:25). Tretji niz se je pričel zelo izenačeno, Novomeščanom pa je po izidu 7:7 uspelo povesti in se na koncu veseliti zmage s 15:10, s tem pa so se tudi uvrstili v veliki finale.

fotka3

Po prvi tekmi je sledila uradna otvoritev turnirja s točko novomeških mažoret, nastopom plesalk Plesnega studia Novo mesto in nagovorom podžupana občine Novo mesto, Boštjana Groblerja.

Zatem sta se pomerili še ekipi iz Brezovice in Žužemberka, kjer so brezoviški odbojkarji brez večjih težav premagali Suhokranjce z 25:19 in 25:22 ter se uvrstili v finale, na tekmi za tretje mesto pa sta se tako udarili ekipi SIP Šempeter in Kekooprema Žužemberk.

Če je kdo glede na dotlej prikazano igro pričakoval gladko zmago Šempetrčanov, se je zmotil, kajti mladi žužemberški odbojkarji so stvari takoj vzeli v svoje roke in se pokazali v popolnoma drugi luči kot prej. Z borbeno igro, domiselnimi akcijami in malo napakami so gladko, z 25:16 in 25:19, premagali po prvi tekmi precej razočarane dečke iz Savinjske doline, sicer varovance Sebastjana Cilenška. Tako si je ekipa iz Žužemberka pod vodstvom trenerja Toma Pečarja priborila bronaste medalje, nehvaležno četrto mesto pa je pripadlo ekipi SIP Šempeter.

Vabljeni k ogledu prispevka, za katerega je poskrbela televizija Vaš Kanal.

V velikem finalu, ki se je za razliko od prejšnjih tekem igral na tri dobljene nize, sta tako zaigrali ekipi MOK Krka in ŠD Brezovica. Domačini so tudi to tekmo pričeli nadvse samozavestno in si hitro priigrali nekaj točk prednosti. Po rezultatu 14:10 se je ta prednost naglo večala in ob koncu niza je bil rezultat 25:14 v korist Novomeščanov. Drugi niz je bil precej bolj izenačen, po izidu 15:17 za Brezovico pa so se dečki Krke »prebudili« in s serijo točk povedli z 20:17. Dečki iz Brezovice, varovanci Igorja Slobodnika se niso dali tako zlahka, saj so se znova približali na 22:21. Trener Prah je bil prisiljen v nekaj menjav, nato pa je ekipa Krke na krilih odličnega Leona Goršeta dobila še drugi niz z izidom 25:22.

Mladi odbojkarji Krke so tretji niz pričeli bistveno bolje kot drugega in si takoj priigrali dve točki prednosti. Brezovičani so sicer takoj izenačili, vseeno pa je bil kmalu tu izid 8:3 v korist MOK Krka. Na polovici niza so se dečki iz Brezovice znova nevarno približali na 13:12 in nato točko ali dve razlike »držali« vse do svoje 16. točke, ko so jim branilci naslova ušli za 5 točk. V tem slogu so odbojkarji Krke tudi nadaljevali, dobili niz s 25:19 in se veselili druge zaporedne zmage v velikem finalu državnega prvenstva.

fotka2

Najboljši libero turnirja je po izbiri prisotnih trenerjev postal Črt Rozman (ŠD Brezovica), za najboljšega podajalca je bil proglašen Aljoša Kafol (MOK Krka), najboljši napadalec pa je bil Maj Mišjak (Kekooprema Žužemberk). Jan Kitanovski (ŠD Brezovica) je bil najboljši bloker, najkoristnejši igralec zaključnega turnirja pa je postal Leon Gorše (MOK Krka).

Po osvojenem naslovu prvakov je trener MOK Krka Andrej Prah priznal, da je bil v finalu pripravljen prav na vse izide. »Z nekaterimi dečki te generacije sem delal že 5, 6 let, in pet let garanja se na koncu mora poznati. Pred turnirjem smo si postavili za prvi cilj oz. standard osvojitev 3. mesta, drugi standard pa je bil 2. mesto. Dečkom pa sem povedal, da si lahko postavijo tudi nadstandard. In so si ga,« je še povedal Prah.

Aleš Kušar, predsednik ŠD Brezovica, pa je po podelitvi medalj in nagrad najboljšim pohvalil organizacijo turnirja. »Resnično je bilo vse na vrhunskem nivoju, izjemno sem zadovoljen. MOK Krka pa bi rad čestital za odlično izpeljavo turnirja,« je bil zadovoljen Kušar.

fotka1

Izidi tekem:

MOK Krka : SIP Šempeter 2:1 (25:22, 19:25, 15:10)
ŠD Brezovica : Kekooprema Žužemberk 2:0 (25:19, 25:22)
SIP Šempeter : Kekooprema Žužemberk 0:2 (16:25, 19:25)
MOK Krka : ŠD Brezovica 3:0 (25:14, 25:22, 25;19)

Končni vrstni red:

MOK Krka
ŠD Brezovica
Kekooprema Žužemberk
SIP Šempeter

Ana Čefarin