V nedeljo, 9. 2. 2020, se je posadka starejših dečkov Krke, podkrepljena z enajstimi igralci ter starši, ki so se odločili, da pomagajo pri prevozu na dolgo potovanje na Ravne na Koroškem, v telovadnici OŠ Koroški jeklarji veselili dveh zmag.

Trener Krke Andrej Prah se je odločil, da bodo tokrat udarno prvo postavo sestavljali sprejemalec Jaka Radoš, bloker Žan Šuštarič, organizator igre Žiga Kastelic, sprejemalec Žiga Kokalj, bloker Aljaž Vidic in korektor Aljaž Kopina.

Omenjeni igralci so tekmo proti neznanim nasprotnikom iz Murske Sobote pod imenom Panvita Pomgrad v prvem nizu odprli silovito ter predvsem na račun dobre obrambe in kontranapadov prek Radoša in Kopine povedli s 5:0. Po zgrešenem servisu Žana pa so dolenjski odbojkarji dovolili s svojimi napakami pri netočnostih na sprejemu, podaji in nezanesljivosti pri izvajanju napadov ob nezanesljivih podajah zasuk tako, da je Panvita celo povedla s 6:7 in 7:9. Tesen izid se je, kljub boljšemu izvajanju začetnih udarcev Krke in izvedenih kontranapadov, ohranil vse do 14. točke tudi zaradi zapoznelih reakcij v obrambi manj predvidenih odbojev nasprotnika, napačno postavljenih stranskih blokerjev začinjenih z neustrezno pravočasnostjo skoka ter nekaterih napak na sprejemu in napadu.

Po trenerjevih zelo glasnih spodbujanjih in očitkih se je igra Krke izboljšala v smislu vidnega zmanjšanja neizsiljenih napak ter večje zanesljivosti pri vseh odbojkarskih elementih razen pri blokiranju. Prav prednost 18:14 se je v prvem nizu pokazala kot odločilna. Po drugem odmoru Panvite Pomgrad na zahtevo trenerja Novaka je bil nalet Krke sicer ustavljen, toda postava Krke je delovala dovolj prisebno, da je s prikazano igro, ki je na trenutke navduševala prisotne gledalce in hkrati tudi občasno spravljala v slabo voljo zaradi občasnih neizsiljenih napak zadržala prednost do konca niza – 25:19.

V drugem nizu so igralci Panvite izboljšali zanesljivost izvajanja napadov prek močnih in visokih napadalcev Legena in Rajnara. Tesen priključek s Krko v prvi tretjini niza so jim omogočali kar igralci Krke z napakami na začetnih udarcih. V drugi tretjini niza sta obe ekipi prikazali enakovredno igro tako v smislu odlično izvedenih odbojkarskih elementov v obrambi in napadu kot tudi z slabšimi sprejemi Panvite in slabšim blokiranjem ter občasno netočnim organiziranjem igre Krke prek vidno utrujenega podajalca Žige Kastelica, ki je dan prej v Ljubljani odigral 4 nize na visokem nivoju za zmagi nad obema ljubljanskima ekipama, Ljubljano Volley in ACH Zmajčki, v okviru ligaškega dela državnega prvenstva male odbojke. Pri izidu 15:15 je trener Prah tudi nekoliko spočil Žigo s tem, da je na njegovem mestu zaigral drugi organizator igre – Gabrijel Laknar. Gabrijel je svojo »minutažo« opravil zelo dobro, omogočil Žigi, da predahne in razmisli o nadaljevanju svoje igre, ob tem pa je Gabrijel toliko pripomogel, da je izid do 18. točke, ko je Žiga ponovno vstopil v igro, ostal poravnan. V zadnji tretjini niza, po izenačenju Panvite na 18. točki, pa je z začetnimi udarci Žan Šuštarič omogočil Krki, da je lažje prišla do točk – prvič kar z vinerjem, drugič pa s kontro prek razigranega blokerja Vidica. Tudi po prvem odmoru Panvite pri 20:18 je Žan še enkrat dobro serviral ter omogočil, da je Krka z blokom Vidica prišla do vodstva treh točk – 21:18. V naslednji akciji pa je Legen z močnim napadom ob neustrezno postavljenem dvojnem bloku Krke zlahka znižal izid na 21:19. Panvita je nato na račun servisov Suhadolnika in slabše postavitve Krkinih sprejemalcev odgovorila z izenačenjem na 21. točki. V naslednji akciji po uspešnejšem sprejemu blokerja Žana pa je bil v napadu uspešen Aljaž Kopina – 22:21. Ponovno je sledilo dobro serviranje s strani Žige Kastelica, dobro je v bloku in napadu ponovno odigral Aljaž Vidic in Krka je, kljub drugemu odmoru Panvite pri 23:21, prišla do prve zaključne žoge za zmago – 24:21. V naslednji akciji, po prav tako neugodnem servisu Žige Kastelica, so imeli Krkini igralci zaključno žogo s kontranapadom prek Kopine, ki pa je v preveliki zanesenjaški želji zaključil nekoliko nižjo in krajšo podano žogo Žige Kastelica z močnim udarcem v mrežo – 24:22. Pred servisom odličnega izvajalca začetnih udarcev iz Murske Sobote Klemenčiča je Prah vzel preostale pol minute odmora za krajši dogovor o igranju v naslednji akciji. Dogovor so igralci upoštevali tako pri postavitvi sprejemalske vrste kot pri izvedbi prvega napada, kjer je Krka uspešno zaključila napad za pomembno zmago Krke v boju za 2. mesto v 1. B ligi, ki še vodi na zaključni dvodnevni turnir državnega prvenstva.

V drugi tekmi so se Krkaši pomerili z domačini – Fužinar Metal Ravne. V prvem nizu tako, kot proti Panviti v drugem nizu, igra Krke ni stekla, domačim pa je uspevalo skoraj vse – od dobrega izvajanja začetnih udarcev do domiselnih zaključkov v napadalnih akcijah – 4:7 za domače. Igralci Krke so se nato prebudili, prestavili v koncentrirano prestavo izvedb odbojkarskih elementov na servisih, kontrah, sprejemih in obrambi (bloka žal še ne), ter tako zdržali pav do konca tekme: najprej so s prepričljivim delnim izidom 21:7, kljub poškodbi sprejemalca Žige Koklja, ki ga je pri vodstvu Krke z 12:8 nadomestil kapetan Erazem Jakše, kljub še ne povsem ozdravljenim in še bandažiranim gležnjem, in končnih 25:14, brez zapletov dobili prvi niz, nato pa tudi po začetnem vodstvu Fužinarja s 5:7 v drugem nizu na račun dobre igre Erazma Jakšeta ob začetku preobrata na servisu in obrambnih nalogah ter odlični igri vseh preostalih članov prve postave z zgolj eno neizsiljeno napako z delnim izidom 20:4 povsem zagospodarili na Ravnah na Koroškem z zmago v drugem nizu s 25:11 in drugo zmago dneva, oziroma sedmo v 1. b ligi.

Z zmagama je Krka v 1. b ligi osmih ekip obdržala priključek z odličnimi Žužemberčani, ki so doslej v osmih tekmah iztržili 100 % izkupiček, ter s Črnučami na 2. mestu, ki doslej beležijo, tako kot Krka na tretjem mestu, po en poraz v medsebojnih obračunih.

V naslednjih treh preostalih krogih oziroma po šestih tekmah vsake od omenjene trojke se zaradi izenačenosti obeta ogorčen boj za dosego prvih dveh mest 1. b lige v prav vsakem odigranem nizu in tekmi.

Osnovni statistični podatki in razpored nadaljnjih treh krogov je na povezavi:

http://www.odbojka.si/index.php?podst=6189019488714531839

MOK