Na Ravnah na Koroškem je v organizaciji Odbojkarskega kluba Fužinar, je včeraj 8.5. 2016, potekalo polfinale Državnega prvenstva za kadete. Poleg domačega Fužinar Metala Ravne so se ga udeležili še Krka, Žirovnica in Maribor.

kadeti_polfinale_2016_1V prvi tekmi dneva sta si nasproti stali ekipi Fužinar Metala in Žirovnice. Bolje so začeli domači in z odlično igro v prvem nizu vodili od začetka do konca, niz pa se je končal s 25:20. V drugem nizu pa so gledalci spremljali zelo izenačeno tekmo polno dobrih akcij. Nobena ekipa si ni priigrala večje prednosti od dveh točk, zato je zmagovalca odločila šele napeta končnica. S 25:23 so slavili igralci Žirovnice in zmagovalca je moral določiti tretji niz. Tudi ta je bil izenačen do konca, zmago pa so si uspeli priigrati kadeti Žirovnice, ki so ga dobili s 15:13, kar je pomenilo njihovo zmago z 2:1. O izenačenosti tekme priča tudi podatek, da sta obe ekipi skupno zbrali po 61 točk. Najboljši posamezniki so bili pri domačem Fužinarju Ranc s 17 točkami in Maklin z 11, pri Žirovnici pa se je najbolj izkazal Pavlič z 11.

V drugi tekmi sta se pomerila Maribor in Krka. Slednja je prišla do zmage nekoliko lažje, kot je bilo pričakovati. V prvem nizu so že v začetku uspeli priti do visoke prednosti 8:1, le to pa so obdržali do konca. V drugem pa so igralci Krke prednost ves čas višali, drugi niz pa se je končal s 25:17. Najboljši igralec Krke je bil Gorše s 17 točkami, 9 jih je prispeval še Borin. Pri Mariboru pa je največ točk dosegel Možič, 5.

V tretji tekmi dneva sta se pomerila zmagovalca prvih tekem, ekipi Krke in Žirovnice. Dvoboj je odločal o prvem potniku v veliki finale. V prvem nizu si nobena od ekip ni priigrala višje prednosti, gledalci pa so spremljali dobro tekmo polno atraktivnih akcij. Ponovno je zmagovalca prvega niza odločila šele končnica. Bolj zbrani so bili igralci Krke, slavili so s 26:24. Žirovnica se ni predajala, v začetku drugega niza povedla, a so jih igralci Krke ujeli in tudi prehiteli. Priigrali so si vodstvo s 16:13, tega pa niso več izpustili iz rok in dobili tudi drugi niz, s 25:20. Zmaga z 2:0 jih je popeljala v finale kot prve iz ravenske polfinalne skupine. Za Žirovnico sta bila najboljša posameznika Blaznik z 11 in Pavlič z 9 točkami, pri Krki pa je ponovno največ točk zbral Gorše 13, Borin pa jih je prispeval 8.

V četrti tekmi so si stali nasproti igralci Fužinarja in Maribora. V prvem nizu so sicer bolje začeli domači, a po nekaj napakah popustili, kar so odprtih rok sprejeli igralci Maribora. V drugem delu prvega niza so si priigrali prednost šestih točk, ki je niso več izpustili iz rok. Fužinar je sicer ob koncu nanizal nekaj zaporednih točk, a več kot do rezultata 21:25 jim ni uspelo priti. Tudi drugi niz so bolje začeli igralci Maribora, a tokrat so igralci Fužinarja zrežirali preobrat, do konca niza pa prednosti tokrat niso zapravili in izenačili na 1:1. V tretjem pa so gledalci spremljali odlično igro Fužinarja, s 75 % napadom so razblinili dvome o zmagovalcu, niz pa so zaključili s 15:7. Pri Mariboru je ponovno največ točk dosegel Možič, 13, 8 pa jih je prispeval še Rinc Črnko. Pri Fužinarju je z 10 točkami bil najboljši Ranc, po 7 pa sta jih dodala Maklin in Podhostnik. To je pomenilo konec sanj o finalu za Maribor, Fužinar pa si je z zmago priigral še eno tekmo z Žirovnico.

kadeti_polfinale_2016_2Zadnja tekma turnirja je odločala o drugem potniku v finale, štela je le zmaga. V prvem nizu sta obe ekipi pokazali veliko borbenosti, igralci Žirovnice pa so vodili skozi celoten niz in tudi povedli z 1:0. Igralci Fužinarja so v drugem nizu začeli bolje in tudi vodili do rezultata 16:14, nakar so z malo nezbranosti zapravili prednost. Igralci Žirovnice so se razigrali v napadu, kjer je bil neustavljiv Pavlič, ki je bil tudi najbolj zaslužen za dobljen drugi niz. Z zmago Žirovnice z 2:0 pa smo dobili še zadnjega potnika v veliki finale. Pri slednjih sta imela največ zaslug za zmago Pavlič in Blaznik, ki sta prispevala po 11 in 10 točk. Pri Fužinarju pa je bil ponovno točkovno najboljši Ranc z 8, 6 pa jih je dodal Gradišnik.

Po koncu turnirja je sledila še zaključna slovesnost s podelitvijo nagrad vsem udeležencem, kot tudi najboljšim posameznikom turnirja. Poleg predsednika OK Fužinar Davida Slatinška, sta na podelitvi prisostvovala tudi reprezentanta Jan Pokeršnik in Klemen Čebulj, oba bivša igralca Fužinarja. Prvo mesto so osvojili igralci Krke, drugo Žirovnica, tretji je bil domači Fužinar, četrti pa Maribor. Za najboljše posameznike turnirja so bili izbrani naslednji igralci: najboljši libero – Gotenc (Krka), najboljši podajalec – Adžovič (Žirovnica), najboljši bloker – Košir (Maribor), najboljši napadalec – Ranc (Fužinar), za najkoristnejšega igralca pa je bil razglašen Gorše (Krka).

Na drugem polfinalnem turnirju v Sostrem pri Ljubljani sta napredovala Črnuče ACH in Mislinja, Šempeter in Triglav Kranj pa se bosta skupaj z Mariborom in Fužinarjem borila za mesta od 5 do 8.

Polfinalni pari na finalnem turnirju so:
1. Črnuče ACH – Žirovnica
2. Krka – Mislinja

Rezultati turnirjev v Sostrem in na Ravnah so na voljo na povezavi.

Organizator finalnega še ni znan, turnir bo 22. maja.

kadeti_polfinale_2016_3