Sicer pa je bilo dramatično v vrstah prve dvanajsterice starejših dečkov Krke ves teden pred sobotnim turnirjem 3. kroga 1. B lige v Črnučah na prvi dan v februarju 2020: nekaj odsotnosti igralcev in trenerja zaradi bolezni in drugih pomembnih razlogov, velik obisk na treningih druge ekipe starejših dečkov je še dodatno otežil delo po kvalitetnem razvoju prve dvanajsterice, ker treningi potekajo le na enem igrišču in občasno s pomočjo elastike kljub obljubam še v lanski sezoni, da bi po majhni prenovi telovadnica v Bršljinu omogočala (specialne) treninge na dveh odbojkarskih mrežah oz. krajših igriščih.

Tudi na zbornem mestu pred odhodom je bilo dramatično. Trener Prah je nekako slutil, da bo ta dan vsak od vsega deveterice razpoložljivih igralcev pomemben člen pri morebitnem presenečenju vsaj v obliki borbene igre, in to še posebej proti favoritom skupine, Črnučam, ekipi, ki je dva tedna nazaj v Kočevju dokaj lahko odpravila Krko z 2:0 in jo tako oddaljila od bojev za prvi dve mesti, ki še vodita na dvodnevni zaključni turnir osmih ekip državnega prvenstva. Razlog za dramatičnost je bilo zamujanje na zborno mesto enega od igralcev, ki si večer pred tekmo ni uredil potrebščin za tekmo (in zaradi jutranje naglice pri paničnem iskanju potrebnih potrebščin smo samo upali, da sta v njegovi športni torbi npr. kompleten par športnih copat…).

Tudi sodniški zbor okrepljen z dvema izkušenima sodnikoma je nakazal, da gre za pomembne boje.

Na ogrevanju v veliki in lepi telovadnici OŠ Maksa Pečarja v Črnučah je bilo videti, da so fantje Krke tudi tokrat prenašali resnost na treningih v zadnjih treh tednih na prave tekme. Že v prvi tekmi se je Krka pomerila s Črnučami, katere prikazana igra in taktika je bila že v Kočevju zelo dobra in je napovedovala skoraj ničelne možnosti Krki za morebitno osvojitev niza, kaj šele tekme.

Dramatično je bilo tudi v garderobi, saj je Jaka Radoš, sprejemalec in najvišji igralec Krke, zjutraj s skupino na taboru pretekel 10 km! Trener ni veliko komentiral, se pa je bal, koliko energije za vroči tekmi ob odsotnostih treh igralcev, Leva Špesa, obolelega Aljaža Vidica in glasbenika Jurija Dovića, je ključnemu sprejemalcu Krke sploh še ostalo.

Tudi tekma, ki je sledila, je bila seveda posledično dramatična. Ampak človek se na marsikaj navadi v vseh teh letih dela z določeno generacijo ter nekako razume vzročnosti takšnega stanja.

Izjemno in še nevideno v tej sezoni je že na začetku prvega niza Krka delovala kot eno, kar so igralci prve postave, sprejemalca Jaka in Erazem, blokerja Žan in Žiga, korektor Aljaž in organizator igre Žiga mlajši večkrat pokazali s skupinskim veseljem po dobljenih točkah, s posameznimi kratkimi nevsiljivimi spodbujanji ter z zanesljivejšo igro v tistih odbojkarskih elementih, kjer so se doslej ponašali kot začetniki. Črnuški igralci so tudi storili nekaj neizsiljenih napak na servisu, sprejemu in napadu tako, da je moral domači trener po prednostih Krke z 8 :6 in 12 : 8 izkoristiti oba odmora. Po drugem odmoru pa so Črnučani le vzpostavili pravo igro ter izid izenačili na 16. točki. Sledil je odmor Krke in nekaj nasvetov posameznim igralcem. Po zgrešenem servisu Črnuč je Krka sicer povedla, toda Črnuče so držale korak in tempo igre in priključek predvsem prek izredno visokega in prodornega korektorja Jurija. V nadaljevanju pa se je bitka še bolj razvnela. Razlog je bila fanatična obrambna igra Krke, katere dečki prve postave so večkrat ubranili močne napade ob neusklajenih ali nesestavljenih dvojnih blokih Krke in nato dobesedno letali po prosti coni, da bi lahko rešili že skoraj “izgubljene žoge”. Krka je tako s pomočjo opisane fanatičnosti v obrambi nekajkrat izjemoma začinjene tudi z zelo uspešno postavljenimi dvojnimi bloki, z dobrim izvajanjem začetnih udarcev ter z uspešnimi napadi predvsem prek razpoloženega korektorja Aljaža Kopine “Kopija” in sprejemalca Jake Radoša po odmoru Krke pri zaostanku z 18:19 zasukala izid sebi v prid najprej za točko, kasneje pa celo na 24:22. Tudi menjavi Žan – Gabrijel – Žan sta imeli vpliva na servis domačinov ob začetku tasuka. Niz je odločil prav Kopi, ki je uspel z napadom na dvojni blok Črnuč – 25:23 in hladen tuš za domače navijače oborožene z velikim bobnom in navijači.

Že v začetku drugega niza so Črnučani zaigrali bolj zanesljivo in si tako priigrali prednost štirih točk – 5:1. Kljub dvema odmoroma Krke (1:5, 6:12) je prednost naraščala, zato je že v sredini niza in zadnji tretjini trener Krke z menjavama Kokalj – Hočevar Nahtigal in Jakše – Laknar poizkušal spočiti vidno oslabelega in obolelega Žigo, ki je pogumno in odločno pred tekmo prevzel vlogo blokerja in tako vsaj deloma zapolnil vrzel namesto obolelega in odsotnega Aljaža Vidica (saj nasprotniki niso vedeli, če so gostje iz Novega mesta sploh uigrani z njim kot blokerjem), ter Erazma, katerega gleženj še ne dopušča polnih obremenitev in je še v fazi okrevanja.

Črnučani so uspeli obdržati dobro igro kljub kljubovalnosti Krke v bloku in poskusih napadov ter Krko pustili na 17. točki. 1:1 v nizih.

Odločilni niz: Črnučani, očitno odločeni da dobijo tekmo, povedejo po zelo dobri igri na račun začetnih udarcev in blokov z 0:2. Takoj reakcija trenerja Praha z odmorom. Ofenziva ekipe Črnuč, ki je imela na tekmi vseh razpoložljivih 14 igralcev vključno z dvema liberoma, se je nadaljevala – 1:4. Sledi menjava Šuštarič – Laknar s ciljem izboljšati sprejem servisa. Menjava se obresti toliko, da je na račun boljšega sprejema Krke vzpostavljena enakovredna igra. Jakše v napadu zniža na 2:5 in kasneje zniža na 3:6. Po uspešnem dvojnem bloku nad Jurijem morala Krke zraste – 5:7. Toda že v naslednji akciji prav Jurij močno zaključi na alarmantno prednost pred zaključkom niza – 5:8. Sledi ponovna menjava – Žan Šuštarič vstopi v igro namesto gabrijela Laknarja, ki je svoje delo opravil dobro – preostane mu še navijanje in spodbujanje soigralcev, kar je pridno izkoriščal. Črnuški stroj pa ponovno na polno – 5:10. Videti je, da je Krka poražena. Po zgrešenem servisu domačih zelo dobro servira Žan Šuštarič. S servisi je omogočil, da Črnučani niso mogli izvajati organiziranih napadov, kar so kar petkrat zapored izkoristili Krkini igralci. Proti ofenziva Krke je ustavljena šele po drugem odmoru trenerja domačih Maloviča (prvi odmor pri 6:8 in drugi odmor pri prvem vodstvu Krke v tem nizu z 11:10). Sledila je živčna končnica, kjer so se roke napadalcev zatresle na obeh straneh. Več priložnosti za doseganje točk so dobivali Krkini matadorji odbojke, toda napadalci Krke niso bili dovolj odločni, zato je žoga večkrat za eno točko menjavala stran – kot tenis na peščenem igrišču. Nato pa blisk: Jaka z močnim napadom v zadnjo linijo iz cone 2 po prstih dvojnega bloka poskrbi za psihološko prednost 13:12. Nato sledi dober servisa Jake, sledi še dolga izmenjava žog zaradi dobrih obramb obeh ekip, Žan Šuštarič pa nekako uspe v napadu na dvojni blok , ki je bilo bolj reševanje tretje žoge kot resnejši napad, ko blok ni postavljen blizu mreže in se je žoga skotalila od rok nesrečnega srednjega blokerja Črnuč v lastno polje pod mrežo – set žoga 14:12. Takoj vrne sprejemalec Črnuč z močnim napadom in zniža izid – 14:13. Kastelic v naslednji akciji pri kontranapadu, kot posledica dobrega servisa Jake Radoša, zaposli drugega sprejemalca v coni 4, toda zaradi neodločnosti, ki jo je malo prej pokazal Jaka v napadu, korektor Črnuč Jurij zlahka blokira mlačen napad – 14:14. Po zanesljivem sprejemu nevarnega flota Črnuč je ponovno odločil Kopina – tretja set žoga – 15:14. Usodo domačih je nato po dobrem servisu Žige Koklja, uspešni igri blok – obramba po podaji Kastelica v kontranapadu zapečatil odločni Aljaž Kopina – 16:14.

Veselje igralcev in trenerja je bilo nato po nenadejani zmagi, še posebej pa prikazani enotnosti celotne ekipe in staršev, ki so v pomembnih trenutkih tekme s spodbudami pomagali ekipi Krke, prešerno in zelo glasno.

Takoj po končani tekmi so igralci Krke poniknili v svojo garderobo ter se pred nadaljevanjem nekoliko okrepčali s kratko malico.

V drugi tekmi se je Krka pomerila s sedmerko iz Žirovnice. V začetku prvega niza je bilo vidno, da so igralci Krke že kar veliko energije pokurili na dramatični tekmi s Črnučami. Tudi malica še ni dosegla vitalnih delov mišic igralcev. Žirovničani, s katerimi je Krka že igrala dvakrat v kvalifikacijah in jih tudi dvakrat brez večjih težav že premagala, so pokazali, da so se na treningih učili ekipne igre in raznovrstnosti v napadalnih akcijah prek vseh igralcev in treh con (C2, C4 in C6). S takšno igro, kljub manjku telesne višine, so Krko držali v šahu vse do 7. točke, ko sta bili ekipi na zadnje poravnani. Nato pa je sledilo dobro izvajanje začetnih udarcev Krkinih igralcev ter dobro izkoriščanje kontranapadov prek Radoša, Kopine, Šuštariča, Koklja in Jakšeta, katere je odlično zaposloval mladi Kastelic s podajami. Vsi omenjeni igralci so se tudi bolje osredotočali na natančnejše prve podaje organizatorju Žigi Kastelicu. Razlika se je tako večala hitro in priložnost za igro je dobil tudi Val Vrhovec, ki je v končnici niza dvakrat zapored uspešno napadel iz “štirice” (C4). Krka je dobila niz s 25:11!

Ali je bilo dramatičnih dogodkov tako konec za ta dan? Ne, ni bilo konec, kar je za odbojko povsem mogoče, saj se odbojka igra od prvega do zadnjega sodniškega žvižga!

V drugem nizu so Krkaši že vodili za osem točk in Prah je dal priložnost Lucu Hočevarju Nahtigalu – blokerju. Toda majhne nepozornosti oziroma preusmerjanje pozornosti z nepotrebnimi verbalnimi in neverbalnimi vsebinami med sprejemalcema je povzročil padec koncentracije tudi pri sprejemanju. Posledica je bila menjava Jakše – Laknar. Krka, ki je pred medsebojnimi “šalami” igralcev Krke vodila že s 16:8, je po menjavi uspela zaustaviti nalet Žirovnice – 18:15 za Krko. Nato pa je sledila drama v obliki neodločnega napada Jake – 18:16. Pri naslednji napadalni akciji je Jaka, morda tudi zaradi utrujenosti kot posledica jutranjega teka na 10 km, po slabše podani globinski žogi z nogo neobičajno stopil in si pri tem poškodoval koleno. – 18:17. Ker ni bilo videti po mnenju trenerja Praha, da bi bilo kaj hudo narobe, je trener pustil Jako v igri kljub prošnji z znakom Jake, da bo potrebna menjava s še edinim igralcem, ki je ostal kot možnost menjave – Valom Vrhovcem. Ko je Jaka naslednji napad, ko je bila sicer žoga podana ponovno slabo – blizu mreže in kratka, toda dovolj visoka, zaključil iz tal v mrežo, je bilo vsem jasno, da je Jaka resneje poškodovan. Sledil je odmor Krke pri 18:18 ter nato menjava Radoš – Vrhovec.

Ob ukvarjanju trenerja z Jakovo poškodbo so igralci Krke postali ponovno osredotočeni na odbojkarsko delo ter povedli s 23:18. Ko je hotel Prah oplemeniti ekipo še s ponovno vključitvijo kapetana Jakšeta, pa je opazil, da si je neodgovorno medtem sezul obutev – morda v opravičilo, da je verjetno hotel samo razbremeniti poškodovani gleženj ali pa je enostavno pozabil, da je kot del ekipe še na voljo za morebitno zaključeno menjavo. Prah se je iz preventive po 19. točki Žirovnice, ki jim je podaril Val z grdo zgrešenim napadom iz “dvojke”, odločil za drugi odmor. Po odmoru so se igralci pomirjeni vrnili v igro ter uspeli po zgrešenem servisu Žirovnice v naslednji akciji zmagati po delnem izidu 7:1 in končnim 25:19.

Dramatično je bilo tudi ob vrnitvi trenerju pred ŠD Marof, kjer ga je na vetrobranskem steklu svojega tovornega vozila čakal račun redarstva MO Novo mesto zaradi napačnega parkiranja (na nabito praznem parkirišču)!

Vseh devet igralcev Krke zasluži iskrene čestitke za ekipno delovanje. Še posebej pa veseli, da so igralci izboljšali sprejem servisa iz nezadostnega na zadostnega, ter, da so uspeli obdržati koncentracijo tudi v končnici petega niza dneva, kar doslej ni bila odlika te generacije.

V boju za prvi dve mesti bo očitno odločala prav vsaka naslednja tekma Krke, enotnost ekipe, stanje igralcev glede poškodb, bolezni, letom primerni razvojni “neresnosti” in vsekakor podpore staršev, ki je bila tokrat s tribun na trenutke že konkretnejša in je delovala kot odličen antibiotik za premagovanje tekmovalnih stresov posadke Krke.

Podrobnosti rezultatov 1. B lige so na povezavi: http://www.odbojka.si/index.php?podst=6189019488714531839

MOK