Mednarodni odbojkarski turnir za pokal Novega mesta je pred vrati. Kot smo že omenili, v Novo mesto prihajajo naslednje ekipe: UVC Holding Graz iz Avstrije, VK LVI Praha iz Češke ter OK Jedinstvo Stara Pazova iz Srbije. Pred pričetkom turnirja smo goste povprašali o dosedanjem poteku priprav ter pričakovanjih pred bližajočim se turnirjem in novo sezono.

OK Jedinstvo, klub z več kot 85 letno tradicijo, že več let tako z žensko kot z moško ekipo nastopa v prvi državni odbojkarski ligi. Klub beleži uspehe tudi na mednarodnem prizorišču. Nikola Stanišić, pomočnik trenerja moške ekipe, je zadovoljen z dosedanjim potekom priprav. “Priprave na novo sezono potekajo zelo dobro. Veseli nas, da se bomo udeležili turnirja v Novem mestu. Podcenjevanja nasprotnikov ne bo. Turnir bo pokazal, kje trenutno stojimo v primerjavi s podobnimi ekipami. V ligi želimo zavzeti mesto na sredini lestvice.

VK LVI Praha, prav tako klub z dolgo tradicijo, prihaja iz glavnega mesta Češke. Ena najmočnejših odbojkarskih ekip v državi se ponaša tudi z odličnim delom v mlajših selekcijah, saj so v zadnji sezoni tako mladinci kot kadeti pokorili vso konkurenco.

Tomáš Pomr, športni direktor češkega kluba, je potrdil, da priprave na novo sezono potekajo po pričakovanjih. “Z delom smo pričeli 5. avgusta, prva dva tedna pa je bil poudarek na kondicijski pripravi. Zatem je sledil teden dni dolg odbojkarski kamp, v katerem smo na istem mestu združili vse člane kluba, od najmlajših igralcev do članske ekipe. Skupaj nas je bilo okoli 150. V zadnjih dveh tednih smo pričeli z delom za novo sezono. Zaradi evropskega prvenstva so priprave daljše in imamo dovolj časa pred pričetkom sezone (5. oktober). Z izjemo blokerja, ki nastopa za reprezentanco Slovaške, smo kompletni.

VK Lvi Praha (foto: spletna stran kluba)

Mednarodni turnirji so vedno dobrodošli in veseli nas, da prihajamo v Novo mesto. Češke ekipe že dobro poznamo, pester izziv pa se bo zoperstaviti mednarodnim tekmecem.

Češka ekipa optimistično zre v novo sezono, kjer bodo znova poskušali zasesti najvišja mesta. “Prepričani smo, da smo zgradili dobro ekipo za prihajajočo sezono. Imamo več izkušenj in kvalitetnejše moštvo, v primerjavi z lani. Češko prvenstvo je vsako leto močnejše, a imamo visoke cilje, želimo si najmanj polfinala, in zato bomo še naprej trdo delali!

Turnirja v Novem mestu se še posebej veselijo odbojkarji ekipe UVC Holding Graz iz sosednje Avstrije, ki v dosedanjem poteku priprav še niso odigrali pripravljalne tekme. Prvi preizkus bo torej v Novem mestu, ekipa pa bo pripotovala v nekoliko okrnjeni zasedbi, saj bosta zaradi reprezentančnih obveznosti odsotna trenerja Robert Koch in Lukas Kühl. Trenersko palico v vmesnem času vihti Zoltan Mozer, ki fante pripravlja tako na vzdržljivostnem kot tudi tehničnem področju. Ekipa je letos v fazi obnavljanja, vodstvo pa gradi na prihodnosti.

Športni direktor kluba Frederic Laure je zadovoljen s potekom priprav. “Nismo še odigrali pripravljalne tekme, a zadovoljni smo s prikazanim na treningih. Letos imamo mlado moštvo z nekaj obetavnimi talenti in računamo na njihov napredek.

UVC Holding Graz (foto: spletna stran kluba)

Na turnirju v Novem mestu želimo preizkusiti različne možnosti in kombinacije za novo sezono. Za nas bo to zelo pomemben turnir, ki bo povezal ekipo ter vsem dal več priložnosti za igro in nabiranje izkušenj.

Ne bo lahko, a ekipa iz Gradca bo v prvenstvu skušala ponoviti lanski uspeh. “Zadnjo sezono smo sklenili na tretjem mestu, a letos bo zelo težko. Prvenstvo je vse bolj močno in raste število kvalitetnih ekip. Prvi cilj je uvrstitev med najboljše štiri po prvem delu in nato igranje v zgornjem delu playoffa. Nato želimo storiti dodaten korak in se uvrstiti v polfinale lige. Sezona bo težka, saj je naša ekipa nova, a upamo na napredek tekom sezone.

Vse tri ekipe si boste lahko pobližje ogledali v prihodnjih dneh na tretjem mednarodnem odbojkarskem turnirju za pokal Novega mesta 2019. Turnir bo potekal v športni dvorani Marof, pričel pa se bo v petek ob 17. uri s tekmo med domačo Krko in ekipo UVC Graz. Ob 20. uri se bosta pomerila še OK Jedinstvo in VK LVI Praha.

Dobrodošli v čim večjem številu in se vidimo v Marofu!