Pred zaključnimi obračuni rekreativne lige v nedeljo, 19. 1. 2020, prav nihče od udeležencev vseh šestih ekip ni pričakoval, da bi lahko z doslej prikazano formo in zelo spremenljivo udeležbo članov ekipe »Krka mladi«, prav ta ekipa na glavo postavila končni vrstni red.

Rekreativna liga se je za ekipo »Krka mladi« pričela rezultatsko in igralsko porazno, ko so v začetku meseca decembra v postavi David Cimermančič (kadet), mladinec Domen Šetina, kadet Jošt Brulc, kadet Borut Hočevar, kadet Matic Petković, kadet Jaka Golob in veteran in vodja Andrej Prah predvsem zaradi izredno slabe realizacije v napadu morali priznati premoč prvim favoritom RB Grafiki z 0:2 in drugim favoritom, ekipi Neuigrani, za katere je igral skozi vso ligo zelo dobro tudi 3. trener mlajših kategorij MOK Krka Mark Pečnik, z 1:2.

Na drugem srečanju ekip rekreativne lige je ekipo Krka mladi zastopalo samo 5 članov: Domen Šetina, David Cimermančič, Matic Petković, kadet Borut Hočevar in 54 letni trener Andrej Prah.

Na pogled se je ekipi Krke obetala nova katastrofa toda omenjena peterica je v dveh tekmah, kljub nihanju v igri, v primerjavi s prvim srečanjem, z boljšim sprejemanjem servisov, odlično obrambno igro in razpoloženima napadalcema, Davidom Cimermančičem in še posebno Domnom Šetino, ki ju je s podajami dobro izkoriščal organizator igre Andrej Prah tako v sprednji liniji kot v zadnji liniji, iztržila dve tesni zmagi z 2:1. Premagali so najprej rekreativno ekipo iz Mirne Peči pod imenom ŠRD VKO in nato tretje favorite lige, ekipo Tabornikov, za katero je dobro igral nekdanji igralec pri mladincih MOK Krke Berkopec. Prav Berkopec je bil najzaslužnejši pri Tabornikih za osvojitev drugega niza, ko je v bloku povsem »zamrznil« napadalca Davida Cimermančiča prav v trenutkih, ko tudi napad iz druge linije in druge prednje linije ni uspeval zaradi zgrešenih napadov.

V zaključnem nizu pa je kapetan Krke Prah postavil malo drugačno začetno postavitev, kar se je izkazalo za zelo uspešno potezo, saj sta oba glavna napadalca Krke poleg pomožnega napadalca v vlogi korektorja Boruta Hočevarja z napadi dobesedno prerešetala nasprotnike, ki so ostali vsega na 5. točki.

Na tretjem srečanju je ekipa Krke odigrala eno tekmo in sicer z ekipo Mix team, za katero sta igrala kadet MOK Krke Jan Udovič in najmlajši udeleženec rekreativne lige, nekdanji član ekipe MOK Krka v mini in mali odbojki Jure Selan. Jaka Golob je bil tokrat v vlogi libera, srednja blokerja pa sta bila kadeta Matic Petković in Jošt Brulc. Borut Hočevar je bil v vlogi korektorja, sprejemalca pa sta bila standardna – David in Domen. V vlogi podajalca pa je bil na delu znova Andrej Prah. Krka mladi so prvič zmagali z najvišjim izidom – 2:0.

Na četrtem srečanju se je ekipi Krke (končno) pridružil obetavni igralec, mladinec Aljaž Fink. Ekipo je v vlogi srednjega blokerja osvežil kadet Patrik Grebenc iz Mokronoga, ki je s svojo igro vidno opozoril, da raste v dobrega igralca. V vlogi libera je ponovno igral Jaka Golob, Borut Hočevar pa je uspešno nastopil v vlogi korektorja. Tako je organizator igre Andrej Prah že lahko računal na več nevarnih napadalcev od katerih so posamezniki zahtevali hitro podane žoge. Pri tem je v napadu zablestel z zanesljivostjo levičar Aljaž Fink. Ob odsotnosti sprejemalca poškodovanega Davida Cimermančiča je njegovo mesto zavzel kar Aljaž Fink. Zaradi »lažjih« tekem proti ekipama Mix team in ŠRD GVO, je lahko organizator Krke mladi poizkusil z nekaterimi novostmi pri organizaciji napadov, ki so se na zaključnem turnirju izkazale za veliko nevarnost nasprotnikov.

Na zadnjem, odločilnem srečanju, so prvič nastopili še mladinec Tim Peterlin v vlogi korektorja, rekonvalescent po dolgotrajni poškodbi kolka, rezervni korektor in kadet Jure Vidmar, ter libero, kadet Matevž Hvala.

Pred prvo tekmo je prišlo tudi do sprememb v ekipi zaradi odsotnosti poškodovanih ali obolelih srednjih blokerjev. Čeprav z grenkim priokusom je Domen Šetina, ki je na vseh turnirjih zelo aktivno in zelo dobro opravljal posel sprejemalca, je na pobudo kapetana in ponovno organizatorja igre Andreja Praha, ki je le tri dni pred zaključnim turnirjem praznoval dve petici (55 let), Domen sprejel mesto srednjega blokerja. Domen je nastopil tokrat s poškodovanim palcem in veliko modrico pod njim na dlani ter nekoliko bolečim kolenom. Toda Domen je kasneje, kljub občasnim bolečinam, odigral na svoji poziciji zgledno in zelo dobro, kar je močno vplivalo na moralo v ekipi tudi v najtežjih trenutkih. Tako sta delo sprejemalca opravljala standardni član prve postave David Cimermančič in Aljaž Fink. Tudi tokrat se je v vlogi srednjega blokerja skozi vse tri odigrane tekme Krka mladi dobro izkazal Patrik Grebenc.

Ekipa je dobro odigrala uvodno tekmo proti ŠRD GVO in brez nihanj v igri gladko dobila tekmo z 2:0. Priložnost za igro je dobil Jure Vidmar, ki je tako prvič po slabem enem letu zaradi poškodbe na kolku nastopil na kakšni tekmi. Tekmo je odigral dobro in brez večjih neizsiljenih napak. S to zmago je ekipa Krka mladi prišla v boj za pokale. V polfinalu jih je čakala ekipa RB Grafika, ki je do te tekme doživela zgolj en poraz, in sicer proti Pečnikovi ekipi Neuigrani. Na drugi strani telovadnice v ŠD Marof pa je ekipa Mix team senzacionalno izločila iz boja za medalje Tabornike z 2:1.

V ekipi RB Grafike je tokrat manjkal eden najboljših igralcev kar je Krki odprlo možnosti za bolj izenačeno igro. In to se je tudi zgodilo. Že prvi niz je bil izredno izenačen. Krka si je na račun dobre obrambe na čelu z razpoloženim Matevžem Hvalo in domiselnih napadov prek vseh napadalcev celo priigrala tri točke prednosti – 19:16. Nasprotniki so odgovorili z odličnim izvajanjem začetnih udarcev in izenačili na 19. točki ter povedli z 19:20. Potem pa se je začela klasična odbojkarska ribarija saj sta obe ekipi izmenično dobivala točke v napadih. RB Grafika si je na račun enega slabega sprejema Krke celo priigrala vodstvo s 23 : 21. Takrat pa je na sceno stopil tandem Prah – Fink: Aljaž Fink je z uspešnimi napadi v naslednjih akcijah uspel držati korak z nasprotniki ter ob sodelovanju odličnih obrambnih akcijah vseh članov Krke najprej z blok outom ubranil set žogo pri 23:24 in tako izenačil izid, kasneje pa prav tako po uspešni igri blok-obramba ponovno v napadu, tokrat z blok-outom po paraleli, ubranil drugo zaključno žogo RB Grafike ter izenačil na 25. točki. V naslednji, skoraj identični akciji prejšnji, je povedel Krko na prvo zaključno žogo v nizu s 26:25. Po napaki napadalca RB Grafike v zadnji akciji prvega niza je Krka nekoliko presenetljivo osvojila niz.

Krka se na začetku drugega niza ni ustavila. Niz so Prah, Cimermančič, Šetina, Grebenc, Fink, Peterlin in libero Hvala pričeli odločno v bloku, obrambi in učinkovito v napadu ter prek Peterlina in Finka že na začetku povedli s 4:0. Do konca niza je Krka »mladi« z zelo dobro igro držala razliko do konca niza in tako s 25:21 ter z zmago nad prvimi favoriti lige napravila kar malo senzacijo.

Sledila je finalna tekma z izkušenimi rekreativnimi igralci Neuigrani, za katero so nastopili Oražem (nekdanji član enega od odbojkarskih klubov iz Ljubljane, ki ga je poslovna kariera pripeljala v Novo mesto), že omenjeni Mark Pečnik, Klemen Borin (sicer brat libera članske ekipe Krke Anžeta Borina in nekdanji igralec MOK Krka v kategoriji kadetov in starejših dečkov OŠ Šmihel), Luka Švent, (nekdanji zelo obetavni igralec ekipe starejših dečkov OŠ Šmihel), Miha Kapš (nekdanji član mladinske ekipe MOK Krka, sicer nečak Andreja Praha, ki sta skupaj odigrala pred dobrim desetletjem nekaj tekem na turnirju C kategorije odbojke na mivki v Brestanici) in nadobudni rekreativni odbojkar Frenk, ki se z odbojko ljubiteljsko ukvarja praktično celo leto.

V prvem nizu so Neuigrani odlično izkoriščali vrzeli v ekipi Krke: zelo dobro so usmerjali začetne udarce na nepokrita mesta tako, da se igra Krke ni mogla razviti v napadu. Ko pa se je, pa so se prav vsem napadalcem Krke »tresle« roke – napadi so končali tako izven igrišča ali pa v uspešno in domiselno postavljenih blokih prav po navodilih Oražma in Pečnika. Po vodstvi Neuigranih s 5:11, kljub nekoliko upadlem tempu igre Neuigranih v srednjem delu niza, Krki ni uspelo držati korak z njimi prav zaradi občasnih nerazumljivih napakah na sprejemu, postavitvi blokov in v napadu. Neuigrani so tako lažje, kot so pričakovali, z veliko razliko 25:17 prišli do vodstva z 1:0 v nizih.

Med odmorom so Krkini igralci opravili kratek in miren, a dokaj kljubovalen dogovor – vsak igralec poskrbi, da odigra najbolje, kar se da, potem pa bomo videli, koliko pa še zmorejo nasprotniki!

Očitno je bil dogovor na mestu. Krka je ponovno vzpostavila igro, ki jo je popeljalo prek prvih favoritov v finale: dober blok, dobra obramba, boljši sprejem in pred tem taktična postavitev sprejemalcev glede na lastnosti posameznih serverjev nasprotnikov, dobro usmerjeni začetni udarci na »šibki« sprejemalski člen, odlično odigrani kontranapadi… Po začetnem vodstvu Krke s 5:0 in povišanju vodstva v srednjem delu na 13:6 je sledil odmor Neuigranih. Očitno je odmor zalegel in Neuigrani so pričeli s protiofenzivo, ki pa je trajala kratek čas, saj je pri znižanju zaostanka Krke na 17:14 odreagiral Prah s polminutnim odmorom. Samo spomnil jih je na dogovor in igra Krke je ponovno stekla zmagovito. Z delnim izidom 8:3 in končnih 25:17 ter izenačenjem v nizih na 1:1 pripravili podlago za popolni preobrat v zadnjem nizu.

Odločilni niz: Prah postavi pozicijo P1 toda hitro popravi pozicijo v P2. Poteza se je odlično obrestovala. Po uspešnem sprejemu libera Krke je uspešno z močno diagonalo zaključil Aljaž Fink ter povedel Krko v psihološko prednost 1:0. Sledili so začetni udarci iz tal veterana Andreja Praha, ki je meril na »šibki« sprejemalski člen in odlično blokiranje srednjega blokerja Domna Šetine ob odlično postavljenih stranskih blokerjev Tima Peterlina in Aljaža Finka. Ob tem je brez napak delovala obrambna naveza Cimermančič – Hvala kot temelj za dobro organizirane napade prek Finka, blokerja Šetine in korektorja Peterlina. Fink je bil prav tako uspešen po dobro podanih globinskih žogah Hvale in Cimermančiča. Rezultat te ofenzive je bilo za nasprotnika srhljivo vodstvo Krke – 9:0! Šele blok Pečnika je Krko delno ustavil – 9:1. Igralci Krke se niso ustavili ali zaspali ter do konca niza obdržali visoko in zasluženo pridobljeno razliko – 15:5!!!

Veselje igralcev »Krka »mladi«« je bilo velikansko in toliko slajše, ker te zmage v rekreativni ligi pred ligo in med njo ni prav nihče napovedoval. Morda pa je pri nekaterih igralcih le tlela kot ena od neizpolnjenih želja.

Za uspeh »Krke »mladi«« so zaslužni mnogi:

  • uprava kluba, ki je ekipo v zadnjem trenutku na pobudo trenerjev Luke Brulca in Andreja Praha le prijavila v ligo z namenom, da mladi igralci, predvsem mladinci, za katere pa se je tudi izkazalo, da so bili nekateri razkropljeni po drugih ekipah rekreativne lige v Novem mestu in rekreativne Belokranjske lige, dobijo priložnost za nabiranje igralskih izkušenj,
  • vsi igralci, ki so se več ali manj udeležili tekme ali tekem rekreativne lige,
  • posebej za doseženo prvo mesto pa so zaslužni igralci, ki so odigrali zadnji dve najpomembnejši in vroči tekmi: zgoraj: Matevž Hvala, Domen Šetina, David Cimermančič, Tim Peterlin, Aljaž Fink in Andrej Prah, spodaj rezervist Jure Vidmar in Patrik Grebenc.

Podrobni rezultati zadnjega turnirja rekreativne lige so dosegljivi na povezavi: https://sport.znm.si/home/document/docid/15360?back=/

MOK