V soboto, 26. 11. 2016, se je nova generacija enajstih mlajših dečkov udeležila turnirja prvega kroga državnega prvenstva v mali odbojki v športni dvorani OŠ Mokronog.

Med enajstimi igralci MOK Krke je kar pet igralcev prvič nastopilo na uradnem tekmovanju (Žan Šuštarič, Jakob Auersperger, Borut Hočevar, Luc Hočevar Nahtigal in Gabrijel Laknar), en igralec pa je nastopil prvič v kategoriji male odbojke (Nejc Makarovič), dva igralca pa celo prvič v prvi četvorki (Borut Hočevar in Žiga Kastelic).

Ekipa, ki je sicer bila na turnirju po višini opazno nižja od vrstnikov iz Mokronoga, Kostanjevice in Žužemberka, je pokazala veliko naučenega odbojkarskega znanja, ki se je kazalo na sprejemanju servisov, izvajanju začetnih udarcev, igri v obrambi ter pripravi napadov.

Matevž Hvala in Jure Vidmar, igralca, ki sta bila lani člana prve postave male odbojke in sta z ekipo osvojila imenitno 9. mesto, pa sta pokazala, da sta lahko učinkovita tudi v napadu. Poleg tega sta se dobro ujela z ostalimi, manj izkušenimi člani ekipe, ter s svojim primernim odnosom dodala ekipi potrebni zagon za prikaz dobre igre glede na naučeno znanje vsakega člana ekipe posebej. Njima je v prvi postavi zelo pomagal Erazem Jakše, v drugi postavi pa Aljaž Vidic, ki je še lani igral v kategoriji mini odbojke.

V prvi tekmi se je Krka pomerila s Kostanjevico na Krki. Večino prvega niza so imeli igralci Krke prednost ene do treh točk, toda po 20. točki, ko so nasprotniki izenačili, so igralci Krke naredili tri grobe napake, kar je bilo dovolj, da je prvi niz pripadel Kostanjevici – 25 : 21.

Drugi niz so pričeli Vidmar, Makarovič, Laknar in Hvala. Po začetnem otipavanju so omenjeni igralci izvedli več uspešnih akcij, nasprotniki pa napravili večje število neizsiljenih napak. Rezultat tega je bil gladko dobljen niz za Krko – 25 : 13.

Tretji niz sta pričeli obe prvi četvorki. Vidmar, Hvala, Kastelic in Jakše so povedli že na začetku niza za dve točki (5 : 3) ter prednost in igro stopnjevali do prednosti 13 : 8. Nato se je trener Kostanjevice Tomazin odločil spočiti igralce za morebitno tretjo tekmo ter tako na klop poslal najnevarnejša igralca – Tomšiča in Jereleta. Trener Prah se ni odločil za enako potezo in četvorka Krke je tako varno pripeljala niz in tekmo do konca – 25 : 13 in 2 : 1 za Krko.

Drugo tekmo je Krka odigrala z zmagovalci prvega kroga tega turnirja med Žužemberkom in Mokronogom. To tekmo so zmagali igralci iz Žužemberka.

Žužemberčani so svojo učinkovitost in odbojkarsko znanje v prvem nizu proti Krki demonstrirali na najboljši možni način. Naredili so vsega dve neizsiljeni napaki, pridelali pa so kar 20 (!!!) točk s svojo učinkovito ter raznovrstno igro v napadu. 25 : 3 za Žužemberk, glede na videno, ni nobeno presenečenje. Drugi niz sta bili obe četvorki (pri Krki je igrala 2. četvorka, pri Žužemberku pa tretja) izenačeni do osme točke, potem pa so igralci Žužemberka naredili manj napak in zmagali s 25 : 16 ter

2 : 0 v nizih. Žužemberčani so tako na turnirju zmagali in se neposredno uvrtili v 2. krog državnega prvenstva.

V drugi tekmi turnirja je ekipa Kostanjevice proti ekipi iz Mokronoga v drugem delu 3. niza prestavila v višjo prestavo in zanesljivo zmagala niz in tekmo z 2 : 1. Mokronoški odbojkarji so tako osvojili 4. mesto in bodo nadaljevali s tekmovanjem v veji poražencev oziroma na turnirjih repesaža.

Za 2. mesto na turnirju sta se še drugič pomerili Kostanjevica in Krka. Trener Kostanjevice Tomazin je taktiziral in za prvi niz določil drugo postavo tako, da so imeli Vidmar, Hvala, Jakše in Hočevar lahko delo – 25 : 8.

V drugem nizu so Makarovič, Vidic, Kastelic in Laknar z dobro igro prijetno presenetili dva igralca prve postave Kostanjevice – Moharja in Jereleta ter Zagorca in Luštka. Kostanjevičani so sicer dobro pričeli tekmo s servisi in prisilili trenerja Praha že pri zaostanku s 3 : 0 po prvem odmoru. Krkaši so po odmoru igrali zelo dobro in povedli s 13 : 8. Z uspešno igro so Krkaši še držali vodstvo s 16 : 13, potem pa so jih napaka v rotaciji in nesigurne ter pozne sodniške odločitve vrgle iz ritma. Pomagal ni niti odmor pri 17 : 18 za Kostanjevico tako, da so Kostanjevičani v dolgih izmenjavah žog do konca niza naredili manj napak ter slavili drugi niz s 25 : 22.

V tretjem nizu sta igrali ponovno, po mnenju obeh trenerjev, najudarnejši četvorki. Tokrat so Kostanjevičani prikazali še bolj trdoživo igro v obrambi ter ves niz mnogokrat uspešno ustavili neugodne napade edini prodornih igralcev KrkeVidmarja in Hvale. Krkaši so na začetku niza povedli z 9 : 4. Pri rezultatu 12 : 9 za Krko je namesto odličnega mladega Kastelica v igro vstopil debitant Hočevar. Kostanjevičani so po zaostanku s 15 : 20 opazili, kam usmeriti nadaljnje napade. Ob pomoči njihove čvrste obrambe in drugače merjenih napadov so najprej znižali na 17 : 20, nato pa je povsem odpovedal napad Krke – Vidmarju so Kostanjevičani uspešno ujeli nekaj težkih žog, Hvali pa se je vidno poznala utrujenost zaradi dolgega turnirja in zdravstvenih težav v preteklem mesecu, kar je posledično pomenilo serijo napak v napadu – 20 : 21 za Kostanjevico. Sledil je šele prvi odmor Krke. Po odmoru je bila igra obeh ekip enakovredna, vse točke pa so bile posledica napak ene ali druge ekipe v napadu. Ko so Kostanjevičani na krilih spodbud rezervnih igralcev prišli do meč žoge, je trener Prah vzel 2. odmor. Po napaki Moharja, ko je žogo v napadu poslal nekaj centimetrov zunaj igralnega polja Krke mimo prisebnega Erazma Jakšeta, je drugi odmor izkoristila še Kostanjevica (24 : 23). Po odmoru je Hvala odlično serviral, toda Tomšič je odlično sprejel. Sledila je dolga izmenjava žog, v kateri so imeli pobudo Kostanjevičani, vendar sta Hočevar in Hvala z borbenostjo v obrambi uspela zadržati žogo »živo«. V tretjem napadu Kostanjevice pa je Jerele za vsega par centimetrov zgrešil levi vogal Krke – 24 : 24.

Obe naslednji točki, ki jih je srečno dobila Krka, sta se končali na identični način – z napakama v napadu potem, ko so sta obrambi obeh ekip opravili odlično delo – 26 : 24 za Krko in 2 : 1 v nizih.

Celotna selekcija se je po končani tekmi pod vodstvom kapetana Matevža Hvale na odbojkarski način zahvalila za podporo s tribun – staršem, ki so poskrbeli za logistično in psihološko podporo.

Srečna zmaga Krke je tako pomenila uvrstitev v 2. krog veje zmagovalcev, kjer bodo poleg Izvrstnih Žužemberčanov nastopili vrstniki iz uglednih in uspešnih odbojkarskih centrov – ACH Zmajčki iz Črnuč in Brezovice pri Ljubljani.

Uvrstitev mlajših dečkov Krke v 2. krog pa v zgodovini kluba pomeni, da so po štirih letih ponovili ta uspeh. Namreč na zadnje je selekciji male odbojke preboj v 2. krog uspel 15. 12. 2012 na Brezovici, ko so v zadnji tekmi turnirja premagali prav Kostanjevico. Leta 2013 so Krkaši v zadnji tekmi turnirja gladko izgubili z ACH Zmajčki, leta 2014 jih je v vejo poražencev potisnil prav poraz proti Kostanjevici z 2 : 0, lani pa so ob odsotnosti nadarjenega Cimermančiča Krkaši izpadli prav tako v tretji tekmi proti Triglavu iz Kranja z 2 : 1.

Uspeh je toliko pomembnejši saj je bilo delo na treningih v vsej zgodovini kluba najzahtevnejše tako za trenerja kot za udeležence, saj je bil obisk na treningih številčno zelo velik in, glede različnega odbojkarskega znanja, še toliko težji. Udeleženci so morali upoštevati strožja pravila poslušanja in izvajanja nalog. Svojo željo po dokazovanju in napredku v odbojki ter športu nasploh so igralci dokazovali z rednim obiskovanjem (od 15 do 22 udeležencev na trening).

MOK