Sinoči sta se v Šoštanju v prvi tekmi osmine finala državnega prvenstva pomerila tamkajšnja Topolšica in Krka. S 3:1 (23, 22, -20, 20) so se pomembne zmage razveselili gostitelji, pri katerih sta bila najuspešnejša Rotar (17) in Trobiš (16). Pri Krki je bil najbolj razpoložen Pulko (21), ki pa je v napadu pogrešal še kakšnega razpoloženega soigralca.

Sportklub prva odbojkarska liga, 1/8 finala, 1. tekma
Šoštanj Topolšica – Krka
3:1 (25:23, 25:22, 20:25, 25:20)

Šoštanj, 27. 2. 2021. Sodnika: Miklošič Sanja, Adrovič Iso.
Šoštanj Topolšica: Trobiš 16, Pitakoudis 4, Robida, Lazar 13, Volovlek, Rotar 17, Pavič, Siridopouilos 1, Menih (L), Ramšak, Koren 3, Fužir 14. Trener: Zoran Kedačič.
Krka: Hafner 1,, Erpič 10, Borin (L), Štefanič M., Travnik 9, Kožar 2, Pulko 21, Hodžič Šlejkovec 6, Lindič 6, Jaklič (L), Renko 3, Koncilja 1. Trener: Tomislav Mišin.

Šoštanjčani so si ob začetku nove sezone zadali cilj, da se želijo vrniti med slovensko elito, med osem najboljših ekip v Sloveniji. Velik korak k uresničitvi tega cilja so naredili s 1. mestom v 1. B ligi, ko so nanizali 20 zmag in doživeli le en poraz. Po osvojitvi prvega mesta je postalo jasno, da se bodo v boju za četrtfinale in uvrstitev med elito pomerili z novomeško Krko, ki je v Sportklub 1. A DOL osvojila zadnje, osmo mesto. Novomeščanom letos ne gre po načrtih, na 21 tekmah so le dvakrat zmagali, zdaj pa si bodo proti Šoštanju Topolšici reševali sezono. 

Tekma v Šoštanju je prinesla izjemno zanimiv obračun dveh motiviranih ekip. Domačini, ki so še vedno brez poškodovanega kapetana Denisa Robide, so tekmo začeli zelo udarno in samozavestno, po napadu mladega grškega blokerja Lambrosa Pitakudisa so povedli s 14:11, po napadu Bora Jeseja Rotarja pa je prednost znašala že 18:13. Gostje se niso predali; po nekaj napakah domačinov in bloku Svita Hafnerja so se približali na točko (23:24), a je drugo zaključno žogo izkoristil Urban Fužir.

V drugem nizu je Krka, kjer je izstopal predvsem izkušeni korektor Zlatko Pulko, na začetku pokazala boljšo igro in povedla z 11:8. Domačini pa so hitro vrnili udarec. Po dveh zaporednih napakah Krke so povedli z 21:18, prednosti pa tokrat niso izpustili iz rok. 

Pri rezultatu 7:1 v korist Šoštanjčanov v tretjem nizu se je zdelo, da je tekma zaključena, a Krka se je z borbeno igro predvsem v bloku in obrambi uspela vrniti v igro. Po izenačenju na 13:13 domačini nikakor niso mogli več zaustaviti nalet Krke, ki je po tem izidu dosegla 5 zaporednih točk, po asu Zlatka Pulka pa je bila prednost Novomeščanov že šest točk (20:14) in Krka je po velikem preobratu prišla do znižanja izida na 1:2. 

V četrtem nizu smo spremljali izjemno izenačen dvoboj. Ekipi sta bili izenačeni do izida 17:17, nato pa je Bor Jese Rotar dosegel dve zaporedni točki, Toni Travnik pa je naredil napako v napadu, tako da je prednost domačih znašala 3 točke. Novomeščani so bili v končnici niza premalo zbrani, naredili so preveč napak, tekmo pa je s točko zaključil Primož Trobiš in Šoštanjčani so se veselili zmage s 3:1. 

(vir: OZS/Šoštanj Topolšica)

David Renko, Krka:
Imeli smo nekoliko nervozen start v tekmo. Šoštanj je igral lepo, potrpežljivo in precej jim je uspevalo, medtem ko smo mi zapadli v nek krč. V glavi nismo zdržali, nismo držali skupaj, kot bi morali, da bi se lahko v težkih trenutkih pobrali. Upam, da bomo doma predvsem pokazali večjo željo po obstanku med elito. Dejstvo je, da smo fizično dobro pripravljeni, le pristopiti bomo morali zbrano, predvsem pa ne smemo prenehati verjeti, da smo boljši.

Drugi obračun bo na sporedu v sredo 3. marca ob 20h v novomeški dvorani Marof. Spletni prenos bo na voljo na portalu OZS. Krko v igri za obstanek v 1A ligi ohranja le zmaga, zato lepo vabljeni k ogledu in k stiskanju pesti za novomeške odbojkarje.