V malem finalu odbojkarskega državnega prvenstva za starejše dečke so se v soboto, 6. 5. 2017, v Športni dvorani Braslovče pomerile ekipe starejših dečkov iz Murske Sobote (Panvita Pomgrad), Hoč, Braslovč in Novega mesta (Krka). Ob istem času so se na Brezovici v velikem finalu pomerili Brezovica, Maribor, Logatec in Žužemberk. V tekmi za tretje mesto je Logatec premagal Žužemberk, tekma za prvo mesto pa bo 20. 5. 2017 v Šoštanju med ekipama Brezovice in Mariborom.

Prvo tekmo malega finala so varovanci trenerja Andreja Praha kljub navodilom, da prva šesterka Šetina (6 točk/3 neizsiljene napake), Petković (5/4), Pavlin (3/5), Fink (3/6), Peterlin (0/3) in Cimermančič (1/7) v tekmi proti Hočam, ki so pred tedni v odločilnem tretjem nizu na domačem terenu v finalu osnovnošolskega prvenstva po vodstvu z 9 : 5 v njihovi dvorani nesrečno izgubili proti Žužemberčanom, v prvem nizu prvi pridejo do šeste točke, se je zgodilo popolnoma obratno. Krka je v celotnem nizu osvojila prav šest točk – 6 : 25. Trener Prah je do pete točke (0:5) izkoristil že oba odmora. Tudi kasnejše štiri menjave (1:10, 2:14, 2:16 dve menjavi) pred zaprepadenimi starši, ki so tokrat poskrbeli za prevoz, niso imele nikakršnega učinka. En igralec prve postave Krke sploh ni imel priložnosti za servis, saj so se na drugi strani na začetnih udarcih s statisti sprejemalske vrste Krke poigravali Vrečko, Primec, Sedlanič in Ivančič. Od 25 točk, ki so jih dobili Hoški odbojkarji, so jih kar 18 z neizsiljenimi napakami Krke: 13 na sprejemu, 2 v napadu, po eno na servisu in podaji ter eno v obrambi. Hočani so napravili vsega eno napako.

Krka je drugi niz pričela v enaki postavi in pokazala povsem drugo igro. Statisti Krke so se začeli nekoliko bolj premikati na sprejemu servisa, organizator igre Peterlin pa je le uspel dobiti nekoliko več uporabnih žog vsaj za visoke podaje. Odlično je začel delovati blok Šetine, ki je bil v tej tekmi tudi najuspešnejši, Fink pa je z dvema servisoma povedel Krko za vodstvo z 8 : 4. Na drugi strani so bili Hočani uspešni prek Vrečka, pa tudi dve menjavi trenerja Kotnika sta poskrbeli, da se Krka ni razigrala. Ekipa Hoč je najprej izenačila na 13. točki nato pa po dveh napakah v napadu Krke povedla s 13 : 15. Po odmoru Krke ni bilo nič bolje, znova je zatajil sprejem zato je kmalu sledil drugi odmor pri 14 : 18. Hoški odbojkarji so z odlično obrambno igro na čelu z liberom Rebernakom in kapetanom Vrečkom uspešno izničili nekaj lepo izvedenih napadov prek Petkovića in Finka ter uspešno prebijali slabše postavljen blok stranskih blokerjev Krke. Nemoč Krke se je odrazila s porazom v drugem nizu na 17. točki ob desetih neizsiljenih napakah ter osmih napakah Hoč. Končni izid je bil 0:2 oziroma 23 : 50 za Hoče.

Na vzporednem igrišču so domači odbojkarji iz Braslovč premagali Panvito Pomgrad z 2 : 0 oziroma 50 : 39 v točkah.

V tekmi za 5. mesto so domači odbojkarji proti Hočam po dobljenem prvem nizu na 18. točki imeli v drugem nizu kar 7 meč žog po vodstvu s 24 : 17, toda igralci Hoč so v igri blok – obrambe odlično kljubovali napadom domačinov in z epskim zaključkom (24:26) izsilili tretji niz. V tretjem nizu sta bili ekipi enakovredni tako, da se je obetala ponovno drama v končnici. Srečnejši so bili gostje iz Hoč, ki so s 16:14 osvojili končno 5. mesto.

Na vzporednem igrišču sta se pomerili obe poraženi ekipi prvega kroga turnirja – Krka in Panvita Pomgard. V tej tekmi so igralci Krke vidno popravili prav vse elemente igre še posebej pa sprejem. David Cimermančič je dobil tudi več priložnosti za napad in celotna ekipa je tako oživela že od samega začetka prvega niza. Igralci Krke in Panvite so napravili v dveh nizih sicer samo po 12 neizsiljenih napak toda Krkina raznovrstna igra v napadu na račun boljšega sprejemanja in bolje organiziranih napadov iz vseh razpoložljivih con ter odličen blok je omogočil zanesljivo zmago Krke z 2 : 0 oziroma 50 : 32 v točkah. Priložnost za igro so dobili v drugem nizu tudi Jošt Brulc, Aljaž Šimc in Jan Udovič ter se prav vsi v svojem kratkem nastopu izkazali v obrambnih elementih, ob tem pa niti eden ni napravil neizsiljeno napako. Učinkovitost Krke: Aljaž Fink (7/1), Jaka Petković (10/2), David Cimermančič (12/4), Domen Šetina (5/3) in Jaka Pavlin (5/2).

Krka se je v zadnji tekmi turnirja pomerila z domačini iz Braslovč. Igralci Braslovč so pred dvema tednoma na polfinalnem turnirju v Mariboru premagali Krko z 2:0 v nizih, toda tokrat je v ekipi Krke nastopil kapetan in prvi bloker Domen Šetina. Razbremenjeni igralci Krke, ki so že z uvrstitvijo med osem najboljših ekip v državi močno presegli pričakovanja »strokovnjakov« pred začetkom sezone, so pričeli prvi niz odločno in učinkovito. Po bloku Šetine je Krka že pobegnila na 7 : 2. Odmor na zahtevo trenerja Marovta iz Braslovč je domačine predramil tako, da so prikazali enakovredno igro. Krkini igralci so se še naprej spopadali z ohranjanjem zbranosti pred in med opravljanjem odbojkarskih elementov in akcij ter na krilih spodbud rezervnih igralcev in staršev uspeli zadržati prednost štirih do petih točk tudi še po drugem odmoru Braslovč (7 : 12) do 18. točke. Zaradi slabšega sprejemanja je tudi trener Prah spočil glave igralcev s prvim odmorom pri 18:16. Po napadu Petkovića je Krka ponovno vodila za 4 – 20 : 16. Domači igralci so vse stavili na dva napadalca – Fužirja in Pšakerja, ki sta uspela, kljub drugemu odmoru Krke pri 20:23, znižati na 21:23. Ostali igralci Braslovč so zelo dobro sodelovali na sprejemu (libero Matko) in obrambi ter uspeli ubraniti prvo set žogo Krke – 23:24. Niz je zaključil v napadu Petković, ki je tako priigral vodstvo Krke z 1:0.

V odmoru med nizoma je Jaka Petković potožil, da ga moti pekoča bolečina zaradi močnega udarca žoge v oko na ogrevanju pred tekmo. Kljub temu je tekmo nadaljeval, vendar pa ga je trener Prah sredi drugega niza moral zamenjati, saj je bolečina naraščala, igra Krke pa je vidno padla. Kljub majhnemu številu neizsiljenih napak Krke v drugem nizu (v prvem in drugem nizu so jih naredili po 8) prva postava Krke ni našla način, da bi uspešneje konkurirala odlični igri domačinom, ki so po izenačenem začetku drugega niza napravili serijo točk za 12:7 in 18:10. Trenerju Prahu tako ni preostalo drugega kot da spočije nekaj igralcev Krke. Tako so namesto Tima Peterlina, Jake Pavlina in Jake Petkovića v igro vstopili Aljaž Šimc, Jan Lindič in Jure Vidmar. Rezervisti niso razočarali toda domači igralci niso popustili. Braslovčani so tako suvereno dobili 2. niz na 12. točki.

Sledil je zadnji niz v tej sezoni. Obe ekipi sta bili izenačeni tudi po številu neizsiljenih napak (končni izid za »strokovnjake« v tej nepriljubljeni statistiki je bil -21 : -21). Po dolgi izmenjavi žoge in dobrih obrambah obeh moštev je zaključil z blokom visoki Strožer za vodstvo domačinov z 1:0. Krka je odgovorila z napadom blok-out Cimermančiča – 1:1. Domači so s servisi Magašiča prišli do nevarnega vodstva s 4:1 – razlog pa je bil ponovna neaktivnost sprejemalcev. Trener Prah je pohod domačih ustavil z odmorom ter poizkušal motivirati sprejemalce in celotno ekipo. Očitno je motivacija bila uspešna, saj je Krka uspela izenačiti na 4. točki. Po neuspeli kontri prek Petkovića, ki je dodatno dala krila domačim, so Braslovčani povedli na 7:4. Postava Krke je bila po neuspešni akciji takrat na veliki preizkušnji. Igralci so odlično odreagirali tako, da so se enostavno osredotočili na naslednje akcije s ciljem uspešnosti. Uspeli so nato prav prek Petkovića znižati na 6:7, toda Fink je z zgrešenim servisom poskrbel za vodstvo Braslovč z 8 : 6. Ekipi sta zamenjali igralni polji, napaka Finka pa je bila v glavah celotne ekipe pozabljena. Krkaši so nato odigrali odlično na sprejemu, obrambi in z uspešnim napadom Šetine, njegovim blokom in napako v napadu Fužirja prešli v vodstvo z 11:9. Prvi odmor Braslovč je poskrbel, da so domačini izenačili prek Fužirja na 12. točki. Toda to Krko ni ustavilo. Cimermančič je z nevarnima servisoma pritiskal, toda libero Braslovč je odlično sprejemal. Krkaši so odgovorili z odličnimi obrambnimi potezami Šetine in Finka ter najprej prek Petkovića in nato po izrednem napadu Pavlina prek sredine, ko se je na presenečenje nasprotnikov hitro obrnil po obrambni akciji in izvedel skok z mesta, ki ga je odlično spremljal organizator igre Tim Peterlin, povedli na 14:12. Krka je bila na pragu zmage. Sledil je drugi odmor Braslovč, kar pa je bila tudi voda na mlin Krke, saj so igralci prejeli potrebna taktična navodila.

Po odmoru je David Cimermančič ponovno pritisnil s flotom in prijetno presenetil vse prisotne, saj je bil njegov servis po odmoru še bolj nevaren Krke. Žoga je tik pred liberom neugodno zavila, libero Braslovče je sicer še uspel odbiti žogo, toda žoga je končala pri sodnikovih nogah potem, ko jo je poizkušal borbeni Fužir še nekako rešiti– 15:12 za Krko. Obe ekipi zaslužita pohvalo za prikazano igro in borbenost.

Z zmagama na gostovanju v Braslovčah je postava Krke, v kateri so nastopali Jošt Brulc, Jure Vidmar, Jan Lindič, Aljaž Šimc, Jan Udovič, Tim Peterlin, Jaka Petković, David Cimermančič, Jaka Pavlin, Aljaž Fink in kapetan Domen Šetina osvojila imenitno 6. mesto v državnem prvenstvu, kar je za to generacijo tudi največji uspeh.

Učinkovitost nosilcev igre v tej tekmi pa je bila naslednja: Aljaž Fink (5/4), Jaka Petković (3/2), Domen Šetina (8 – kar 5 blokov/2), David Cimermančič (8/7) in Jaka Pavlin (7/4).

MOK