Na žalost še ni videti konca širjenja koronavirusa med prebivalstvom in temu primerno imamo vsi skupaj na takšen in drugačen način omejitve v vsakdanjem življenju. Dejstvo je, da treningov za mlajše selekcije ni moč izvajati v telovadnicah, zato smo se v Moškem odbojkarskem klubu Krka že ob začetku zaostrovanja ukrepov odločili za treninge na daljavo. Mladi odbojkarji tako že nekaj tednov pridno vadijo na daljavo.

V praksi to pomeni, da se trener preko ZOOM aplikacije sliši s fanti, oz. kategorijo fantov (npr.: kadeti) in jim predstavi plan treninga, katerega potem fantje opravijo doma v stanovanju ali zunaj na primerni lokaciji. Treningi so zasnovani tudi glede na vremenske pogoje, skratka v kolikor je zunaj dež, so treningi prilagojeni za izvedbo znotraj doma.

Vaje fantje večinoma že vse poznajo, kar je velik plus, saj ni potrebno izgubljati časa s ponovnim učenjem in razlago. Fantje v teh razmerah delajo predvsem na moči, agilnosti, koordinaciji in preventivi, da bodo z začetkom vstopa v telovadnico dovolj močni, da bo potem lahko poudarek predvsem na tehniki in ekipnih vajah.

Velik problem je pri otrocih nastal že v času prejšnje zaustavitve življenja od marca do maja, o čemer pričajo tudi številne raziskave, ki so pokazale skrb vzbujajoče rezultate, zato je takšna vadba v teh razmerah še toliko bolj pomembna.

Tovrstni treningi na daljavo že kar nekaj tednov potekajo tako s kategorijo kadetov kot mladincev in se kažejo kot dobra praksa, predvsem za tiste, ki navkljub trenutni situaciji pridno in vztrajno delajo. Vsak mora stopiti izven cone udobja, v kateri se sedaj zadržujemo. Medsebojna podpora, tako med trenerjem in igralci, kot samimi igralci med seboj, je v teh časih ključnega pomena. Z medsebojno spodbudo pa bo tudi lažje prebroditi in pričakati boljše čase, ki nam bodo znova omogočali celovito vadbo, kot smo je bili vajeni in jo že nestrpno pričakujemo.

MOK