Ekipa starejših dečkov je po kvalifikacijski tekmi sredi Kamnika, potem ko so v gosteh prvič v njihovi karieri prikazali odlično igro ter presenetili domačine z epopejskim preobratom v prvem nizu po zaostanku devetih točk in nato v nadaljevanju z bliskovito igro in zmago ter posledično uvrstitvijo v 1. ligo zahod, za nagrado igrala z ekipami slovitih odbojkarskih šol (Salonit, Brezovica, Žužemberk, Logatec in Kostanjevica na Krki). Praktično vse naštete ekipe so bile v predhodnih sezonah v kategoriji male odbojke in starejših dečkov uvrščene v državnem prvenstvu in na turnirjih veliko višje, kot nesrečni igralci Krke.

Opomba: Izvirno, še bolj doživeto poročilo, je na voljo tukaj.

Pred predzadnjim turnirjem A lige starejših dečkov zahod v Logatcu so starejši dečki MOK Krke vknjižili iz šestih tekem dve sijajni zmagi. V 3. krogu in treh zaporednih porazih (Salonit, Žužemberk, Kostanjevica na Krki) so se v Kostanjevici po izgubljeni prvi tekmi proti domačim matadorjem in izgubljenem prvem nizu proti veliki Brezovici izvlekli iz obupne rezultatske in igralske situacije (beri iz “gnoja”) z izjemno igro v vseh odbojkarski elementih igre in v dramatičnem tretjem nizu pred zvestimi redkimi starši prišli do svoje prve blesteče zmage v 1. ligi.

Še bolj presenetljiva pa je bila njihova druga zmaga na turnirju. V Novem mestu so v prvi tekmi po dobri igri v prvih dveh nizih proti favoriziranim velemojstrom iz Žužemberka klonili šele v končnici obeh nizov zaradi slabšega sprejemanja servisov. Ekipa Kostanjevica pa je, kljub odlični igri, izgubila z Žužemberkom prav tako v dveh nizih, toda veliko tesneje, kot so bili premagani domačini.

Kljub poškodovanima obema sprejemalcema prve šesterke Krke (Petković rama in Cimermančič hrbet), je Krka na račun dobre igre blok – obramba in dobrih servisov presenetila z zmago v prvem nizu – 25 : 22. V drugem nizu je sledil povračilni ukrep Kostanjevičanov, ki so porazili Krko na osmi točki. V tretjem nizu pa je sledila nova ofenziva Krke v obliki servisov, zagrizene igre v obrambi, skrivanju bolečin Davida Cimermančiča in Jake Petkovića pred nasprotniki in njihovo iznajdljivostjo v napadih, kjer so krkaši odlično izkoriščali napad prek razpoloženih srednjih blokerjev Jake Pavlina in Domna Šetine. Končni tesni rezultat 15 : 12 in dve zmagi sta prižgali majhno lučko upanja na morebitno sanjsko uvrstitev na polfinalni turnir.

Prva skrb trenerja Praha je bila posvečena saniranju poškodb tako, da so fantje na naslednjih treningih prelili mnogo znoja, da so svoje mišice in kite spravili v odbokarski red. Jaka je obiskal fizioterapevta in poteza se je, glede na trenutne razmere, pokazala za najboljšo! Ob odsotnosti s treningov je sam poskrbel za svojo fizično kondicijo in krepitev ramenskega obroča po navodilih fizioterapevta.

Na treningih v mesecu marcu ni bilo čutiti, da so se igralci zadovoljili z dvema lepima zmagama. Na treningih so po sistematičnem receptu trenerja, ki je imel stalno tisto majhno bledo lučko v glavi in predvsem tiste odbojkarske stvari, ki bi jih lahko posamezniki še izboljšali, izboljševali igro blok – obramba – napad “težkih” in “lahkih” žog ter izjemno pomeben nepriljubljen element servis – sprejem servisa. Tako imenovana B ekipa (Kristjan Juršič, Jošt Brulc, Jan Zupančič, Jan Lindič, Jan Udovič, Jure Vidmar, Matevž Vidmar, Tit Jaklič, Aljaž Šimc, Anej Slana, Timotej Pavlič in Matevž Blažič) dečki, ki so še začetniki ali pa glede na njihovo formo še ne morejo biti nosilci igre, so se trudili vsak na svoj način in bili tako odličen zgled udarni postavi Krke. Vsa naložena dela, tudi pobiranje žog, so opravili zelo dobro in resno (seveda ob stalnih usmeritvah trenerja, ki niso nikoli izostali na nobenem treningu). Nekajkrat se je celo zgodilo, da so omenjeni igralci svoj primanjkljaj v znanju nadomestili tako, da so dobesedno nastavili glavo ob močnih udarcih A ekipe, igrali so z vsemi okončinami, jezili se na sebe zaradi neuspelih akcij, izjemno pa so bili veseli, ko je uspela kakšna težka obramba, napad ali celo blok. Energija veselja B ekipe se je tako spontano selila pod kožo igralcev A ekipe.

Fantje in tudi trener se niti niso zavedali, da je uvrstitev v polfinale možen ob izjemnem scenariju in fantastičnemu uspehu Krke v Logatcu v petem, predzadnjem krogu prve lige zahod v nedeljo, 2. 4. 2017.

Pred omenjenim krogom je imela Krka daleč najslabše izhodišče in za napredovanje bi morala premagati v Logatcu Salonit in teden dni kasneje v gosteh na Brezovici pred bučnimi navijači še veliko Brezovico, katere forma se strmo dviguje. Ob tem pa bi morala ekipa Kostanjevice v svojih zadnjih tekmah doživeti dva poraza. Če bi Kostanjevičani doživeli le en poraz, bi Krka tudi v primeru, če bi premagala Brezovico, bila glede na osvojene in izgubljene nize in tudi za malenkost na količnik med osvojenimi in izgubljenimi točkami še vedno v slabšem položaju, kot Kostanjevica. V tem primeru bi morali Krkaši vložiti tudi pritožbo na OZS zaradi napačno javljenega točkovnega razmerja ob porazu Krke v Kanalu proti Salonitu v prvem krogu prvenstva in morda bi se še izšlo.

Brezovica, 2. 4. 2017
Igralci Brezovice so po poročilih, ki so jih dobili nekateri igralci Krke po končanem turnirju v Logatcu, odigrali izjemno – premagali (razbili?!?) so oba nasprotnika, Kostanjevico na Krki in favorite iz Žužemberka, ki trenirajo pod taktirko nekdanjega reprezentanta in dobitnika srebrne kolajne na nedavnem evropskem prvenstvu Mihe Plota.

Logatec, 2. 4. 2017, MISIJA NEMOGOČE
V prvi tekmi turnirja sta se udarili ekipi domačih igralcev iz Logatca in mladih igralcev iz Kanala ob Soči – Salonita. Po fizični moči in glede na pet doseženih zaporednih zmag v A ligi (Žužemberk, Salonit, Kostanjevica na Krki dvakrat, Brezovica) so bili Logatčani na čelu s sprejemalcem Šenom favoriti, toda mladi igralci Salonita, ki tekmujejo zelo uspešno v kategoriji male odbojke (uvrstitev v polfinale), so večkrat zapretili na račun odlične tehnike v napadu, servisu in v obrambi tako, da so se morali igralci Logatca v obeh končnicah zelo potruditi, da so prišli do šeste zaporedne zmage.

Druga tekma turnirja – Krka:Salonit
V prvi tretjini prvega niza sta obe ekipi prikazali zelo dobro igro. Tekmo je odlično odprl v napadu korektor Fink ter nato odlično postavil blok tako, da je Pavlin v bloku ustavil korektorja Salonita Mugerlija. Prednost dveh točk so Krkaši po vodstvu s 7 : 5 zapravili dokaj naivno zaradi slabše organizacije, sprejema in napada. Odmor za Krko je tako sledil pri vodstvu Salonita s 7 : 10. Po servisih Ciermančiča in kontranapadih prek Petkovića in Finka je Krka izenačila na 12. točki. Sledili sta dve napaki Krke v obrambi, toda dobro izpeljane kontre Krke so držale bledo lučko še nad gladino, saj sta oba srednja blokerja učinkovito dosegala točke v napadih. Igralci Salonita so do končnice z odlično igro obdržali dve točki prednost. Trener Krke je ukrepal z odmorom in še menjavo Šetina – Šimc pri 19 : 21, ter pri 20 : 22 s ponovno menjavo Šimc – Šetina. Po napaki v napadu igralcev Salonita in po napadu Pavlina prek sredine je Krka prišla do izenačenja. Po servisu Pavlina so imeli igralci Salonita težave pri organizaciji napadov, kar je izkoristil v napadu Petković in po daljšem času povedel ekipo Krke na prednost dveh točk in dveh zaključnih žog – 24 : 22. Po odličnih servisih Bujarja in napadih odličnega Mugerlija je Salonit izničil prednost. V naslednji akciji so Krkaši le strnili svojo sprejemalsko linijo in v napadu prek Petkovića si je Krka priigrala tretjo zaklučno žogo. Set je zaključil Pavlin z blokom – 26 : 24 in 1 : 0.

Dobro igro sta ekipi prenesli tudi v naslednji niz. Krkaši so naredili manj napak, toda Salonit je temu sledil z dobro koncentracijo in igro. Niz se je pričel za napakami Mugerlija v napadu in vodstvom s 3 : 0 za Krko. Toda v nadaljevanju Kanalci niso več grešili, Krkaši pa so še izboljšali natančnost v igri. Največ preglavic so Kanalci Krkašem prizadejali z dobrimi servisi, toda sprejemalci Krke so poizkušali žoge začetnih udarcev ukrotiti vsaj toliko, da bi odigrali v nadaljevanju vsaj napad na račun globinskih žog. Krka je večino niza držala minimalno prednost ene do dveh točk potem, ko so Krkaši povedli za 5 – 12:7. Odmora Krke sta sledila po stopljenem vodstvu z 12 : 7 na 12 : 11 za Krko ter pred tremi meč žogami pri 24 : 21. Krka je izkoristila že prvo, ko je Petković zabil za tretjo zmago v A ligi – 2 : 0. Za ekipo Krke so ob podpori navijačev staršev Lindič, Peterlin, Žibert, Petković in Hvala igrali David Cimermančič (6/6), Jaka Petković (8/4), Jaka Pavlin (5/1), vzorni kapetan Domen Šetina (5/1), organizator igre Tim Peterlin (0/4) in tokrat izjemni Aljaž Fink, ki je ekipi Krke doprinesel kar 14 točk in ob tem napravil le eno neizsiljeno napako. Toda ob razpletu na Brezovici, ki pa je bil za posadko Krke še neznanka, je bila lučka že pod gladino, saj bi bila morebitna zmaga nad neporaženimi Logatčani znanstvena fantastika.

Zadnja tekma turnirja – Logatec, vodeča ekipa A lige zahod še brez poraza : Krka, tri zmage v sedmih nastopih
Dečki Krke so se pogumno postavili po robu močnejšemu in kot ranjena lačna zver po obupnem zaostanku v prvem nizu z 9 : 16 za Logatec ter že obeh izkoriščenih odmorih trenerja Praha pri 7 : 12 in 7 : 14 odigrali odlično v elementu blok – obrambe, konter prek vseh razpoložljivih igralcev ter bolje merjenega začetnega udarca podkrepljenega z delnim ekipnim “zakrivanjem”. V drugem delu niza, ko je že kazalo na katastrofo kljub dobri igri Krke, je Prah na pomoč na parket poslal še mladega libera Matevža Hvalo ter tako posledično pomagal pri kratkih regeneracijah obeh srednjih blokerjev. V trenutkih, ko je Prah že pripravljal različne menjave, je prišlo do preobrata. Krka je ob bučnem spodbujanju rezervnih igralcev prišla na zaostanek le za dve točki (15 : 17). Sanje o senzaciji pa so se ponovno oddaljile po dobro ivedenih začetnih udarcih Mramorja, ki je povedel svojo ekipo na 21 : 16. Po napadu Petkovića je na servis prišel Jaka Pavlin in izvedel neugodne začetne udarce, ki so jih Krkaši odlično izkoriščali za blokiranje in napade prek še vedno razpoloženega Finka in očitno po poškodbi prerojenega Petkovića. Drugi odmor Logatca pri zaostanku Krke 20 : 21 ni imel učinka za domače igralce, imel pa je učinek za Krkaše, ki so še bolj koncentrirano odigrali blok-obrambo in bili uspešni v napadih blok-out prek Petkovića in Finka – 23:21. Logatec je prek neobranljive bombe Šena po diagonali v dva metra znižal in nato še po redki napaki Krke je Logatec izenačil na 23. točki.Takrat je Prah naredil tvegano potezo, toda ritem nasprotnikov je bilo potrebno nekako ustaviti. v igro je vstopil na mesto srednjega blokerja Aljaž Šimc. Poteza se je izkazala za srečno, saj je tako rekoč že izgubljeno žogo v obrambi prav Aljaž spremenil v psihološko pomembno točko, ko je po udarcu iz tal ob reševanju zadel zgornji del mreže, žoga pa se je srečno prekotalila na tla domačih – 24 : 23. Sledila je menjava Šimc – Šetina. Po dobrem servisu Finka je zvito v napadu zaključil Petković in po 27-ih minutah povedel Krko v senzacionalno vodstvo z 1 : 0.

Tudi drugi niz ekipi nista popustili z dobro igro. Logatčani so odigrali nekaj lepih potez v napadu in zlasti z začetnimi udarci prišli do vodstev s 4 : 1 (1. odmor Krke), 10 : 5, 12 : 6 (2. odmor Krke) in 17 : 9. Tudi menjavi Šimc – Šetina (9 : 14) in Šetina – Šimc (9 : 15) nista prinesli preobrata. Ko je trener Prah na ogrevanje poslal rezervne igralce z namenom, da pred odločilnim nizom spočije udarno postavo, so Krkaši po dveh blokih Finka 1 na 1 ponovno odigrali poletno in trdoživo v obrambi, bloku, servisu in se spoprijeli z zahtevnimi začetnimi udarci Logatca. Tim Peterlin je znova večkrat domiselno zaposlil vse napadalce in Krka je v končnico prišla le s točko zaostanka – 21: 22. Vmes je trener Blaznik uvidel, da z ranjeno zverjo ni šale in poizkušal ustaviti ofenzivo Krke s štirimi menjavami (17:12, 17:16 ter dvojno menjavo pri 22:19) in odmorom pri 21 : 22 za Logatec. Po odmoru je Logatec prek Šena priboril 3 zaključne žoge. Krka je obranila dve, do izenačenja pa je manjkal samo bolj odločen napad Cimermančiča, ki je zgrešil v napadu po medlem izvajanju skoka za napadalni udarec– 23 : 25 in 1:1.

V odločilnem nizu je postava Krke ponovno, že petič zapored ta dan, prikazala odlično igro. Naredili so manj napak na sprejemu in rezultat dobre igre tudi v drugih elementih je bilo presenetljivo vodstvo krke z 2 : 0, 4 : 2, 5 : 3 in celo 8 : 6. Ekipi sta zamenjali igralni polji, toda petković (12/2), Pavlin (6/2), Fink (10/3), Šetina (2/1), Cimermančič (8/4), Hvala in Šimc (1/0) so odločno, ob stalni podpori navijačev in rezervnih igralcev Jana Lindiča, Jureta Vidmarja, Matevža Blažiča in Aljaža Šimca potegnili lučko iz globin. Po učinkovitih servisih Cimermančiča, napaki v napadu Šena, ko je žoga končala v stranskem outu le za slab decimeter ter napadih prek Petkovića je Krka prišla do vodstva 13 : 8. Pri 13 : 9 je odmor Krke preprečil preobrat Logatca, saj so Krkaši odigrali odlično v obrambi ter prek Pavlina z blokom dosegli pravico do kar petih meč žog. Krka je izkoristila že drugo, ko je za zmago z neugodnim in domiselnim napadom poslal žogo strmo v polje Logatca – 15 : 10 in posadka Krke je bila v deliriju.

Igralci Krke so pokazali v vseh petih nizih zelo dobro igro in jih velja pohvaliti kljub nekaterim padcem v koncentraciji, predvsem pa za to, da se niso predali v nobenem trenutku turnirja in so, kot ekipa, prikazali lep odbojkarski spektakel oziroma zelo uspešno spreminjanje napora v lepoto.

Sodniški par Sever – Skodlar iz Brezovice pri Ljubljani je svoje delo opravil odgovorno, resno in brez napak tako, da so se igralci vseh sodelujočih ekip osredotočili zgolj na igranje odbojke.

Nekaj minut za tem pa je prišla informacija, da je Kostanjevica na Brezovici doživela dva poraza, kar je pomenilo , da je Krka opravila “Misijo nemogoče”. Z uvrstitvijo na polfinalni turnir je generacija sedanjih starejših dečkov napravila ogromen korak v napredku. Trdo delo na treningih v mesecu marcu se je obrestovalo v največji možni obliki – brez poškodb in z uvrstitvijo med top osem ekip državnega prvenstva.

MOK