»Veliki met« je uspel! Obe selekciji mlajših kategorij, ki nastopata v »veliki« odbojki, kadetska ekipa in ekipa starejših dečkov, sta se v tej sezoni uvrstili v A ligo.

Pri kadetih je bila Krka v zadnjem kolu prosta, zato smo nestrpno pričakovali novice iz Ljubljane. Namreč na tem zadnjem turnirju sta se v nedeljo, 9. 12. 2018, pomerili Kostanjevica in Žužemberk. Če bi zmagala Kostanjevica, bi imela zmago več od Krke, kar bi pomenilo željeno 2. mesto Kostanjevice za prvouvrščeno ekipo Žužemberka, ki bi kljub porazu ohranila prvo mesto. V primeru zmage Žužemberka pa bi Krka ohranila ugodnejšo set razliko, ki so si jo igralci Krke prigarali na medsebojnem obračunu s Kostanjevico, ko so zmagali z 2 : 0 na njihovem terenu. Žužemberski odbojkarji so tekmo vzeli resno in jo dobili z dobro in prepričljivo igro v dveh nizih, kar je pomenilo, da so se kadeti Krke uvrstili v A ligo. Hvala Žužemberčanom!

Pri starejših dečkih pa so si prisotni Val Kulovec, Aljaž Kopina, Lev Špes, Jaka Radoš, Matevž Hvala, Jure Vidmar, Jaka Golob, Nejc Makarovič, Žiga Kokalj, Erazem Jakše in Borut Hočevar v nedeljo, 16. 12. 2018, v OŠ Bršljin v Novem mestu z zmago proti drugi ekipi Črnuč poleg kadetov tudi oni utrli pot v A ligo.

Turnirja se je udeležila tudi čvrsta ekipa Brezovice, ki jo v tej sezoni trenira trener slovenske kadetske reprezentance in nedavni trener prve ekipe ACH Volley Zoran Kedačić.

Uvodno tekmo turnirja v Bršljinu sta odprli Krka in Črnuče. Šesterka Krke je pričela niz zelo mlačno in s kar petimi zaporednimi neizsiljenimi napakami pri vodstvu gostov s 3 : 6 prisilila trenerja Praha, da v polminutnem odmoru izkoristi svoj močan glas in kritike, ki so na igralce Krke delovale kot zaušnica. Obnemeli so tudi navijači gostov, ki jih nato ves niz ni bilo nič slišati kljub dobri »oborožitvi« s sirenami in velikim bobnom. Krka je držala zaostanek dveh do treh točk tudi na račun neizsiljenih napak gostov do vodstva Črnuč z 10 : 12. Po zelo dobro izvedenih servisih Žige Koklja pa je Krka najprej prisilila trenerja gostov Maloviča, da tudi on vzame polminutni odmor že pri prvem vodstvu Krke s 13 : 12. Žigo to ni zmotilo in je s servisoma povedel Krko na 15 : 10. Črnučani so se ponovno zaradi neustavljivih napak Krke približali na vsega točko zaostanka – 16 : 15. Tedaj pa je dobro izvajal začetne udarce še drugi srednji bloker Jaka Radoš. Z njegovimi servisi, od katerih je naredil tudi tri direktne točke, so igralci Krke izvedli tudi dva kontranapada – prek Erazma Jakšeta in blokerja Žige Koklja ter tako povedli z 22 : 15. Krka je zanesljivo odigrala končnico ter varno privedla niz do zmage s 25 : 19.

V drugem nizu je napetost pomembnosti srečanja pri igralcih Krke izginila, prav nasprotno pa se je napetost preselila na stran gostov, ki so napravili veliko napak. Krka je izkoristila ponujeno ter z gladko dobljenim drugim nizom s 25 : 13 napredovala v A ligo.

Najučinkovitejša igralca Krke sta bila prav srednja blokerja, kar doslej v zgodovini tekem mlajših kategorij ni bil nikoli običaj: Žiga Kokalj je dosegel 8 točk in napravil le dve napaki, Jaka Radoš pa je prispeval 7 točk in je napravil le eno napako. Odlikoval se je tudi Jure Vidmar, ki je kljub bolečinam nastopil dobro, prispeval 6 točk, dobro sprejemal, napravil pa je le eno napako. Preostali naši pa so bili učinkoviti takole: Erazem 5/5, Matevž 2/7, Borut 1/6, Jaka G. 0/1.

V drugi tekmi turnirja smo spremljali v prvem nizu neenakovreden boj med Brezovico in Črnučami. Sorazmerno visoka postava Brezovice je odlično izvajala začetne udarce ter predvsem prek Kržiča, Bašiča in Hrvatina dopustila Črnučam le 10 točk.

Tudi v začetku drugega niza je postroj Brezovice deloval brezkompromisno. Črnučani se niso predali ter z nekaj uspešnimi bloki in dobrimi obrambami zaostanek petih točk izničiti na 14. točki. tedaj se je končno tudi postava Črnuč sprostila in zaigrala tako kot zna. Priča smo bili nekaterim atraktivnim akcijam in borbenosti z obeh strani. Z nekaj športne sreče so igralci iz Brezovice izkoristili dve zadnji kontri na tekmi ter prek Kržiča le uspeli zmagati s 25 : 23.

V zadnji tekmi turnirja je Brezovica proti Krki prvi niz pričela silovito in prikazala še boljšo igro. Krka ni našla orožja proti odličnim začetnim udarcem in dobrim blokom ter obrambi zato je tudi barka Krke hitro potonila – 14 : 25 za Brezovico.

Brezovški nalet se je nadaljeval tudi v drugem nizu toda le do rezultata 4 : 9. Odbojkarjem Brezovice je nato pošla koncentracija, naredili nekaj napak ter tako dali možnost Krki, da oživi z igro. Šesterka Krke je ponujeno s pridom izkoristila, močno izboljšala sprejem, začetni udarci so bili nevarnejši, stekel pa je tudi napad, kjer je predvsem kraljeval Vidmar z zvitimi zaključki. Kedačičevi četi nista pomagala oba odmora (11 : 11, 11:15) in prednost so Krkaši z odlično prikazano igro povišali ter privedli niz do zmage s 25 : 15.

V tretjem nizu so igralci Brezovice ponovno prestavili v višjo predstavo, Krka pa je do 5. točke, ko sta bili ekipi še izenačeni, uspešno pokrivala kar tri neizsiljene napake z dobro obrambo in servisi. Po 5. točki je začetne udarce odlično izvajal Hrvatin iz Brezovice, sprejemalcem Krke pa je padla koncentracija – 5 : 8 za Brezovico. Izkazalo se je da je bila ta prednost ob nadaljnji izenačeni igri obeh ekip usodna za Krko, ki je še držala stik do zaostanka z 8 : 10. V končnici niza so gostje odlično izkoristili težave pri izvajanju napada zaradi netočnega sprejemanja servisa in prek neusmiljenega napadalca Kržiča dosegli zapored tri točke – 10 : 15 za Brezovico.

Učinkovitost: Erazem 4/3, Jure 7/3, Matevž 4/5, Jaka R. 7/1, Žiga 4/7, Borut 3/1
Končni vrstni red: 1. Brezovica, 2. Krka, 3. Črnuče.
Brezovica in Krka bosta nadaljevali tekmovanje v A ligi, Črnuče pa v B ligi.

MOK