V soboto, 2. februarja so se mlajše kategorije odbojkarjev Novomeške Krke napotile na mednarodni turnir v Čavle na Hrvaškem. Mladi upi so prikazali veliko mero odbojkarskega znanja in športnega vedenja, kar pa je najpomembneje – pridobili so tako pomembne igralske kot tudi ostale izkušnje.

Posadka: 8 staršev, ena sestrica, dva trenerja in 22 igralcev iz vrst starejših dečkov in mlajših dečkov. Posadka je iz Novega mesta na pot krenila ob 5.45.

Zaradi močnega vetra z juga smo morali zapustiti avtocesto Zagreb – Rijeka in se zapeljati na Delnice in prek Gornjega Jelenja. Cilj smo z odličnim voznikom Borisom dosegli nekaj minut čez osmo uro.

Turnir, ki je potekal na šolsko delovno soboto, 2. 2. 2019, na Hrvaškem blizu Grobničkega polja v Čavlah, se je pričel s spektakularno otvoritvijo »Grobničkih dondolašev« v »Sportski dvorani Mavrinci«, ki so s svojo fascinantno predstavo (primer njihove predstave: https://www.youtube.com/watch?v=NdxY1KYkyDA) pritegnili vso pozornost petih ekip starejših dečkov iz Zadra, Mladosti iz Kaštele, Zagreba, Primorsko-Goranske županije in Krke ter sedmih ekip mlajših dečkov iz Rijeke, Zadra, Zagreba, Ljubljane (Ljubljana volley I in Ljubljana volley II), Čavel (MOK Grobničan) in Krke. Prav tako so vsi ostali prisotni gledalci kar stoje gledali nekaj, kar so videli prvič. Dondolaši so namreč spominjali na slovenske kurente tako, da smo si z ogledom predstave dondolašev v Čavlah močno razširili splošno izobrazbo o kulturi sosednje Hrvaške.

Starejši dečki

Trener Andrej Prah je stavil na postavo z Borutom Hočevarjem kot organizatorjem igre, z blokerjema Jako Radošem in Aljažem Vidicem, sprejemalcema Erazmom Jakšetom in Matevžem Hvalo ter korektorjem Jako Golobom. Na voljo je imel še štiri rezervne igralce: Aljaž Kopina, Nejc Makarovič, Žan Šuštarič in Val Kulovec. Pravila turnirja so bila takšna, da je vsaka tekma potekala tri nize do 15 brez razlike. V tej sprint odbojki se je v prvi tekmi proti selekciji Zagreba bolje znašla novomeška zasedba, ki je z zmago z 2 : 1 v nizih vrnila nasprotnikom za poraz na nedavnem Božičnem turnirju 22. 12. 2018 v Zagrebu, ko je Krki prav ekipa Zagreba zaprla duri pred igranjem za medalje. Prva postava je odlično sprejemala začetne udarce ter v igri napravila zelo malo neizsiljenih napak, katerih pa je bilo pri nasprotniki več. Po vodstvu z 2 : 0 za Krko je trener Prah dal priložnost še nekaterim rezervnim igralcem, da z igranjem v tretjem nizu pridobijo igralske izkušnje. Zagrebčani so tudi tretji niz odigrali s prvo postavo, ki pa je bila nekoliko boljša od Krke.

V drugi tekmi, ki je že pomenila boj za pokal, so naši igralci v prvem nizu proti Primorsko Goranski županiji (PGŽ) nekoliko padli na sprejemu servisa zato je v sredi seta, ko je Krka zaostajala že za tri točke, trener Prah v igro poslal Aljaža Kopino. Aljaž je s svojo zanesljivo igro in izžarevano pozitivno energijo vnesel večjo sigurnost ostalim. Izid so kmalu spreobrnili prek Hvale in Jakšeta, ki ju je čedalje hitrejši Borut zaposloval z uporabnimi žogami. Zelo lepo pa sta uspela tudi dva penala prek Radoša in Vidica. Tako je prvi niz le pripadel Krki s 15 : 11.

V drugem nizu je Krka sicer dobro igrala toda storila preveč napak na začetnem udarcu, ko so kar zapovrstjo Radoš, Hvala, Vidic in jakše kar tekmovali v zgrešenih servisih. Ob optimalni igri domače ekipa je tako Krka klonila z natesnejšim izidom – 14 : 15.

Po odmoru pred tretjim nizom so igralci Krke izboljšali servis in s še bolj zavzeto igro rezultatsko gladko nadigrali nasprotnike ter jim prepustili le 7 točk – 2 : 1 za Krko in osvojitev najmanj pokala za tretje mesto.

Sledil je obračun med Krko in dokaj tehnično dobro ekipo iz Kaštela. Tekma je bila odigrana le dobrih 15 minut po kosilu tako, da so igralci Krke z boljšim ogrevanjem pred tekmo izkoristili zaspanost nasprotnikov, ki so najbrž pojedli preveč. Prva postava z Aljažem Kopino, Matevžem Hvalo, Borutom Hočevarjem, Jako Radošem, Aljažem Vidicom in Erazmom Jakšetom je ponovila igro iz tretjega niza proti PGŽ, storila izredno malo napak in prepričljivo dobila oba prva niza. V tretjem nizu so igrali nato prav vsi rezervni igralci, ki so se kljub nekaterim dilemam okoli postavitev v določenih delih igre, dokaj dobro znašli ter nasprotnikom, ki so še vedno vztrajali s prvo postavo, odščipnili 12 točk.

Glede na prikazano igro so bili postavni in tehnično zelo dobro podkovani dečki iz Zadra v finalnem obračunu s pomlajeno in okrnjeno Krko (manjkala sta Žiga Kokalj in poškodovani Jure Vidmar) nesporni favoriti. Naši fantje so se jim sicer pogumno postavili po robu toda na drugi strani so Zadrčani prek dveh visokih in agilnih igralcev udarjali tudi preko postavljenega bloka Krke tako močno, da je Krkina obramba bila praktično brez možnosti po uspehu. Oba prva niza so igralci Zadra dobili s 5 točk razlike. Zadnji niz sta ekipi pričeli z nekaterimi spremembami. Po izidu 8 : 5 za Zadar je trener Prah v igro poslal organizatorja Žana Šuštariča in sprejemalca Jako Goloba. Razliko so igralci Krke nekako z veliko borbenosti uspeli ohraniti, na koncu pa so izkoristili slabšo koncentracijo Zadrčanov ter presenetljivo, a zasluženo osvojiti niz ter poraz omiliti z rezultatom 1 : 2.

Končni vrstni red: 1. Zadar, 2. Krka, 3. Zagreb, 4. Primorsko Goranska Županija, 5. Mladost Kaštela

Ta generacija starejših dečkov je tako dosegla enega največjih uspehov doslej – na mednarodnem prvenstvu so osvojili pokal za drugo mesto. Za najboljšega organizatorja igre je bil po mnenju celotnega sodniškega zbora ter trenerjev proglašen Borut Hočevar, v prvo šesterko pa je bil poleg njega izbran tudi sprejemalec in kapetan Krke Matevž Hvala.

Mlajši dečki

Sestava: Gabrijel Laknar, Žiga Kastelic iz Otočca, Žiga Kastelic iz Novega mesta, Luc Hočevar Nahtigal, Bine Judež, Nejc Pečjak, Val Vrhovec, Jure Selan, Val Udovič, Mark Mlakar, Jurij Dović in povratnik po težki poškodbi Arne Oblak.

Tudi v tej kategoriji so se vse tekme igrale tri nize do 15 brez razlike.

Omenjeni dečki so pod taktirko drugega trenerja Luke Brulca v skupini B gladko opravili z obema ekipama – Ljubljano volley II in z Zadrom. Luka je dal priložnost za igro prav vsem igralcem. Nekaj preglavic so imeli dečki, pa tudi trenerji in občasno sodniški zbor, težave s pravili odbojkarske zveze Hrvaške: prvi servis mora biti zgornji, sprejemanje servisa je lahko bilo izvedeno tudi z zgornjim odbojem, med igro pa je morala ekipa odigrati vsaj dve podaji z izjemo bloka.

V polfinalni tekmi je prva četvorka (Luc, Bine, Gabrijel, Žiga Otočec) dobro opravila delo in Zagrebškim vrstnikom prepustila vsega 7 točk. Za rdugi niz je trener Andrej Prah določil postavo z Jurijem Dovićem, Markom Mlakarjem, Juretom Selanom in Nejcem Pečjakom. Krasilo jih je predvsem večje število neizsiljenih napak tako, da je Prah v igro pri zaostanku s 5 : 10, poslal oba Vala (Vrhovec, Udovič), ki sta svoje izkušnje tokrat izjemno uspešno prenašala v zanesljivo in tudi učinkovito igro. Spremenjena četvorka je tako do konca tekme nasprotnikom prepustila le dve točki ter z delnim izidom 10 : 2 za Krko popeljala Krko v finale. Tretji niz je Krka odigrala z mešano postavo, ki sta jo določila oba uspešna rezervista drugega niza ter še bolj prepričljivo, kot prva postava v prvem nizu, premagala elitno četvorko iz hrvaške dve milijonske prestolnice s 15 : 5 – 3 : 0 v nizih za Krko.

Krka je v finalu naletela na favoriziranega nasprotnika iz ljubljanskega odbojkarskega kluba Ljubljana volley.I. Ljubljančani so predvsem stavili na visoko in agilno prvo četvorko z dvema igralcema, ki sta bila sposobna s svojimi napadalnimi akcijami takoj zaključevati napade z močnimi udarci ter z visoko dosežno višino mesta udarca. Prav tako so Ljubljančani imeli prednost pri blokiranju zaradi neobičajne visoke dosežne višine treh od štirih članov elitne četvorke. Krka se bo s to ekipo najbrž srečala v tretjem krogu repesaža državnega prvenstva, saj so ljubljanski odbojkarji tesno izgubili v tretjih nizih proti Calcitu iz Kamnika in Salonitu iz Kanala ob Soči.

V prvem nizu finalne tekme turnirja v Čavlah je prav na račun močnejših napadov kraljevala ljubljanska ekipa in dobila niz z 10 : 15.

Drugi niz je pripadal četvorki Krke, ki je z enako postavo, kot ob preobratu v 2. nizu polfinalne tekme proti Zagrebu, nasprotnikom prepustila le 8 točk.

Tretji niz, ki ga je spremljalo lepo število gledalcev (100), med katerimi so naši starejši dečki in starši držali podporo Krki, prav tako igralci Zagreba, so proti pričakovanjem bolje začeli Žiga, Luc, Gabrijel in Bine. najprej so držali stik z nasprotniki do 3. točke, nato pa so Ljubljančani z dvema močnima napadoma prešli v vodstvo za 2 točki. Pri vodstvu Ljubljane volley s 6 : 8 je sledil mali epski preobrat Krke: na servisu je bil Žiga, ki je upošteval trenerjeva navodila kako in kam naj servira, saj je bila to tudi zadnja možnost za morebitno senzacijo; Žiga je serviral različno in pri tem uspel tako, da nasprotniki niso mogli napadati, kar pa je na prijetno presenečenje izkoristil v različno izvedenih napadih Gabrijel Laknar s pomočjo čvrstejše obrambe vse četvorke. Preobrata ni zaustavil niti odmor na zahtevo Ljubljane volley pri prvem vodstvu Krke z 9 : 8. Ljubljančani so po odmoru sicer konkretno odgovorili z neubranljivim napadom toda žoga je končala, po mnenju trenerja Praha, le kakšen milimeter ob bočni liniji, po mnenju sodnice prav tako, po mnenju strokovnjaka in nestrokovnjaka nasprotnikov pa na črti. Zmeda in nervoza obeh starejših članov posadke Ljubljančanov se je tako vnesla še med elitno četvorko Ljubljane volley in Krka je imela idealne razmere za senzacijo, saj je, kljub lastnim kasnejšim neizsiljenim napakam na servisih, obdržala prednost treh točk tudi zaradi neizsiljenih napak nasprotnikov v napadu. Pri izidu 14 : 12 bi Krka celo lahko zmagala toda sodniški zbor je spregledal napačno odigrano žogo blokerja Ljubljane volley, ki je po bloku odbil prvo žogo s pestjo prek mreže na stran Krke močno pod višino mreže. V isti akciji je obrambnim igralcem Krke ušla prav tako prva žoga čez mrežo. Tudi v tem primeru sodniški zbor ni reagiral, je pa reagirala posadka Ljubljančanov, pa še delček sekunde kasneje v isti akciji je njihov najboljši igralec nesrečno pristal ob mreži v poskusu blokiranja ter obležal na tleh v hudih bolečinah. No, sodniški zbor je odreagiral, opazil poškodbo, prekinil tekmo in pomagal poškodovanemu igralcu, da je tudi ob pomoči prisebnega trenerja Ljubljane volley zapustil igrišče. Odločila je zapisničarka, da točka pripada Ljubljani volley zaradi igranja prve žoge Krke prek mreže – na semaforju je bilo tako 14 : 13. Kapetan Krke Žiga Kastelic je nato sodnici pojasnjeval, da je igralec Ljubljane prvi napačno odigral, prav tako je to storil trener Prah. Trener nasprotnikov se ni mogel spomniti, če je bilo res tako, je pa sodnica zapisničarka odločila, da se akcija ponovi, kar je bilo v danem trenutku najpravičnejši izid, saj sodniški zbor do poškodbe ni odreagiral, posledično je tako tudi priznal napako, je pa odločil tako, da se akcija ponovi zaradi poškodbe med akcijo, kar je v skladu s pravili mednarodnih pravil odbojke na vseh stopnjah tekmovanja – 14 : 12 za Krko.

Zadnja akcija: Krka sprejema in mlačen napad zlahka Ljubljančani pretopijo v odlično organiziran napad. Močan napad pa je na srečo Krke in nesrečo Ljubljane volley končal slabe pol metra za zadnjo linijo.

Fortuna ((lat. Fortuna; sreča, usoda) je v rimski mitologiji boginja usode, naključja, sreče in izobilja, boginja mati in zaščitnica oseb, skupnosti, krajev in dogodkov)  je bila tako tokrat na strani Krke in mlajši dečki Krke so presenetljivo prvič zmagali na mednarodnem turnirju!

Gabrijel Laknar in Žiga Kastelic sta bila zbrana v idealno šesterko ter prejela nagrade organizatorja. Posadka Krke je proslavila zmago s torto, ki jo je zagotovil organizator kot darilo.

Zmede ob nenadejanem uspehu pa še ni bilo konec. Tik pred odhodom je eden od igralcev srečne četvorke »ugotovil«, da je najbrž pozabil svojo torbo v dvorani. Po dobrih desetih minutah je uspešno ugotovil, da je to pozabljeno torbo le prinesel v avtobus že prej. Voznik Boris je posumil v zanesljivost fantov in odločno preveril, če imajo vsi v posadki pri sebi potrebni osebni dokument. In še češnja na torti. Po desetih minutah vožnje proti domu smo dobili informacijo, da je eden od igralcev v garderobi, ki pa je bila bolj podobna kaosu kar se tiče zložene obutve v času trajanja turnirja (in je bil pravi čudež, da so vsi pari našli svojega lastnika namesto kakšne Muce copatarice), pozabil torbo z opremo (dres, copati …). Kratka forenzična preiskava organizatorja Vlada je pokazala, kdo je lastnik te torbe. Na srečo je bil lastnik s starši na poti v drugo smer tako, da smo nato obvestili te starše, ki so poskrbeli, da so torbo tudi prevzeli.

Skratka uspešen mednarodni turnir ne samo na področju igralske uspešnosti in igralskih izkušenj ampak tudi ostalih izkušenj, ki so tudi pomembne za še večjo kasnejšo uspešnost celotne posadke »Čavle 2019«.

Preberite tudi: Poročilo moškega odbojkarskega kluba Grobničan