Mlajši člani Krke so v soboto, 5. 3. 2016, v Kostanjevici tesno izgubili s prvouvrščeno Kostanjevico na Krki.

Tekmo so precej resneje, kot igralci Kostanjevice, ki so pred tekmo zasedali drugo mesto z eno točko zaostanka za Portorožem, resno vzeli njeni zvesti navijači. Kakih dvajset najbolj vnetih navijačev Kostanjevice je ob pozdravu obeh ekip pred začetkom tekme z bučnim skandiranjem in udarjanjem na bobne bolj motiviralo goste iz Novega mesta, kot pa domače igralce. Gostje so, kljub nenapovedani odsotnosti najučinkovitejšega napadalca Tadeja Ogulina, dobro začeli prvi niz. Vlogo sprejemalca je moral prevzeti Anže Borin kljub dejstvu, da sta njega in oba nadarjena mlajša »rezervista« Kafola in Goršeta, čakali naslednje jutro dve težki tekmi v 3. krogu prve kadetske lige proti ACH Zmajčkom in vodeči Žirovnici ter lov za polfinalnim turnirjem državnega prvenstva.

Najmočnejše orožje Krke je bila tudi tokrat fanatična obramba na čelu z liberom Bevcem, ki je nekoliko ležerne gostitelje večkrat prisilila v napake v napadu in začetnih udarcih. Kljub temu, da je organizator igre Malenšek popolnoma zanemaril napad prek visokih Zorka in Dimiča, ki sta celotno tekmo vztrajno skakala na »penal«, in da je bil blok Krke dobesedno ničen, so v končnici niza z odličnimi servisi Borin, Kafol in Ban Virant omogočili Krki nekaj uspešno izvedenih kontranapadov prek Bana Viranta in Borina, ob tem pa so gostje naredili še dve grobi napaki v napadu po dolgih akcijah kot posledica odličnih obramb Krke. Krka je tako presenetljivo dobila uvodni niz s 26 : 24.

V začetku 2. niza so domači igralci resneje pristopili k tekmi ter že na začetku z odličnimi servisi, najprej med Bevca in Bana Viranta, nato pa še z lobom preko Borina povsem ohladili Krko ter tako povedli z 8 : 3. Po tehničnem odmoru so Krkaši ustavili nalet domačinov ter vzpostavili povsem enakovredno igro.Za popoln preobrat pa so še vedno manjkali napadi prek sredine in bloki!!! Nagrada Krki je bila le, da so se uspeli po vseh razpoložljivih šestih menjavah in vseh odmorih približati na vsega 2 točki zaostanka – 19 : 21. Domači odbojkarji so v končnici bolje unovčili kontranapade kot Krka ter tako zasluženo dobili 2. niz s 25 : 20.

Tretji niz je povsem pripadel domačim, ki so Krki demonstrirali, kako je potrebno sprejemati, izvajati začetne udarce, izkoriščati napad prek sredine (pipe in penal) ter blokirati. Krkini napadalci so bili v tem nizu zelo slabo učinkoviti, saj je napadalce pogosto zaustavil že dvojni blok in blokada v razmišljanju o poizkušanju po raznovrstnejšem napadu in organiziranju napadov. Še vedno pri Krki ni deloval blok. Posledica je bil zlahka dobljen niz za Kostanjevico s 25 : 15.

Mlajši člani so uprizorili lepo in borbeno predstavo ter bili na pragu presenečenja. (foto: arhiv)
Mlajši člani so uprizorili lepo in borbeno predstavo ter bili na pragu presenečenja. (foto: arhiv)

Kostanjevica je dobro igro prenesla v 4. niz ter povedla z 11 : 7. Nato pa, ko so že mislili, da mladi odbojkarji Krke nimajo več volje in moči po preobratu, se je celotna ekipa prebudila. Ponovno je deloval sprejem, Zorko in Dimič sta naredila nekaj lepih blokov, »nadomestni« trener Prah pa je ponovno izkoristil udarnejšo moč servisov rezervnih igralcev Goršeta in Kafola ter vseh šest razpoložljivih menjav. Kostanjeviški odbojkarji so naredili še nekaj napak v napadu in igralci so vstopili v končnico niza pri vodstvu domačinov z 21 : 19. Ob nevarnih servisih, dobri postavitvi bloka in obrambnih igralcev, ob dveh napakah v napadu Kostanjevice ter prodornosti Bana Viranta je bila Krka pri izenačenju na 23. točki na pragu senzacije, da odščipnejo Kostanjevici točko ter tako ob ugodnem razpletu omogočijo Portorožu (ter posledično nekdanjemu igralcu državnih prvakov Krke v kategoriji starejših dečkov Manuelu Grunwaldu, ki letos zastopa vrste Portoroža), povečanje prednosti na dve točki.

Domači igralci so nato v dveh natančno izpeljanih akcijah na krilih domačih navijačev le dokazali, zakaj so tako visoko na lestvici tretje lige in, da se letos ne bodo zlahka odrekli možnosti nastopanja v drugi državni ligi – 25 : 23 in 3 : 1 za Kostanjevico.

Kljub nizki telovadnici je tekma trajala kar eno uro in 45 minut, prvi, drugi in četrti niz pa so bili dolgi po 27 oziroma 28 minut kar priča o res izvrstni igri Krke v polju. Po točkah so bili boljši domačini z 99 : 84. Krka je izkoristila 20 menjav in vseh 8 odmorov, Kostanjevica pa vsega tri menjave in »le« 4 odmore.

Po vseh odigranih sobotnih tekmah je ekipa Kostanjevice na Krki za dve točki prehitela doslej prvi Portorož, ki je nenadejano senzacionalno izgubil tekmo v gosteh z ekipo Ljubljana volleyem in to kar s 3 : 0.

V ekipi Krke velja za pristop, prikazano borbenost, vztrajnost v igri ali pa za bodrenje soigralcev pohvaliti vse prisotne igralce: Marka Pečnika, Aljošo Kafola, Leona Goršeta, Jako Bevca, Sašo Gotenca, Anžeta Borina, Anžeta Murka, Roka Dimiča, Tina Malenška, Matica Zorka in Anžeta Bana Viranta.

MOK