V soboto, 9. 11. 2019, se je posadka starejših dečkov Krke v OŠ Ketteja in Murna v Ljubljani v neposredni bližini fakultete za šport pomerila z vrstniki iz Kostanjevice na Krki in domačini, favoriti za napredovanje v 1. ligo, Ljubljana Volley. Dečki so se s prikazano igro izkazali in pokazali, da lahko v prihodnosti (morda) računamo na prvoligaške igralce!

Najprej so Val Vrhovec (sprejemalec in bloker), Luc Hočevar Nahtigal (bloker), Gabrijel Laknar (podajalec, sprejemalec in korektor), Jurij Dović (sprejemalec in bloker), Žan Šuštarič (univerzalec), Žiga Kastelic (podajalec, sprejemalec in korektor), Jaka Radoš (bloker in korektor), Erazem Jakše (univerzalec), Aljaž Kopina (univerzalec), Aljaž Vidic (bloker) in libero Lev Špes z resnim pristopom in odlično koncentracijo pri izvedbah sicer še nedodelanih odbojkarskih elementov prepričljivo premagali mlado vrsto Kostanjevice na Krki v dveh nizih oziroma s 50:33 v točkah. Priložnost za igro so v prvem nizu dobili vsi razen prvega organizatorja igre Žige Kastelica, ki je svojo priložnost v prvi postavi prve selekcije starejših dečkov Krke dobil po začetnih točkah 2. niza, ko je v igro vstopil namesto 2. organizatorja igre Žana Šuštariča. Vsi rezervni igralci so pokazali napredek v znanju!

Krkaši so se po zmagi nad Kostanjevico pomerili z izkušeno ekipo Ljubljana Volley, katero sestavljajo najboljši igralci prve četvorke državnih prvakov Ljubljane Volley minule sezone in igralci, ki so v minuli sezoni v državnem prvenstvu osvojili imenitno 6. mesto v kategoriji starejših dečkov. Glede na zapisano referenco naj bi posadka Krke veljala za domače odbojkarje lahek zalogaj, saj ta generacija nikoli ni posegla po uvrstitvah med prvih devet na državnih prvenstvih v zadnjih štirih sezonah. Toda v ekipi Krke je tokrat sodeloval igralec, ki je v minulih sezonah državnega prvenstva v mini in mali odbojki veliko prispeval k dvakratni osvojitvi 5. mesta.

Glede na prikazano igro prve postave Krke skozi vso tekmo, ki je trajala kar 70 minut, favorita za zmago ni bilo!

K temu dejstvu je svoj velik delež v prvi postavi Krke doprinesel najmlajši. V vlogi organizatorja igre je Žiga Kastelic neštetokrat zelo nepredvidljive netočne sprejeme ter prve dotike preostalih soigralcev s svojim odličnim pregledom nad igro in športno nesramnostjo pri organiziranju napadov kot čarovnik spreminjal v močne potenciale kot možnosti za doseganje točk prek napadalcev. S takšno igro je prisilil tako trenerja kot igralce, da so, ali z energičnim spodbujanjem (trener Prah) ali z večjo pravočasnostjo in odločnostjo (Vidic, Radoš, Kokalj, Jakše in delno Kopina) odločno krenili v napade. Obe ekipi sta bili vse tri odigrane nize izenačeni. Prvi niz je tudi z malo športne sreče v končnici dobila Krka s 25:21, drugega je zasluženo dobila domača ekipa, ki je v končnici bila bolj zbrana in odločna, 23:25, tretjega pa je kljub začetnemu vodstvu Krke s 5:1, 8:6 in še z 11: 9 dobila izkušenejša Ljubljana Volley z dramatičnimi akcijami obeh ekip v končnici s 16:18.

Oba Aljaža, oba Žigata, Jaka, Erazem in Lev so prikazali veliko borbenost in zavzetost skozi vso tekmo, kar se je tokrat prvič pokazalo skozi ves turnir. Ekipa je prikazala tudi vidni napredek v vseh odbojkarskih elementih v primerjavi s prikazano bledo odbojko na Brezovici pred tremi tedni. Jaka Radoš in Aljaž Vidic sta se trudila in pri tem bila uspešna z napadi prek sredine (penali), katerih je Žiga nekajkrat virtuozno uspel organizirati z eno roko. Prav tako sta oba praktično preizkusila protokol blokiranja srednjega igralca, kjer sta vidno napredovala. Poleg velike borbe v obrambi sta Erazem in Žiga Kokalj prav tako vidno izboljšala pravočasno in orientacijsko postavitev bloka krajnega igralca, v napadalnih akcijah pa sta oba naredila zelo malo večjih napak, ki ju je doslej »krasilo« na prvem turnirju. Pri tem je Žiga dodal še nekaj uspešnih direktnih napadov. Lev Špes je doživel svojo prvo resno tekmo kot libero. Kljub temu je svojo vlogo odigral pogumno in karseda natančno glede na trenutno znanje. Pogosto je, kot pravi libero, spodbujal ostale soigralce in jim dvigoval moralo ob neuspehih. Aljaž Kopina se je izkazal z nekaterimi obrambami ter predvsem z nekaterimi napadalnimi akcijami v obdobjih igre, ko je zagon ekipe delno usahnil.

Poleg že omenjenih kvalitet pa se je Žiga Kastelic, ki ga zaradi udeležbe na državnem tekmovanju iz logike ni bilo na prvem turnirju, izkazal tudi v športnem obnašanju, ki je zagotovo za zgled ostalim starejšim igralcem, »trenerjem« in vsem »športnikom«:

  • po tekmi ni debatiral o morebitnih »krivcih« za poraz,
  • med tekmo je najprej »pometal pred svojim pragom« oziroma potrudil se je, da vlogo, ki jo je dobil, brez ugovarjanja, brez izražanega nelagodja v smislu verbalne in neverbalne komunikacije, odigra čim bolje,
  • s tako prikazano igro in pozitivnim odnosom do soigralcev, sodniškega zbora in trenerja je močno vplival k dvigu ekipne morale,
  • navodila trenerja je upošteval,
  • ni se dal zmotiti različnim željam napadalcev ampak je poizkušal s svojo nadaljnjo igro pokazati, da se naj napadalci prilagodijo njegovi dirigentski palici.

Žiga takšno delovanje izkazuje tudi na treningih zato je zaskrbljujoče, zakaj ostali soigralci ne posnemajo takšnega vzorništva kljub neštetokratnemu demonstriranju na treningih in tekmah.

V primerjavi s favoriti je bila Krka nekoliko boljša pri učinkovitosti začetnih udarcev in napadih prek sredine. Ljubljanski odbojkarji pa so bili boljši pri izvajanju napadov prek obeh krajnih con, učinkovitejšem blokiranju in še posebej pri sprejemu servisov.

Obe ekipi sta bili izenačeni pri organizaciji igre, v obrambnih akcijah in pri bučnem spodbujanju rezervnih igralcev, ki so dajali pomemben prispevek k odbojkarskemu spektaklu obeh ekip.

Igralci Krke so po tesnem porazu, ki je bil točkovno izenačen (64 : 64), bili razočarani toda še vedno optimistični tako glede svojega nadaljnjega napredovanja v znanju odbojkarskih (in vedenjskih) veščin kot tudi morebitnega senzacionalnega napredovanja v 1. enotno ligo desetih ekip, saj je mnoge igralce zanimalo, koliko tekem bo potrebno zmagati. Odgovor: Glede na skromnejši točkovni količnik bi bilo potrebno premagati Ljubljano Volley na zadnjem turnirju z 2 : 0 v nizih, kar pa še ne bi bilo dovolj v primeru, da Ljubljana Volley, ki je tokrat nastopila kompletna z najboljšim napadalcem in drugim sprejemalcem, ki se je poškodoval v začetku prvega niza na prvem turnirju na derbiju proti Brezovici, premaga Brezovico. Zagotovo pa bi Krka napredovala, če bi premagala do konca kvalifikacij vse nasprotnike!

Cilji: Tako kot v zadnjih tednih redno trenirati in redno napredovati! Uspehi bodo (še) prišli, zagotovo pa takrat, ko bodo igralci dobro obvladali odbojkarske veščine s športnim obnašanjem vred!

Tokrat je bil uspeh v izboljšanju igre in domala v vseh odbojkarskih elementih.

Podrobnejše rezultate najdete tukaj.

MOK