Pred odbojkarji je 13. krog državnega prvenstva. Derbi vodilnih ekip se bo odvil v Tivoliju, kjer bo ACH gostil Mariborčane, zanimivo pa bo tudi v športni dvorani Marof, kjer bo novomeška Krka lovila pomembne točke proti neposrednemu konkurentu za med najboljših šest ekip, proti ekipi Hiše na kolesih iz Kranja.

Obe ekipi sta v dosedanjih dvanajstih krogih zbrali po pet zmag, a izkupiček Gorenjcev je nekoliko boljši, saj imajo na svojem računu dve točki več. V srednjem delu lestvice je precejšnja gneča, zato bo boj za boljšo uvrstitev po prvem delu napet vse do zadnjega sodniškega žvižga. Šoštanj je na petem mestu s petnajstimi točkami, za njim sta Hiša na kolesih in Panvita Pomgrad s po štirinajstimi, sledi pa jim Krka z dvanajstimi.

Odbojkarji Hiše na kolesih so se za trd oreh izkazali že na tekmi četrtega kroga, ko so na domačih tleh Krkaše ugnali z rezultatom 3:1. Naloga Novomeščanov tokrat ne bo nič lažja, ravno nasprotno. Pred dobrim tednom dni je gorenjsko namreč okrepil stari znanec novomeškega parketa, nosilec srebrne medalje z evropskega prvenstva 2015, libero Miha Plot. Skupaj s kapetanom Hiše na kolesih Jankom Bregantom, oba sta temelje kariere postavila prav v novomeški Krki, bosta predstavljala izkušenejši del gorenjske ekipe, sestavljene pretežno iz mladih igralcev.

Miha se med igralce vrača po nekaj letnem premoru, v katerem se je osredotočal na trenersko kariero. “Ker še nisem dobil prave priložnosti kot trener, sem sprva v Kranju treniral enkrat tedensko predvsem zato, da ostanem aktiven in v stiku z odbojko. Kasneje se je razvila ideja, da se ekipi pridružim kot igralec,” pove Miha. Kot pravi so se s fanti dobro ujeli, pohvali pa njihov pristop ter odnos do treningov in dela. Motivacije mu ne manjka in, kot pravi, je dobro pripravljen ter znova uživa na igrišču. To je bilo razvidno že na prvi tekmi. Hiša na kolesih je preteklo soboto gostovala v Murski Soboti, kjer so gostitelje dodobra namučili in klonili šele po petih nizih. “Gostitelji so v ključnih trenutkih odigrali boljše in bolj agresivno.

Na vprašanje o nadaljevanju igralske kariere razmišlja preudarno, a ne skriva trenerskih ambicij. “Ne vem, kam me bo zanesla pot. Željo biti libero počasi opuščam, ker v Sloveniji na tej poziciji težko vplivam na uspeh ekipe. V vlogi trenerja pa bi imel priložnost izoblikovati igralce in ustvariti vrhunsko ekipo.” Ne gre prehitevati, najprej se bo treba osredotočiti na tekmo v novomeški dvorani Marof, na katero ga vežejo lepi spomini. “Marof je bila za mene vedno moja domača dvorana, zato se zelo veselim sobotne tekme.

Sobotne tekme pa se ne veseli samo Miha, temveč tudi novomeški odbojkarji na čelu s kapetanom Martinom Kosmino. Krkaši so koledarsko leto sicer pričeli z dvema porazoma, a nasproti so stali odbojkarji druge najboljše ekipe zadnjih let, Calcita Volleya in letošnje pozitivno presenečenje sezone, ekipa Maribora. Ne glede na nasprotnika pa so Krkaši pokazali rast forme in vidno boljši pristop k tekmi. Če je bila glavna težava novomeških odbojkarjev pred novim letom neprepričljiv pričetek tekme, temu na zadnjih dveh tekmah ni bilo več tako. “Na zadnjih dveh tekmah smo odločno začeli, a koncentracija je zatem popustila, s tem pa smo nasprotnikom omogočili, da se razigrajo. Potrebno bo držati visok nivo skozi celotne tekme, če želimo zmagovati na težkih tekmah.” Popravil se je tudi zdravstveni karton Novomeščanov. “V zadnjih tednih je bilo nekaj težav, ta teden pa smo končno odtrenirali v kompletni zasedbi in upam, da se bo to poznalo tudi v naši igri. Forma se dviguje iz tekme v tekmo, vendar je glavni cilj držati raven igre na istem nivoju.

Že prej omenjeno gnečo na sredini lestvice ekipa jemlje skrajno resno. Vsaka tekma bo odločala in proti Hiši na kolesih bo že prva izmed teh. “Prihajajo vse pomembnejše tekme, prva bo že jutri. Kranj je glavni konkurent za med prvih šest ekip. Miha Plot bo vsekakor prinesel izkušnje v njihovo ekipo, je pa res, da se je zadnja leta posvečal trenerstvu.

Skromna predstava Krkašev s prvega medsebojnega obračuna letošnje sezone v Kranju je pustila nekaj grenkega priokusa, a zato bo motivacija še toliko večja. “Ciljamo na zmago in upam, da jim vrnemo za poraz v Kranju.

Tekme 13. kroga 1. DOL za moške:
Salonit Anhovo – Panvita Pomgrad
Šoštanj Topolšica – Črnuče
Hoče – Calcit Volley
ACH Volley Ljubljana – Maribor
Krka – Hiša na kolesih

Tekma med Krko in Hišo na kolesih bo to soboto, 26. januarja ob 19. uri v športni dvorani Marof. Dolenjski ljubitelji odbojke boste tako prišli na svoj račun. Verjamemo, da se bo zbralo lepo število obiskovalcev ne le zaradi Krkašev, temveč tudi zaradi sokrajanov in znancev tokratnih gostov ter nekdanjih Krkašev, Janka Breganta iz Mokronoga ter Mihe Plota iz Žužemberka. VABLJENI!

Prideš? Pofočkaj se na Facebook eventu!