V Novem mestu sta se v prvi četrtfinalni tekmi pomerila domača Krka in Salonit Anhovo iz Kanala. Dobre dve uri trajajoča odbojkarska poslastica je po petih nizih pripadla Novomeščanom. Pri domačih je bil najbolj razpoložen Turk (17), pri gostih pa Vrtovec (21). Povratna tekma bo v četrtek v Kanalu.

1. DOL za moške, četrtfinale
Krka – Salonit Anhovo
3:2 (23:25, 17:25, 25:14, 25:23, 15:9)

Novo mesto, 24. 3. 2019, Sodnika: Pevc, Kramar. Gledalcev: 400
Krka: Hafner 3, Ožbalt (L), Erpič 5, Vrhovšek 9, Kosmina 13, Kafol, Koncilja 9, Pucelj, Kumer 8, Lindič, Ogulin (L), Renko 1, Turk 17, Dimič. Trener: Tomislav Mišin
Salonit: Živanović 7, Česnik 2, Šarič (L), Nanut, Karnel 2, Basaneže 13, Kavčič 6, Čabarkapa 10, Peterlin 8, Kovačič, Tomič 5, Vrtovec 21. Trener: Igor Šimunčič

Kanalci so v Novo mesto pripotovali z nekaj bučnimi navijači, ki so vseskozi skrbeli za odlično vzdušje v dvorani. Prav navijači so jim dali zagon v samem začetku tekme in tako so hitro pobegnili na zavidljivo prednost s 3:9. Krkaši so nato prebrodili začetno tremo ter zaostanek zmanjšali na vsega dve točki. Na servis Turka so domači prvič prešli v vodstvo (13:12). Po asu Erpiča je kazalo 17:14 v prid domačih, a pri gostih sta se razigrala Vrtovec in Čabarkapa. Gostujočemu strategu je ob vstopu v končnico uspela odlična menjava, saj je Karnel poskrbel za dva asa in vodstvo gostov z 19:21. V končnici so več zbranosti pokazali Kanalci. Turk je z uspešnim napadom ubranil prvo zaključno žogo, že v naslednji akciji pa je niz odločil Vrtovec.

Uvodni del drugega niza je bil povsem izenačen. V korist Salonita se je igra prelomila sredi niza, ko so gosti na servis Tomiča povedli s 14:17. Krkaši so le stežka prebijali dobro postavljen blok gostov in zaostanek je rasel. Po izigrani akciji je Vrtovec napadal brez bloka za 17:22 in že je bilo jasno, da bo tudi drugi niz odšel v Kanal.

Kot se po vodstvu z 2:0 rado zgodi, je igra gostov v tretjem nizu povsem padla. Domači so povedli s kar 5:0 in trener gostov je bil hitro primoran poseči po polminutnem odmoru. Na servis Živanovića so nato sicer zaigrali nekoliko bolje, a pobuda je ostala na strani domačih. Pri vodstvu Krke z 12:4 je trener gostov v igro namesto Čabarkape poslal Peterlina. Domači so zbrano nadaljevali. V napadu sta bila razpoložena Kosmina in Turk, svoje je pristavil še Koncilja in prednost je rasla. Z blokom za odločnih 25:14 je zaključil Erpič.

V začetku četrtega niza se je lažje poškodoval domači kapetan Kosmina. Za nekaj časa ga je uspešno nadomestil Renko, nato pa je kapetan domačih stisnil zobe in se vrnil v igro. Domači obrambi je še naprej preglavice povzročal razpoloženi Vrtovec, prav on je bil glavni krivec za vodstvo gostov z 12:16. Po dolgi in lepi izmenjavi je manjko zbranosti pri domačih izkoristil Basaneže z zvitim napadom za 17:20. Krkaši se niso predali. Priključek na 21. točki so ujeli po uspešnem bloku in nato še napadu Kosmine. Servis je nato v mrežo poslal Kumer, gosti pa so še z blokom ujeli napad domačih. Domače odbojkarje je med živimi ohranil kar Čabarkapa z napako v napadu. V infarktni kočnici so več živcev in zbranosti ohranili Krkaši, Valentin Turk pa je z močnim napadom tekmo poslal v peti niz.

Na krilih izjemne publike, na tem spektaklu se je zbralo okoli 400 ljudi, so domači v petem nizu hitro postavili stvari na svoje mesto. Salonitu je pošla zbranost na sprejemu, v napadu pa so številne žoge končale v visokem novomeškem bloku. Domači so namreč kar 8 točk v petem nizu osvojili z blokom, z blokom domačega kapetana pa se je tekma tudi končala, na veselje številnih navijačev, v korist domačinov.

Svit Hafner: “V tretjem setu smo pričeli bolje servirati in predvsem blokirati, kar je pripeljalo do tega, da so gosti pričeli več grešiti. V tesni končnici se je zmaga prevesila na našo stran. V četrtek upam, da se zgodba ponovi. Vsekakor gremo v tekmo na zmago.”