Povsem nova generacija najmlajših odbojkarjev Moškega odbojkarskega kluba Krka je v soboto 19, 12. 2015 debitirala v Športni dvorani Gaj v Kočevju.

Ekipa, ki so jo zastopali kapetan Erazem Jakše, Tim Bartelj, Aljaž Vidic, Žiga Kastelic, Jure Selan, Val Udovič, Val Vrhovec, Marcel Burger in Nejc Makarovič na svojem prvem turnirju državnega prvenstva v mini odbojki, je doživela zelo veliko prvih veščin in izkušenj:

  • zavezovanje spodnjega dresa,
  • zavezovanje športnih copat,
  • ogrevanje na mreži v pravični koloni,
  • prenašanje porazov in zmag,
  • taktika uspešne igre,
  • potrebne veščine za uspešno in učinkovito igro,
  • športno obnašanje,
  • spoštljivo obnašanje do soigralcev, igralcev drugih ekip, gledalcev in članov sodniškega zbora,
  • medsebojno spodbujanje za večjo motivacijo v igri,
  • protokol ogrevanja in pozdravljanja pred tekmo,
  • upoštevanje pravil igre,
  • tudi sodniki delajo napake,
  • več napak naredijo igralci sami,
  • podcenjevanje se lahko hitro maščuje,
  • igrati lačen ali sit ni enako.

Turnirja so se udeležile ekipe Krka, Žužemberk, Kočevje in ACH Zmajčki iz Črnuč.

V prvi tekmi so bili naši igralci v vseh treh setih brez ustreznega odgovora na natančno igro igralcev iz Črnuč, ki so pokazali, da so se zelo dobro naučili osnov odbojkarske tehnike. 25 : 6, 25 : 14 in 25 : 2 oziroma gladkih 3 : 0 za Zmajčke je bil po prvi odigrani tekmi resen opomin igralcem Krke, da bodo morali na treningih še veliko časa posvetiti vajam odbojkarskih odbojev.

Svojo nemoč so igralci Krke, oziroma prva trojka (Žiga, Erazem, Aljaž) dokazali še v prvem nizu, ko so z 12 : 25 po vsega dvanajstih minutah klonili proti trojki iz Kočevja – Levstik, Rifelj, Drobnič.

Toda na prijetno presenečenje je druga trojka Krke – Jure, Tim in Marcel – po servisih Tima Bartlja povedla kar z 12 : 0. Visoko vodstvo je rezervista Vala Vrhovnika prebudilo in pričel je navijati ter spodbujati soigralce v igri. Njemu so, po vodstvu Krke s 14 : 1, z navijanjem in spodbujanjem sledili še trener Andrej Prah in ostali igralci na klopi Krke. Jure Selan je z uspešnimi servisi še povečal razliko na 20 : 3, Tim pa je z nekaj uspešnimi servisi ob koncu uspešno pripeljal niz do 25 : 5.

Tretji niz je namesti Žige v prvi trojki začel Tim, toda zaradi težav na sprejemu je pri visokem vodstvu Kočevja v igro vstopil Žiga Kastelic. Takoj po vstopu se je izkazal na sprejemu servisa ter tako omogočil Erazmu in Aljažu lažjo organizacijo in izvedbo napada. Po prvem odmoru Kočevja na zahtevo trenerja Aleša Drobniča pri vodstvu Kočevja s 7 : 5, je Aljaž Vidic nadaljeval svojo zmagovito serijo dobro merjenih začetnih udarcev in močno pripomogel, da je Krka povedla z 8 : 7. Nato so kočevski odbojkarji odgovorili z lepo akcijo v napadu, toda še naprej so grešili v začetnih udarcih, Krkina obramba pa je postajala čedalje trdnejša. Krkaši so najprej povedli z 10 : 8 in nato že s 15 : 12. Takrat se je v napadu dvakrat izkazal Drobnič, ki je s svojimi napadi povzročil, da so Krkini igralci storili dve napaki v organizaciji napada zaradi težko ujetih napadov Drobniča – 15 : 15. Žiga, Aljaž in Erazem niso popustili z borbenostjo, ostali igralci Krke pa ne s spodbujanjem. Po izenačenju na 16. točki so z odlično igro v organizaciji napada in servisi uspeli povesti z 22 : 16. Do nenadejane zmage jim je z drugo zahtevo po odmoru pri 17 : 22 še pomagal trener Prah. Prav to razliko so Žiga, Aljaž in Erazem uspeli obdržati do konca – 25 : 20. Navodila za protokol ob veselju ob zmagi z 2 : 1 ni bil potreben – vsi igralci Krke so se veselo objeli in po čestitkah za zmago drug drugemu še športno čestitali igralcem Kočevja.

V tretji tekmi se je Krka pomerila z vrstniki iz Žužemberka. V prvem setu je trojka Krke osvojila le dve točki. Drugi niz so pričeli tisti odbojkarji Žužemberka, ki so ta dan igrali najmanj, trojko Krke pa so sestavljali Jure, Nejc in Val Udovič – prav tako novinci v državnem tekmovanju. Po začetnem vodstvu Žužemberka s 3 : 0, je za preobrat poskrbel Jure Selan, ki je s svojimi servisi povedel Krko na 15 : 3. Žužemberčan Černivec je odgovoril z enako mero s servisi in izenačil na 15. točki. Potem pa se je vnela bitka za vsako točko. Krkaši so imeli pobudo in prednost dveh točk, toda v končnici so žužemberski odbojkarji ubranili dve set žogi. Potem, ko sta v igro vstopila Žiga in Erazem, je Krka le uspela dobiti niz in podaljšati upanje na novo presenečenje.

Že pošteno utrujena trojka – Žiga, Aljaž in Erazem – je pričela tretji niz. Dobro so ga začeli ter povedli s 5 : 3. Zaradi napak na servisu in v organizaciji napada so Žužemberčani najprej izenačili na 8. točki nato pa povedli z 12 : 9 in 15 : 12. Ko je prva trojka Krke začela z novim naletom, je trener Žužemberka reagiral z menjavami. Tudi po tretji menjavi nalet Krkinih igralcev ni pojenjal, saj so z dobro igro v obrambi in napadu še držali vodstvo z 20 :18. Potem pa so Žužemberčani prevzeli prevlado v izvedbi napadov, Krkini igralci teh napadov niso znali zaustaviti, in sledil je preobrat, ki se je končal z zmago Žužemberka s 25 : 22 oziroma z 2 : 1 v nizih.

1. mesto na turnirju so zasedli Žužemberčani, 2. mesto ACH Zmajčki, 3. mesto je pripadlo Krki ter 4. mesto Kočevju.
Krkina najmlajša garnitura igralcev bo nadaljevala prvenstvo skupaj z vrstniki iz Kočevja na repesažnem turnirju 30. 1. 2015, kjer se jim bosta pridružili še ekipi Brezovice II in Ljubljane Volley.

Hvala vsem staršem, ki so poskrbeli za prevoz ekipe na tekmo!

MOK