Dobro delo na treningih v zadnjem tednu, dobra številčna prisotnost nosilcev igre prve ekipe Krke, dobra igra večine posameznih igralcev ter odlična logistična in navijaška podpora staršev Špes, Jakše, Makarovič in Vidmar, ki so uspešno izpeljali nalogo prevoza posadke mlajših članov MOK Krke je botrovala k rezultatskemu uspehu mlajših dečkov v soboto, 12. 5. 2018, na gostovanju na Ravnah na Koroškem v sklopu 3. kroga turnirjev za mesta državnega prvenstva v mali odbojki.

Na turnirju so sodelovali še vrstniki Ravenskega Fužinarja, Kočevja in Žužemberka.

V prvi tekmi so igralci Krke premagali domače odbojkarje z 2 : 0 v nizih, a pot do zmage ni bila lahka. Trener Krke, Andrej Prah, je tokrat za prvi niz stavil na prvo četverko v sestavi Aljaž Kopina (3/3), Erazem Jakše (0/2), Žiga Kokalj (3/2) in Žiga Kastelic 3/0). Slednji je tako prvič v tej sezoni dobil priložnost, da zaigra že v prvi četvorki. Tekma se je pričela zelo ugodno, saj je Kastelic z asom povedel Krko v vodstvo z 1 : 0. Minimalno vodstvo je Krka uspela obdržati do vodstva s 7 : 6 oziroma igralci Krke so po odličnih akcijah tudi naredili še kakšno nerazumljivo napako tako, da je bil izid tesen. Na srečo Krke so nekaj več napak v napadih naredili domačini, kar je pripomoglo k vodstvu Krke z 18 : 13 in domači strateg Zmagaj je že drugič odreagiral z odmorom za Fužinar. Po odmoru so Ravenčani igrali bolje, Krkaši pa so po napakah Jakšeta, Koklja in Kopine omogočili Korošcem, da se približajo le na dve točki zaostanka – 17 : 19. Nato je igra Krke ponovno stekla ter z uspešnimi napadi Kastelica, Koklja in Kopine ob nekaj napakah domačih privedla uspešno prvi niz do konca – 25 : 18.

Glede na višino obeh četvork je bilo pričakovati, da bodo Jaka Radoš (2/3), Lev Špes (2/1), Luc Hočevar Nahtigal (5/3) in Žan Šuštarič (1/3) lažje strli odpor nasprotnikov v drugem nizu, toda temu ni bilo tako. Druga četverka Fužinarja se je uspešno upirala v povprečju višjim Dolenjcem do osme točke. Kasneje pa so zaradi večjega števila napak domačih in nekoliko boljše igre v obrambi Krke Dolenjci le prišli do vodstva s 16 : 10. Trener Prah je dal priložnost za igro Vitu Vidmarju (0/2) in Timu Bregarju (0/1). Domači igralci so nato ugotovili, kje so vrzeli v obrambi Krke ter izid znižali na 21 : 23 za Krko. Sledila je ponovna menjava igralca na strani Krke. Začetna postava drugega niza je nato odigrala dovolj prisebno, da je pripeljala Krko do prve zmage dneva – 25 : 22 in 2 : 0 za Krko.

Na sosednjem igrišču je ekipa Žužemberka z dobro igro zanesljivo premagala Kočevje z 2 : 0.

Sledila je izenačena tekma zmagovalcev prvega kroga turnirja med Krko in Žužemberkom. Pričakovati je bilo izenačeno tekmo, saj so Žužemberčani s ciljem, da se optimalno pripravijo na finalni turnir z dečki v kategoriji mini odbojke, na Ravne dopotovali z nosilci igre v mini odbojki ter brez nekaterih nosilcev igre prve četverke. Legendarni trener Bojan Brulec je v prvo četvorko vključil prodornega Hrovata, Longarja, Muhiča in Urbančiča. Igralci Krke so začeli niz z zakasnitvami pravočasnih postavitev v obrambnih shemah, žužemberska igra pa je bila, kljub spremenjeni postavi, še vedno odlična v primerjavi s prejšnjimi srečanji oziroma derbiji obeh dolenjskih ekip. Hrovat je bil, kot vedno doslej, zelo zanesljiv in nezaustavljiv v napadih, v obrambi pa je prav tako deloval kot pravi reprezentančni libero. Ob tem je presenetil z igro visoki Muhič z dobrimi napadi blizu bloka podanih žog in z blokiranjem. Kljub temu so z nekaterimi uspešnimi podajami in predvsem z napadi, kjer je bil v tem elementu odbojkarske igre najučinkovitejši najnižji in najmlajši Žiga Kastelic (5/1), Krkaši nakazali, da imajo možnosti za enakovreden boj. Žužemberski igralci so ob izenačeni igri obeh četverk z zelo majhnim številom napak obdržali vodstvo dveh točk do izida 16 : 14. Nato pa so Novomeščani v obrambi zaigrali še bolj požrtvovalno, še posebej Žiga Kokalj (3/2), ujeli nekaj težkih žog, ob tem pa so zadržali ritem osvajanja točk z raznovrstnimi napadi kljub nekaterim daljšim, a dovolj visoko podanih žog tudi čez glavo, kar doslej ni bila praksa niti na treningih. Očitno pa je bilo, da želijo ostali igralci posnemati virtuoznost podaj čez glavo mladega Kastelica kljub temu, da niso dobili za to nobenih navodil trenerja (Pa tudi nobenih prepovedi!!). Po izenačenju na 18. točki je po odlično izvedenih servisih Kastelica in uspešnih konter prek Kopine (3/0) in Jakšeta (5/0) Krka povedla na 20 : 18. Krkaši so nadaljevali s svojim ritmom igre, dovolj uspešni so bili še vedno v obrambi ter z napadi odgovarjali na uspešne napade Žužemberka. Po drugem odmoru Krke pri vodstvu z 23 : 21 so igralci Krke zbrano odigrali še dva napada. Niz je zaključil Kopina z močnim udarcem v igralca zadnje linije, ki ga je Aljaž na srečo zadel (ker bi sicer odletela v debeli out) – 25 : 21 – 1 : 0 za Krko.

Pred začetkom drugega niza je bilo tudi tokrat pričakovati, da bo druga četvorka Radoš (5/1), Špes (5/1), Hočevar (1/1) in Makarovič (4/1) lažje opravila z mini odbojkarji. Omenjena četverka je bila zaradi izredno dobre in natančne igre mlajših Žužemberčanov, Črnivca, Maverja, Novaka in Hrovata, na hudi preizkušnji uporabe elementarne odbojkarske tehnike v oteženih okoliščinah. Jaka, Lev, Luc in Nejc so se morali maksimalno potruditi, da so zelo pogosto žogi samo preprečili, da bi padla na tla ter ob oteženi organizaciji igre pošiljali žogo v dele, kjer naj bi imeli žužemberski odbojkarski matadorji več težav. Več žog se na srečo Krke ni prekotalilo čez mrežo ali pa je žoga končala le kakšen decimeter v outu. Rezervni igralci so ves čas niza spodbujali svoje igralce, trener Prah pa je igralcem pogosto bil primoran dajati sprotna navodila, analize, izboljšave … Krka si je že v začetku niza priigrala dve do tri točke prednosti ter jo ves čas niza tudi uspešno zadržala – 25 : 21 in 2 : 0. Kljub nizko podanim žogam je Jaka Radoš bistveno popravil igro iz prve tekme ter z neugodnimi napadi dosegel kar 5 točk, kolikor jih je zbral tudi Lev Špes, ki je ob tem bil, tako kot Luc Hočevar Nahtigal, zelo zanesljiv v obrambnih nalogah. Nejc Makarovič je uspešno prispeval 4 točke.

Majhno število neizsiljenih napak Krke in tesen izid obeh nizov dokazujeta, da sta obe ekipi odigrali zelo dobro oba niza. Igralci Krke so v drugi tekmi skupaj v obeh nizih naredili točno toliko napak, kot samo prvo četverka v prvem nizu prve tekme. Še vedno pa igralci Krke potrebujejo občasna navodila za postavitve na sprejemu, za uspešnejšo organizacijo napadov ob pravilni izvedbi tehnike podajanja ter izvedbo napadalnih odbojev.

V zadnji tekmi je Žužemberk premagal Fužinarja z 2 : 0. Na turnirju za 9. do 12. mesto bodo tako sodelovale ekipe Žužemberka, Hoč, Radencev in Krke.

S turnirsko zmago na Ravnah na Koroškem so mlajši dečki že izboljšali lanskoletno uvrstitev.

Na turnirju je sodeloval tudi Aljaž Šimec toda žal ni dobil priložnosti za igro zaradi neugodnega razpletanja igre v teku celotnega turnirja.

MOK