Starejši dečki so se iz Kamnika vrnili le z enim osvojenim nizom, a na srečo je ugoden razplet na vzporednem turnirju 5. kroga A lige zahod naše dečke popeljal na polfinalni turnir.

Kapetan Jaka Pavlin, ki je skupaj z Davidom Cimermančičem, Erazmom Jakšetom, Janom Udovičem, Matevžem Hvalo, Juretom Vidmarjem, Joštom Brulcem, Borutom Hočevarjem, Timotejem Pavličem, Vidom Dovićem in Jako Golobom na turnirju 5. kroga A lige zahod v OŠ Toneta Brejca v Kamniku v soboto, 18. 3. 2018, je ponovno s prikazano igro v obeh tekmah proti domačemu Calcit Volleyu in Salonitu prepričljivo dokazal, da je v sedanji generaciji starejših dečkov daleč najuspešnejši igralec. Hkrati je bil Jaka Pavlin tudi najučinkovitejši napadalec na turnirju!

Ostali soigralci so v prvem nizu prve tekme proti Calcitu bili toliko uspešni, da so presenetili domačine z zmago – 25 : 21, in to kljub temu, da niso uspeli sestaviti niti enega uspešnega bloka. Sprejemalci so dobro sprejemali, nekateri posamezniki, med katerimi sta vidno izstopala David in Jaka, pa so dobro servirali. Prav tako so igralci, kljub slabši taktični obrambni postavitvi, ujeli nekaj težkih žog. Vodo na mlin Krke so dodali še kar igralci iz Kamnika, saj so naredili več nepotrebnih napak v napadu in pri začetnih udarcih.

Davek neuigranosti in pomanjkanja treningov (ne terminov), tako nekaterih posameznikov kot posledično celotne prve šesterke Krke cele sezone, je v naslednjih štirih odigranih nizih izredno težko, a zasluženo prebavljala celotna posadka skupaj s prisotnimi starši in nekaterimi ožjimi družinskimi člani. Namreč v drugem nizu so igralci Kamnika bolje izvajali začetne udarce, sprejemalci David, Matevž in Jure pa so pokazali premalo odbojkarskega znanja v tem najpomembnejšem in temeljnem elementu odbojkarske igre, da bi sprejemali bolj natančno zato, da bi organizatorji Jan, Erazem in Jošt s svojimi trenutnimi priučenimi odbojkarskimi veščinami uspeli organizirati napade prek le dveh napadalcev, ki sta sposobna osvojiti točko in s tem pridobiti pravico za izvedbo začetnega udarca svoje ekipe. Posledica pa 10 : 25 za Calcit.

V odločilnem 3. nizu so se Krkaši uspešno kosali z domačini in prek Davida in Jake prišli do vodstva z 8 : 6. Po zelo slabo izvedenem začetnem udarcu Erazma pa je ponovno pred dobrimi servisi Pančurja in še posebej Drnovšeka sprejemalska vrsta Matevž, Jure in David ponovno pokleknila. Ob redkih in netočnih podajah kot posledica netočnega sprejema, je Krka gladko poklonila zmago in uvrstitev v polfinale Kamničanom, ki so z delnim izidom 9 : 1 in končno zmago v nizu s 15 : 9 deklasirali Krko.

V naslednjem nizu proti Salonitu je standardna prva postava Jaka, David, Jošt, Jan, Jure, Erazem in libero Matevž ponovno prikazala takšno igro, kot v prvem nizu proti Kamniku, toda tokrat je, tudi ob napakah Salonita v napadih, zdržala do vodstva s 15 : 13. Potem pa ponovljen črn scenarij: dobro tehnično izvajanje začetnih udarcev Mugerlija in Karnela, slabo sprejemanje Matevža, Jureta in Davida (na Jako Pavlina se niso upali servirati, saj je bil v prvem nizu proti Kamniku v tem elementu super zanesljiv), posledično delni izid 12 : 1 ter s tem končane strelske vaje obeh ostrostrelcev v korist Salonita s 25 : 16.

Tudi v začetku drugega niza se je ostrostrelec Karnel z začetnimi udarci poigraval z naivnimi sprejemalci Krke do vodstva Salonita z 10 : 3, kar pa je prekinil kar trener Knafelc z menjavo Karnela s Stojanovićem. Kanalci so po tej razliki nekoliko popustili ter rutinirano, ob stalnih napakah Krke predvsem na sprejemu, kontrolirali pridobljeno razliko ter slavili zmago z dobljenim 2. nizom s 25 : 15.

Vsi rezervni igralci, razen poškodovanega Timoteja Pavliča, so dobili nekaj priložnosti za igro. Med njimi se je najbolj izkazal Borut Hočevar, ki je v obrambni akciji za edini dobljeni niz s hitro reakcijo ujel težko žogo v obrambi ter tako posledično omogočil, da je nato podajalec Jošt uspel podati žogo Jaki, ki je zaključil z napadom za zmago v nizu.

Med igralci prve šesterke velja pohvaliti Jana Udoviča za dobro odigrano vlogo podajalca, ujel pa je v obrambi pomembno težko žogo prav tako v zaključku edinega dobljenega niza.

Krog pred koncem prvenstva bodo dečki Krke še trepetali za uvrstitev v polfinale, saj so odigrali vse tekme, ekipi Brezovice in ACH Zmajčki pa bodo imeli priložnost v zadnjih tekmah še prehiteti Krko, če bi Brezovica od štirih tekem trikrat zmagala (dvakrat ACH in enkrat Salonit ali Žužemberk, ACH Zmajčki pa bi morali zmagati vse štiri tekme (dvakrat ACH, enkrat Calcit in enkrat Žužemberk).

Če se bo Krka udeležila polfinalnega turnirja, bo v sistemu igranja Krke prišlo do velikih sprememb, kar pa bo tudi odvisno od udeležbe na treningih posameznikov: sistem 5 – 1; možna podajalca Udovič in Hočevar (najspretnejši, natančnejši in hiter bo prvi podajalec), možni srednji blokerji (Brulc, Pavlič, Dović pa tudi Udovič), sprejemalci: Pavlin, Cimermančič, Vidmar (pomožni napadalec oz. korektor) ter libero Hvala. Preostali igralec Jakše pa bo vadil kar tri vloge: sprejemalec, podajalec in še korektor ter bo tako s tem imel možnost zamenjati igralce kar na treh igralnih pozicijah ali pa celo kar igrati na eni izmed njih v primeru nepredvidenih okoliščin (ena izmed njih je tudi zamenjava z igralcem, ki s svojimi dejanji med igro in treningom slabo vpliva na ostale v ekipi).

Dodatek po razpletu vzporednega turnirja

Ugoden razplet na vzporednem turnirju 5. kroga A lige zahod lansiral starejše dečke na polfinalni turnir, kjer se bo Krka v nedeljo, 6. 5. 2018, pomerila z Braslovčani, Mariborčani in Kamničani.

Namreč na turnirju v Žužemberku so Žužemberčani dvakrat slavili in sicer proti neposrednim konkurentom za polfinale, Brezovici in Črnučam ACH. Medsebojna tekma med Brezovico in Črnučam ACH pa se je ugodno razpletla in sicer v korist Črnuč ACH. Posledično pomeni, da v zadnjem krogu nobena izmed konkurenčnih ekip, katera bo vsaka odigrala še dve tekmi, ne more niti teoretično več prehiteti Krke na 4. mesto, saj imata obe ekipi, Brezovica in Črnuče ACH, tri zmage zaostanka.

MOK