Organizator, Zagrebački odbojkaški savez, je v soboto in nedeljo, 22. in 23. 12. 2018, uspešno organiziral jubilejni 10. mednarodni Božični turnir v odbojki za starejše deklice in starejše dečke. V kategoriji starejših deklic je nastopilo kar 23 dekliških ekip in 8 ekip dečkov. Povabilu organizatorja so se odzvali tudi člani selekcije starejših dečkov MOK Krka, ki so zastopali Novo mesto. Med osmimi ekipami so poleg Novega mesta, Daruvarja, Goričanina (Rijeka), Rovinja in selekcije Zagreba (sestavljena iz treh klubov mesta Zagreb) nastopile še tri slovenske ekipe: Žužemberk, Maribor in Ljubljana (Ljubljana volley).

Ekipe dečkov so bile razdeljene v dve skupini po štiri ekipe. Prvi dan so se ekipe v vsaki skupini pomerile po ligaškem sistemu po enkrat. Drugi dan pa sta obe prvo uvrščeni ekipi v vsaki skupini odigrali še polfinalni tekmi za 1. oziroma za 3. mesto. Organizator je poskrbel tudi za to, da niso bile po prvem dnevu ekipe, ki so osvojile v skupini 3. oziroma 4. mesto, prikrajšane. Tudi te ekipe so se drugi dan pomerile v polfinalih in tekmah za 5. oziroma za 7. mesto. Vse tekme so se igrale tri nize do 15 brez razlike.

Glede na povprečno starost ekipe starejših dečkov Novega mesta v primerjavi z vsemi ostalimi sodelujočimi ekipami (v ekipi Krke sta nastopila le dva člana letnika 2004, vsi ostali so leto mlajši) in znane podatke o kvaliteti slovenskih ekip so bila pričakovanja glede rezultatskega dosežka skromna in omejena na en dobljen niz ter v najboljšem primeru na eno zmago v petih tekmah.

Toda že prvi dan je ekipa Novega mesta pokazala, da na turnirju ne bo igrala v nobenem nastopu podrejene vloge!

Že v prvi tekmi je šesterka Matevž Hvala (organizator igre in kapetan), Jure Vidmar (korektor, ki je nastopil kljub poškodbi), Jaka Radoš (bloker), Aljaž Vidic (bloker), Erazem Jakše (sprejemalec) in Žiga Kokalj (sprejemalec) ob začetni tremi in vodstvu Grobničanov v prvem nizu s 5 : 1 in 7 : 3 odgovorila s čvrsto obrambno igro in z začetnimi udarci prisilila nasprotnike, da so naredili nekaj neizsiljenih napak. Po tretjem uspešnem napadu Žige pa je Krka (Novo mesto) izenačila na 9. točki. Krkaši so nadaljevali z dobro uigrano igro medtem ko so nasprotniki napravil nekaj nepotrebnih napak na začetnih udarcih ter v napadu. Krka je uspešno pripeljala niz z blokom Matevža za 14. točko in Juretovim vinerjem za tesno zmago s 15 : 12.

V drugem nizu je Krka napravila še manj neizsiljenih napak – le dve, medtem ko jih je nasprotnik storil kar 9. Z direktnimi točkami iz začetnih udarcev Jake, Jureta, Žige in Aljaža ter z uspešnimi napadi prek Jureta, Žige in Erazma si je Krka zagotovila z zmago v drugem nizu s 15 : 7 tudi že prvo zmago na turnirju!

Ekipi sta odigrala še tretji niz. Krkaši so zmago potrdili s 15 : 14. V tem nizu je trener Andrej Prah dal priložnost tudi rezervnim igralcem (Žan Šuštarič, Val Kulovec, Nejc Makarovič, Aljaž Kopina).

V drugi tekmi se je Krka primerjala z nekoliko okrnjeno, a še vedno favorizirano zasedbo Maribora. Prvi in drugi niz sta bila, na veselje trenerja Andreja in staršev, ki so poskrbeli za prevoz otrok (Makarovič, Kokalj) zelo izenačena in sta se končala z minimalnim izidom – enkrat v korist Novega mesta, drugič v korist Maribora.

V obeh nizih so imeli prav Novomeški odbojkarji rahlo prednost in pobudo toda vedno jim je v končnici nizov zmanjkalo nekaj več koncentracije in odbojkarske odločnosti. Prvi niz se je končal srečno za Krko po napaki po začetnem udarcu Maribora – 15 : 14. V drugem nizu so Krkaši na zavoro pritisnili prezgodaj – že pri 12 : 8 za Krko. Tri zaporedne napake servisov Krke so Mariborčane še držale na oddaljenosti ene do dveh točk. Temu se je še pridružila groba napaka v obrambi, ko igralec prednje linije Krke ni niti trznil, ko je žoga padla po težki obrambi igralca zadnje linije le dva metra od mreže. Ponujeno priložnost igre z zavoro Krke so Mariborčani izkoristili in s tesno zmago s 14 : 15 preložili morebitno priložnost Krke za boj za kolajne na tretji niz.

Krka je z razigranimi igralci Maribora še držala stik do 8. točke, potem pa so igralci Krke s poplavo neizsiljenih napak (6) tekmo dobesedno oddali nasprotniku – 10 : 15 za Maribor in 1 : 2 v nizih za Maribor.

Toda za uvrstitev v boj za medalje je še bilo upanje. Krka je bila pred nalogo, da v zadnjem nastopu prvega dne premaga selekcijo Zagreba, ki jo je v prvi tekmi Maribor dokaj gladko premagal s 3 : 0 (15 : 11, 15 : 11, 15 : 7).

V prvem nizu je Krka odlično začela. S servisi Jakšeta je Krka povedla s 4 : 0. Za Zagreb je odlično zaigral Vlašić, ki je bil ves čas tekme za obrambo Krke nerešljiva uganka. Vlašić je bil namreč uspešen tako s sprednje kot iz zadnje cone napada oziroma iz 2. linije. Prav Vlašić je poskrbel, da Krkina prednost ni narasla za več kot 4 točke. Tako je bilo vse do 13 : 9 in še 14 : 10! Potem pa so igralci Krke ponovno pritisnili na zavoro: naredili so tri zaporedne napake v napadu, pomagali nista niti dve menjavi, niti odmor že pri 13 : 9. Krivec za to je bil tudi nekoliko močnejši servis iz tal z rotacijo Popovića, kateremu sprejemalci Radoš, Kokalj in Vidmar niso našli pravega načina, da bi uspešneje sprejeli. Med drugimi se je ponovno zgodila enaka napaka, kot v tekmi proti Mariboru v 2. nizu – na visoko odbito žogo v obrambi ni odreagiral bloker – žoga je padla le dober meter od njega. Niz je zaključil Vlašić z močnim in neubranljivim udarcem v napadu – 14 : 15 za Zagreb.

Igralci Zagreba so v drugem nizu na krilih dobljenega prvega niza igrali še bolje – močno so izboljšali sprejem servisov Krke, Vlašić pa je še naprej rešetal Krko v napadu. Šesterka Krke je z dobro igro še držala korak z domačimi odbojkarji do 7. točke. Nato pa so začetne udarce zapored zgrešili Žiga, Aljaž V. in Matevž, igralci Zagreba so brez napak igrali v obrambi ter prav vse napade usmerjali prek razigranega in učinkovitega Vlašića. Kljub temu, da so igralci Krke v tem nizu naredili vsega 3 napake (vse s servisi), so bili nemočni ob odlični igri Zagreba, ki je bila posledica ponujenega darila Krke iz prvega niza v obliki zavorne igre oziroma poplave neizsiljenih napak v končnici. Zagreb je tako Krko porazil z 9 : 15, kar je bil hkrati najvišji poraz Krke v nizih na tem turnirju.

Tretji niz sta odigrali spremenjeni šesterki. Oba trenerja, Andrej Prah in Željko Nojić, sta dala priložnost za igro še ostalim igralcem. Zagrebčani so v šesterki pustili eksekutorja Vlašića ter tako svojo premoč kronali z zmago še v tretjem nizu – 11 : 15.

Kratka analiza prvega dne turnirja:

  • igralci Krke so dokazali, da znajo dobro igrati in so bili vsaj enakovreden nasprotnik vsem nasprotnikom,
  • zapravljene ponujene priložnosti so igralci morali doživeti kot opomin za naslednje podobne prihajajoče priložnosti,
  • vsi igralci so uvideli, zakaj mora igrati pretežno prva postava.

2. dan

Polfinale od 5. do 8. mesta – Krka : Daruvar.

V prvem nizu je igra Krke ponovno stekla. Krka je prek bolje izvedenih začetnih udarcev uspešno izvedla več zaporednih kontranapadov prek razpoloženih Vidmarja, Jakšeta in Radoša ter z direktnimi točkami iz servisov Hvale, Koklja in Jakšeta hitro dobila niz s 15 : 4.

Ekipa Daruvarja je, kljub trem porazom prvega dne, v drugem nizu pokazala, da je to čvrsta ekipa, ki jo bo težko premagati. Bolje so pričeli sprejemati in izvajati uspešne napadalne udarce prek Dakić Marelja in Ružića. Igralci Krke so s kar osmimi napakami (servisi in napadi) v končnico prišli z zaostankom z 8 : 12. Sledil je polminutni odmor in obdobje izenačene igre. Pri vodstvu Daruvarja z 10 : 14 je Hvala z blokom ustavil prvega napadalca Dakića. Nato je Matevž odlično serviral, pri tem pa dosegel dve direktni točki. Med tem je trener Daruvarja Bartoš posegel po dveh menjavah in polminutnem odmoru toda to Hvale ni zaustavilo. Z nevarnimi servisi je omogočil uspešna napada prek Jakšeta in Vidmarja, ki je zaključil niz s 15:14 in tako popeljal Krko v boj za 5. mesto.

V tretjem nizu je trener Krke ponovno dal priložnost igralcem, ki v prvih dveh nizih niso igrali. Val Kulovec, Nejc Makarovič, Žan Šuštarič in Aljaž Kopina so poleg Matevža Hvale in Aljaža Vidica nabirali prepotrebne igralske izkušnje, kar je bilo mnogo bolj pomembno kot poraz s 7 : 15.

Krka je nato nastopila še petič, tokrat za 5. mesto. Nasprotniki so bili vrstniki iz Rovinja.

Niz se je pričel dokaj zanimivo in burno. Potem, ko je v prvi akciji prvega niza napadalec Rovinja Ramaja po izvedbi napada udaril z roko po mreži, sta se sodnici odločili, da je bil v mreži eden od blokerjev Krke. Trener Prah je, po izraženih začudenjih in kratkem ugovarjanju vseh igralcev, posegel po edinem možnem polminutnem odmoru, ki je po pravilih turnirja pripadal ekipi na vsak niz. Kapetanu Matevžu je podal navodila, kako ukrepa kapetan v takšnem primeru. Po odmoru je kapetan Matevž mirno pristopil k prvi sodnici in mirno povedal svoje mnenje o dogodku ter dodal, da če bo sodniški zbor ponovil podobno neumnost, bomo odšli domov! Tako sojenje kot predvsem igra Krke je vidno oživela. Fantje so se neprestano spodbujali ter, kljub dobri igri Rovinja, uspeli v obrambnih nalogah rešiti nekaj nemogočih žog. Odličen je bil Jure Vidmar, ki je napravil izredno serijo točk: naprej je trikrat zapored uspešno napadal, nato pa je dosegel kar 5 asov z začetnimi udarci ter Rovinj pustil na 9. točki!

Drugi niz so bolje začeli Rovinjčani, ki so izboljšali učinkovitost izvedbe začetnih udarcev. Na račun vinerjev so povedli prek Banule s 5 : 2. Igralci Krke in trener so kljub temu ohranili mirnost in najprej vzpostavili enakovrednost v igri. Zaostajali so še s 7 : 8, potem pa je igrišče v napadu zgrešil kapetan Roža za izenačenje na 8. točki. Dobro organizacijo napada Rovinja je z blokoma zaustavil Vidic v dvojnem bloku s Hvalo ter z dvema pasivnima blokoma nad najmočnejšim napadalcem Rožo omogočila Jakšetu v obrambi, da je žogo lažje preusmeril podajalcu Hvali, ki je uspešno razigral Koklja (varanje) in Vidmarja (2. linija paralela) za vodstvo s 13 : 11. Izkušnje prvega dne so nato prišle zelo prav. Krka ni ponovila napak prvega dne, ohranila tempo igre ter prek Jakšeta organizirala zadnji uspešni napad za 15 : 13 in zmago. Z osvojitvijo prvih dveh nizov je Krka osvojila nenadejano 5. mesto!

Ekipi sta odigrali še tretji niz. Šuštarič (sprejemalec), Kulovec (bloker), Hvala (organizator igre), Radoš (tokrat na mestu korektorja), Jakše (sprejemalec) in Kokalj (tokrat kot bloker) so odigrali sproščeno in brez zavor niz, ki je bil vseskozi izenačen in rezultatsko napet. Niz je zaključil Erazem Jakše z asom iz skok servisa – 15 : 14 in 3 : 0 za Krko.

Analiza 2. dne:

  • igralci Krke so obdržali dobro ekipno igro prvega dne,
  • kljub temu, da so v povprečju naredili približno enako neizsiljenih napak kot prvi dan, so bolje odigrali prav vse končnice nizov – izkušnje prvega dne so dokaj hitro in dobro izkoristili drugi dan.

Ob koncu nas je trener Grobničana povabil na turnir na Rijeko. Turnirja se bomo udeležili, če bo urnik tekmovanj v državnem prvenstvu Slovenije to dopuščal, trener Grobničana pa se je tudi pripravljen prilagoditi temu urniku.

Druge tri slovenske ekipe so nastopile dobro, saj so osvojile prva tri mesta. 1. mesto so z veliko premočjo v igri osvojili Žužemberčani, 2. mesto je pripadlo Mariboru, ki so ga naši fantje že imeli premaganega toda ponujenega niso vzeli prvi dan, 3. mesto pa je pripadlo visoki postavi Ljubljane, ki so v infarktni tekmi polfinala tesno izgubili z Mariborom.

Podrobnejši rezultati: https://zos.hr/index.php?rubrika=utakmica&natjecanje=1538

MOK