V prvem nastopu prve ekipe starejših dečkov MOK Krke v četrtem krogu državnega prvenstva skupine A zahod v ŠD Kanal v nedeljo, 10. 3. 2019, v prvem nizu proti Brezovici ni kazalo, da bi se po izjemni igri šesterke, ki so jo sestavljali kapetan in sprejemalec Matevž Hvala, organizator igre Borut Hočevar, bloker in sprejemalec Aljaž Vidic, bloker in sprejemalec Jaka Golob, korektor in sprejemalec Erazem Jakše in sprejemalec Žiga Kokalj, ki je napravila vsega dve neizsiljeni napaki, v nadaljevanju kaj spremenilo. V tem prvem nizu so igralci Brezovice v želji po učinkovitejšem serviranju in izvajanju močnejših napadalnih udarcev napravili veliko število napak ter nekaterim, očitno še manj izkušenim igralcem Krke, v glavo vsilili, da bo Krka dokaj lahko prišla do pomembne zmage v boju za polfinalni turnir.

Drugi niz je bil mnogo bolj izenačen. Krka je sicer povedla s 3 : 0, potem pa so Brezovčani začeli igrati očitno pametneje kot Krka. Brezovčani so napadalne akcije v tem nizu izvajali bolj natančno vendar spet ne tako močno in neugodno, da jih ne bi dokaj čvrsta obrambna igra Krke ustavila. Zato pa so več pozornosti namenili Brezovčani pri izvajanju usmerjenih začetnih udarcev na tiste igralce Krke, za katere so bili mnenja, da imajo težave pri sprejemanju. V teku drugega niza se jim je to tudi obrestovalo v obliki nekajkratnega vodstva za dve do tri točke toda vsakokrat so jih Krkaši ujeli in celo povedli za kakšno točko. Stik z Brezovico sta držala praktično dva igralca – organizator Borut je s svojo hitrostjo omogočil, da je slabše sprejeme spreminjal v točne podaje, kar pa je na srečo Krke izkoriščal razpoloženi Matevž Hvala. Tako je bilo tudi v končnici, ko so zaostanek Brezovice pri 18 : 20 Krkaši pretopili z dobrimi bloki, kjer je prav tako prednjačil prav Matevž Hvala, obrambami in napadi predvsem prek edinega razpoloženega napadalca Matevža Hvale v vodstvo z 21 : 20. Toda kapetan Štrumelj iz Brezovice je po vodstvu Krke z 22 : 21 odlično izvajal začetne udarce usmerjene na korektorja Krke ter tako uspel preobrniti tok igre z dvema direktnima točkama ter dvema servisoma, po katerih je sprejem Krke bil tak, da so Krkaši dvakrat dobro potrenirali postavo Brezovice v olajševalnih okoliščinah za igranje kontranapada prek Kržiča oziroma Krka ni mogla izvesti resnejšega oziroma nevarnejšega napada, in, končnica niza je gladko pripadla Brezovici – 21 : 25.

V tretjem nizu je Krka do vodstva s 5 : 2 in 9 : 6 igrala nekoliko bolje na sprejemu ter odločneje izvajala začetne udarce, kar je bila odlika samo v prvem nizu, v drugem pa več ne. In nato podobna slika kot v končnici drugega niza, ki pa je že bila omenjena v 2. nizu. Brezovčani so najprej izenačili na 9. 10. in 11. točki, potem pa ponovno servis Štrumlja ter enak scenarij kot v 2. nizu – zasuk od vodstva Krke z 12 : 11 do poloma v obliki poraza z 12 : 15 potem, ko je zadnji servis Kržiča končal na črti poleg presenečenega kapetana Krke na sprejemu.

Razlog za poraz proti Brezovici pa ni bil samo v slabšem sprejemanju temveč tudi v nekaterih prav nerazumljivih reakcijah nekaterih igralcev v obrambnih akcijah lažjih žog, ki so jasno pokazale na težavo neuigranosti ekipe, katera je bila posledica nezadostnega obiska vseh igralcev prve postave na treningih v zadnjem mesecu vključno s pripravami med počitnicami. V zadnjem tednu so bili vsi treningi celo daljši za pol ure toda to vsekakor ne nadomesti nestalne udeležbe članov »prve« postave, ki je doslej uspešno prebrodila sito kvalifikacijskih tekem za A ligo in celo dosegla dve zmagi v A ligi. Na igrišču v ŠD Kanal se je močno negativno odrazila neuigranost sprejemalske vrste in neuigranost novo postavljenih skupin blokerjev, kar je za ta nivo državnega prvenstva seveda nezadostno.

Izjava trenerja Andreja Praha po tekmi z Brezovico: »Veliko vložene energije toda komu je bilo sploh to namenjeno, saj v zadnjem mesecu nisem imel na treningu niti enkrat kompletne prve postave. Že v naslednjem tednu bomo povsem spremenili vloge večini igralcev, saj samo z enim razpoloženim napadalcem in nezanesljivimi sprejemi nima smisla vztrajati v nedogled oziroma večina igralcev pač na nekaterih pozicijah ni napredovala, razmišljati pa je potrebno tudi o razvoju igralcev na pozicijah, kjer bi bili najbolj učinkoviti in morda v prihodnosti nujno potrebni mladi igralci v članski ekipi Krke.«

V drugi tekmi je Krka igrala s Salonitom in izgubila predvsem zaradi večje kakovostne razlike z 0 : 2 v nizih.

Glede na odigrane tekme vseh ekip v A ligi zahod in glede stanja na treningih starejših dečkov je jasno, da je Krka obtičala najverjetneje na 5. mestu A lige zahod oziroma je že 4 tekme pred koncem (dvakrat še z neporaženim Žužemberkom in po enkrat še z Ljubljano Volleyem (v prvem krogu so Ljubljančano brez težav premagali Krko z 2 : 0) ter okrepljenim Calcit Volleyem (v tem krogu so Kamničani brez težav premagali Ljubljančane, proti Žužemberku pa so bili na pragu zmage (24:26, 22:25) tako zasedla 9. – 10. mesto v državi, kar je sorazmerno lep uspeh.

Podrobne rezultate najdete na povezavi.

MOK