Na 2. turnirju za mesta v ŠD Gaj v Kočevju, ki je potekal v soboto, 14. 4. 2018, so mlajši dečki Krka I po napetih dogodkih napredovali kot zmagovalci v 3. krog turnirjev za mesta oziroma za boje med 9. in 16. mestom.

Turnir se je pričel za Krko I že pet dni prej, saj je veliko igralcev zaradi različnih bolj ali manj upravičenih razlogov odpovedalo nastop. Posledično je tako imel trener Prah veliko dela s prepričevanji in pogajanji, da se je na zbornem mestu na dan turnirja le zbralo vsega 9 igralcev, od tega en povsem novi igralec in eden, ki je prvič odšel na turnir izven Novega mesta.

Prvo tekmo turnirja sta odigrali ekipi domačega MOK Kočevja in gostujoče ekipe Žirovnice. Kočevci so brez težav z majhnim številom napak premagali Žirovnico v dveh nizih.

Pred drugo tekmo turnirja med Krko I in Krko II je bilo izražene veliko nejevolje, tako verbalne kot neverbalne s strani organizatorja, ki je nato storil vse potrebno za pripravo pravilno postavljenega sodniškega stola. Krka I je z oslabljenima četvorkama prišla do dokaj lahke zmage z 2 : 0 v nizih. Svojo prvo priložnost za igro je dobil novi igralec Lovro Šimec.

V tretji tekmi sta se srečali zmagovalni ekipi prvih tekem.

Prvi niz je bil v stilu valovanja: Krka povede za 3 do 4 točke, Kočevje izniči prednost na račun napak Krke, Krka ponovno povede za 4 točke, Kočevje ponovno izenači na račun dobrih napadov in napak Krke, in tako naprej vse do izida 23 : 22 za Krko. Nejc Makarovič, ki je turnir odigral odlično in to še prvič v prvi četvorki, je ujel težko kratko žogo v obrambi ter jo po vseh pravilih odbil visoko in sicer tako, da je Erazem Jakše v skoku na mreži odbil žogo, ki je prihajala iz njegove desne ostro v polje Kočevja z desnico. Iz strani igralcev Krke (in najbrž tudi vseh prisotnih gledalcev) ni bilo videti nič spornega, toda žoga je bila dosojena domačinom. Sodniški znak je povedal, da je šlo za prestop. Od šoka so obstali igralci in trener, sledil je viner Kočevja za izenačenje na 24. točki. Šele po sprehodu trenerja Krke do sodnice, razgovoru, vrnitvi, rumenemu kartonu in nato še glasu od nekje, da je šlo za igranje v nasprotnikovem prostoru, je bilo končno jasno, da je zamenjan sodniški znak povzročil popolno zmedo v gostujoči ekipi, poleg tega pa ni bilo videti, da bi Jakše igral na nasprotnikovi strani. Kmalu bi trener Krke prejel še eno kazen (prijela se je za žep, kjer sta bila verjetno spravljena kartona, toda nobenega ni izvlekla) potem, ko je iz klopi povedal sodnici, da sedaj ve, zakaj je šlo – zaradi napačno uporabljenega sodniškega znaka in znak, ki bi ga morala sodnica pokazati, tudi pokazal. Igralci Krke so nato odigrali dovolj zbrano, da so ubranili dve set žogi ter z naslednjim valom le zmagali niz s 27 : 25.

V drugem nizu so na začetku povedli Krkaši toda domači igralci so nato izboljšali tehnično izvedbo servisov, sprejemov in napadov ter prišli do vodstva sedmih točk. Krka je po vstopu Bregarja izboljšala organizacijo napada toda kaj več kot tesnega poraza s 23 : 25 Krki ni uspelo. Omeniti velja, da eden od igralcev Krke ni dobil dovoljenja zapisničarke, da odide na stranišče. Isti igralec je še v istem nizu pristopil do trenerja in opozoril, da bo opravil malo potrebo in bo nastala luža. Takoj mu je trener dovolil odhod, ki pa ga nihče od članov sodniškega zbora ni opazil (najbrž tudi ne »rezervni« sodnik, ki je turnirju prisostvoval s tribune in je po vsaki tekmi ali po »vročem« setu prišel do sodnice z nasveti).

Tretji niz so mnogo bolje začeli Kočevci in zelo slabo Krkaši, ki so veliko grešili z netočnim sprejemanjem, slabo postavitvijo ob sprejemanju ter napakami v napadu. Dokaj hitro je Kastelic zamenjal Jakšeta. Menjava je uspela saj je Žiga Kastelic s svojimi raznovrstnimi napadi uspel in ohladil igro Kočevja ter povedel svojo ekipo za vodstvo s 15 : 12. Ko pa je z napadi ponovno zapretil Drobnič z izenačenjem na 15. točki, je v igro ponovno vstopil Jakše. Prišlo je do izmenjave napak obeh ekip nato pa je Krka s tremi dobrimi napadi le uspela povesti na 22 : 18. Toda ponovno napake Krke in ponovno izenačenje na 23. točki. Po dveh napakah Kočevja v napadu in obrambi pa je zmaga v nizu in na turnirju le pripadla Krki.

Sodnica je, z izjemo napačnega sodniškega znaka, odsodila tekme zelo dobro. Gledalci pa so se morali, sicer samo tisti najpogumnejši in visoki, ponovno večkrat sklanjati, da bi lahko videli semafor, ki je bi tudi tokrat skrit pod galerijo. Morda bi bilo bolje preseliti klopi in zapisnikarsko mizo na drugo stran telovadnice.

Poleg Krke so si zasluženo priigrali nastop v 3. krogu turnirjev za mesta tudi igralci Kočevja, ki so v odločilni tekmi ponovno premagali Žirovnico z 2:0.

MOK