V soboto, 13. 4. 2019, so se mlajši dečki MOK Krka v Braslovčah udeležili 5. mednarodnega turnirja za Pokal Savinjske doline v mali odbojki. Na turnirju je sodelovalo 26 ekip dečkov in 48 ekip deklic iz Hrvaške in Slovenije. Kapacitete garderob v ŠD Braslovče niso zmogle tolikšnega števila udeležencev, zato so se morali igralci Krke preobleči v prostorih kopalnice ob eni izmed garderob.

Žiga Kastelic, Gabrijel Laknar, Luc Hočevar Nahtigal, Nejc Pečjak, Bine Judež, Mark Mlakar, Val Udovič, Tim Šetina, Arne Oblak, Enej Fink, Jure Kastelic in Matic Šturm so se najprej v svoji skupini »primerjali« s trenutno najkvalitetnejšo slovensko ekipo Maribor SGD Strdin. Mariborčani so prikazali odbojko praktično brez izsiljenih napak in v obeh nizih prepričljivo premagali Krko. Prva postava Krke, Žiga, Luc, Bine in Gabrijel ni pokazala vsega, kar zmore. Manjkala je večja zavzetost, ki jih je do te tekme vedno krasila na vseh dosedanjih turnirjih. Prav tako je v sami igri Krke izostala natančnost organizacije napadov.

V drugi tekmi so si igralci Krke z zmago z 2 : 0 v nizih proti drugi ekipi Brezovice zagotovili nastop v osmini finala. V prvem nizu je z Binetom, Žigo in Gabrijelom odlično zaigral Jure Kastelic. V drugem nizu, ko je četverka z Valom Udovičem, Arnejem Oblakom, Miticem Šturmom in Enejem Finkom zaostajala že za šest točk (8 : 14), sta v igro vstopila Luc Hočevar Nahtigal in Mark Mlakar. V igro sta vnesla potrebno natančnost pri izvajanju odbojkarskih elementov sprejemanja, organizacije napadov in napadanja tako, da se je rezultat nagnil z vodstvom na 17. točki na stran Krke. Niz so nato uspešno ubranili in ga zaključili z zmago s 25 : 19.

V osmini finala se je Krka pomerila z domačimi igralci iz Braslovč, s katerimi so se pred tednom dni v sklopu finalnega turnirja veje poražencev državnega prvenstva na Ravnah na Koroškem pomerili dvakrat. Obe tekmi sta se takrat končali z najtesnejšim izidom v korist Krke in tako so srečni igralci Krke odpotovali po dolgi poti proti domu in z mislijo na polfinalni turnir meseca maja. Tokrat pa je Krka »potegnila krajši konec«. V sami igri prve četvorke prvega niza je bilo vidno opaziti ogromno nenatančnost pri organizaciji napadov kar so domačini izkoriščali z uspešnimi bloki ter uspešnimi kontra napadi – 16 : 25.

V drugem nizu druga četvorka Krke prav tako v prvi tretjini niza ni delovala borbeno in zavzeto. Pri vodstvu Braslovč z 8 : 13 pa je Nejc Pečjak pokazal nekaj izrednih obrambnih potez, kar je nekako spodbudilo ostale tri soigralce k zavzetejši in borbeni igri. Nejc je tako ves preostali niz vztrajal z odličnimi obrambnimi akcijami, natančnimi podajami in raznovrstnimi napadi, ki so vnašali zmedo v igro druge četvorke Braslovč. K takšnim uspešnim odbojkarskim demonstracijam Nejca so se pridružili tudi ostali trije. Niz so tako uspešno privedli do zmage s 25 : 22 ter tako izsilili tretji, odločilni niz.

Tako kot na Ravnah na Koroškem v drugi tekmi »zlatega niza« je nekoliko spremenjena 1. četvorka Krke, v kateri sta trenerja Prah in Brulec poleg standardnih igralcev, Žige Kastelica, Luc Hočevarja Nahtigala in Gabrijela Laknarja, vključila razpoloženega Nejca Pečjaka. Krka je ta niz pričela odločno in povedla s 3 : 1. rezultat bi bil lahko po močnem neubranljivem napadu Kastelica povišan že na 4 : 1, toda mladi sodnik, ob katerem je ves čas tekme stal blizu trener Braslovč in mu občasno tudi kaj svetoval, kako naj dosodi sporne akcije (dve akciji je v toku tekme že dosodil v škodo Krke), je ta napad razveljavil zato, ker se je po zadnjem delu igrišča Krke v trenutku udarca Žige, ki je usmeril močan udarec v polje Braslovč, zakotalila žoga, ki sploh ni vplivala na potek akcije ali pa ogrožala kateregakoli igralca Krke. Je pa Žiga ogrozil z močnim udarcem domačine.

V teku celotne tekme med Braslovčani in Krko celoten sodniški zbor, organizatorji turnirja in preostali trenerji igralcev, ki so se prosto po prešerno igrali z žogami v prosti coni (brcanje, podajanje, igra košarke…) v neposredni bližini igrišč, niso poskrbeli, da se med igranjem te tekme in tudi preostalih tekem na obeh ostalih igriščih preneha z nedovoljenim ogrevanjem z žogami, kar je za razliko na turnirjih na Hrvaškem tudi za to kategorijo posebej predpisano že v osnovnih pravilih pred turnirjem. In tako so Hrvatje ponovno korak pred Slovenci. Kljub večkratnim prekinitvam vsako tekmo turnirja zaradi kotalečih žog »od nekje« sodniški zbor in organizatorji niso poskrbeli za nemoten potek odbojkarske igre, kjer je potrebna velika mera koncentracije. Morda pa so pustili takšno stanje namerno?

Na to, da se nekateri igralci ostalih ekip ogrevajo ali pa igrajo z žogami v prostih conah v neposredni bližini igrišč, je opozoril trener Prah sodnika že v prvem nizu, toda sodnik ni niti odgovoril ali povedal svoje mnenje. Ob njem je, tako kot je bilo že opisano, stal trener Braslovč, ki tudi ni reagiral (le zakaj bi, saj se je žogarija odvijala v neposredni bližini igrišča Krke).

Kljub ponovitvi točke je postava Krke nadaljevala z zavzeto igro in pri tem izboljšala igro v obrambi ter nekoliko tudi organizacijo v napadih, kjer se je dobro znašel Nejc Pečnik.

Po vodstvi Krke z 10 : 6 (tretji niz se je igral le do 15. točke), pa so se fantje očitno prestrašili zmage (ali pa nekaterih lastnih navijačev s tribun?). Sledili sta napaki v napadu, organizacija napada pa je bila ponovno na nivoju slabe dnevne forme. Dva zaporedna odmora Krke je še omogočilo Krki vodstvo za 13 : 12, toda to je bilo tudi vse s strani Krke za ta dan. Menjava Luc – Bine ob izenačenju na 13. točki ni imela učinka, saj je po nekoliko manj točnem sprejemu podaja Krkinega igralca ponovno bila takšna, da je Krka po mlačnem napadu prejela konkretni odgovor v obliki močnega napada Braslovškega napadalca. Tudi zadnja akcija, pred katero je sledila menjava Bine – Luc, je bila zelo podobna prejšnji in Braslovče so slavile zasluženo in delno tudi podarjeno zmago – 13 : 15.

V nadaljevanju turnirja so Braslovčani v četrtfinalu napravili pravo senzacijo, saj so izločili prvo ekipo Brezovice z 2 : 1. Prva četvorka Braslovč je oba niza dobila na razliko – prvega po podaljšani igri z 29 : 27, tretjega pa s 16 : 14. Braslovčani so nadaljevali z zmago v polfinalu, ko so ugnali Salonit iz Kanala z 2 : 1 v nizih ter se tako zavihteli do samega finala, kjer pa jih je gladko premagala ekipa Maribor SGD Strdin.

Kje bi končala pa Krka, če bi v osmini finala premagala Braslovče?

MOK