V novomeško športno dvorano Marof se po dobrih devetih letih vrača Zlatko Pulko, tokrat v dresu Panvite Pomgrad. Športna pot ga je po nastopanju za Krko vodila po številnih evropskih državah, pred povratkom v Novo mesto pa si je vzel nekaj časa tudi za nekdanji klub. O njegovi športni poti, uspehih in ciljih za letošnjo sezono smo spregovorili pred tekmo petega kroga državnega prvenstva, ko bo Zlatko s svojo ekipo gostoval v Novem mestu.

Zlatko se je ekipi Krke iz Slovenske Bistrice pridružil v sezoni 2007/2008, v ekipi pa je preživel sezono in pol, takrat pod vodstvom hrvaškega strokovnjaka, Vladimirja Jankovića. V novomeškem klubu je vsekakor pustil svoj pečat, v tem obdobju pa je tudi vidno napredoval in odskočil v tujino. Športna pot ga je vodila v Belgijo (Prefaxis Menen), Francijo (ALCM), Švico (Biogas Volley Nafels), Grčijo (Kifissia) in nazadnje Ciper (Apoel). “Vidnejši uspehi so bili vsekakor v Švici, kjer sem bil vse sezone med najboljšimi igralci lige po točkah, osvojili pa smo tudi dve pokalni lovoriki in tri tretja mesta.” Lepi spomini ga vežejo tudi na Grčijo, kjer je le malo zmanjkalo do pokalne lovorike. “V Grčiji smo po napetem finalu v pokalu izgubili z Olimpiakosom.

Pestra in razgibana športna pot je ponudila številne zanimive trenutke, med drugim tudi potrditev, da športna tekmovalnost ni omejitev za nova prijateljstva. Prav nasprotno. “Z Nafelsom smo veliko igrali v evropskih pokalih. Ena izmed tekem je bila tudi na Grškem otoku Syros. Seveda se velikokrat po takšnih tekmah greš tudi turista. Zvečer smo odšli ven in naleteli na igralce Syrosa in skupaj zažurali. No, nekaj let kasneje sem igral z enim izmed teh fantov v Kifissiji. Zanimivo, kako si enkrat na nasprotnih straneh mreže, naslednjič pa lahko že spleteš dobro prijateljsko vez.

Odločitev za pot v tujino, čeravno ne najlažja, se je izkazala za zelo dobro, Zlatka pa je obogatila tako po športni, kot tudi osebni plati. “Igranje v tujini je odlična izkušnja, ki bi jo priporočal vsakemu. Spoznavaš nove ljudi in kraje. Rasteš kot igralec in še pomembneje, kot oseba. Ker si tujec, se spopadaš z veliko pritiska, s čimer se moraš znati spopasti.

Na vprašanje, ali je občutil razlike med ligami, je odločno pritrdil. “Vsekakor. Ampak ni važno ali gre za slovensko ligo, ali tujo, moraš se dokazati in dati vse od sebe. Morda je bilo v Švici nekaj več discipline. Vse je bilo točno določeno in ni bilo niti najmanjših odstopanj. Urniki in pravila so bila jasna. Če nisi upošteval, so bile finanče kazni.

Po nekaj letih ga je športna pot znova pripeljala v domovino. “Preselitev k Panviti ni bila ravno pričakovana, ampak bom rekel, da sem prišel v dober klub, kjer so vsako leto ambicije visoke. Res je, da nam še ni steklo po pričakovanjih, vendar se vsak dan na treningih trudimo odpravljati napake.” Svoj čas je občinstvo navduševal z odličnimi atletskimi sposobnostmi, mimogrede, še danes med Krkaši drži rekorden odriv (krepko prek 100cm!), z leti pa je svojo igro oplemenitil še na druge načine. Z bogatimi izkušnjami ima eno vidnejših vlog v svoji ekipi. “Ekipa je zelo mlada s tremi izkušenejšimi igralci. Pričakujem, da se bo trud poplačal, vendar pa bo potrebno trdo delati in pokazati tudi veliko borbenosti.” Zlatko ni le eden izkušenejših igralcev v murskosoboški ekipi, temveč tudi v državnem prvenstvu. “Zame je liga popolnoma nova. Skoraj da ni več igralca, ki so igrali v času mojega odhoda.

Peti krog državnega prvenstva prinaša tekmo med Krko in Panvito. Ob tej priložnosti se bo Zlatko vrnil na tako rekoč domač teren, v športno dvorano Marof. “Prihod v Marof je treba sprejeti kot vsako drugo tekmo na gostovanju, pa čeprav je zame to domača tekma, saj sem v Novem mestu doma in sem tam preživel tudi eni najlepših sezon v karieri.” Jedro ekipe, s katerim se je večkrat tudi pripravljal na novo sezono, pozna. A, po domače, šparanja ne bo. “Fante poznam in verjamem, da trdo delajo in bodo naredili vse, da nam odtrgajo nujno potrebne točke. Mi bomo šli v tekmo, kot proti najboljši ekipi v ligi.

Veseli nas, da smo z Zlatkom hitro postali in tudi ostali prijatelji, tako igralci kot vodstvo kluba, saj gre tako za dobrega igralca, kot tudi izjemno osebo. Vedno prijetnemu sogovorniku se tako zahvaljujemo, da nam je namenil nekaj časa, ob tem pa mu zaželimo tudi nekaj športne sreče na prihajajoči tekmi in v nadaljevanju sezone.

Tekma 5. kroga 1. državne odbojkarske lige med Krko in Panvito Pomgrad bo v soboto, 10. novembra ob 19. uri v športni dvorani Marof. Se vidimo!