Posadka Krke, ki so jo sestavljali tokrat starši Laknar, Hočevar Nahtigal, Medved, Brulc, Kastelic, trener, blokerji Bine, Urban, Val, Luc, Gal, sprejemalca Mark in Nejc, podajalci Žiga, Gabrijel, še en Žiga, še en Urban, libera Sergej in Gregor, je tako imenovano sprint državno prvenstvo za starejše dečke nadaljevala rezultatsko ponovno zelo uspešno.

V svoji skupini 2. kroga so dečki Krke v soboto, 19. 6. 2021, premagali v Športni dvorani Šempeter Merkur Maribor ter kljub porazu proti domačim Šempetranom zaradi boljšega količnika v točkah osvojili 1. mesto v skupini.

Glede na prikazano igro vseh treh ekip, Krke, Šempetra in Maribora, bi si vse tri ekipe zaslužile napredovanje med elitnih osem ekip državnega prvenstva.  

V prvi tekmi turnirja sta se pomerila domači Šempeter in gostje iz Maribora. V izenačeni tekmi so gostje v razburljivi tekmi tesno, z 2:1 v nizih, uspeli zmagati.

V drugi tekmi so Mariborčani nadaljevali z dobro igro na krilih Najdiča, Klingerja, Kaca, libera Krajnca, Godeca…, žal pa so bile »žrtve« igralci MOK Krke. Postava Krke v prvem nizu ni uspela poiskati način, kako vzpostaviti dobro igro, ki bi bila vsaj enakovredna. Ob nezanesljivem sprejemu so igralci Krke grešili na vseh elementih igre: slabo postavljeni bloki, slab sprejem, netaktična organizacija napada, napake v napadu, slabe postavitve v obrambi… 25:17 za Maribor.

Toda že na začetku 2. niza so se igralci Krke zbrali ter celoten niz odigrali na zelo visokem nivoju in z zelo majhnim številom napak. Igralci so dobili dodaten zagon tudi z odlično podporo s tribun in rezervnih igralcev, ki so bučno spodbujali prvo šesterko. 25:14 za Krko.

V tretjem nizu se Krka ni ustavila, prav tako pa je bučna podpora ostala. Hitro so krkaši povedli s 4:1, 6:2, 8:3, 11:6 in 14:9. Tu pa se je ustavilo. Mariborčani so izboljšali začetni udarec prek Klingerja ter blok-obrambo, kontre pa je neusmiljeno izkoriščal kapetan Maribora Najdič. Šele po izkoriščenih dveh odmorih so Krkaši le prišli do željene lepo izpeljane kontre in prek kapetana Krke, Žige Kastelica, le dosegli točko za prvo zgodovinsko zmago v mlajših kategorijah Krke proti katerikoli ekipi mlajših selekcij Maribora. 15:12 in 2:1 v nizih.

Sledila je tretja tekma, ki je bila zelo pomembna za vse tri ekipe. Šempetrani so, kljub porazu, imeli še možnosti za napredovanje med osmerico, in to zanesljivo v primeru, če bi uspeli zmagati oba prva niza. V tem primeru bi Krka izpadla.

Igralci Šempetra so v prvem nizu prikazali mnogo boljšo igro, pa tudi sicer na tem turnirju, kot so jo pokazali oktobra na kvalifikacijskem turnirju v Kočevju, ko so izgubili s Krko z 0:2. Toda tudi Žiga, Mark, Nejc, Gabrijel, Bine in Luc so s pristopom in igro pokazali zobe nasprotniku. Ekipi sta se do sredine 1. niza izmenjevali v vodstvu, potem pa je Krki uspela serija treh točk s prodornimi in dobro merjenimi servisi Žige – 18:15. Toda podobno se je nato zgodilo v prid Šempetru tako, da sta ekipi vstopili v končnico niza z 19:19. Šempetrani so zelo izboljšali igro na začetnih udarcih, ki so bili vseskozi zelo prodorni in na meji napak, ter s tem omogočili lažjo organizacijo kontranapadov, kjer so bili domačini izredno natančni in praviloma uspešno prodorni prek kapetana Bukovnika in sprejemalca Frankoviča. Rezultat tega je bil, da je Šempeter z zmago v 1. nizu s 25:22 bil na dobri poti, da se le prebije na 3. turnir, Krko pa izloči.

Podobno kot proti Mariboru, so Kastelic, Hočevar Nahtigal, Laknar, Mlakar, Pečjak in Laknar že v začetku 2. niza prestavili za tri prestave višje, močno zmanjšali število napak, izboljšali sprejem, navdušili neumorne navijače – starše in rezervne igralce ter dokaj hitro  in učinkovito končali niz za izenačenje s 25:12.

V tretjem nizu so domači na račun dobrih in natančnih servisov ter nezbranega sprejema Krke hitro prišli do vodstva s 4:1. Ker bi, ob morebitnem porazu Krke, odločala prav vsaka točka, so se Krkaši v nadaljevanju zelo potrudili, da so razliko omilili in jo obdržali do 8:10. Po bloku rezervista Mohorka nad prodornim Frankovičem je Krka izenačila. Toda Frankovič ni popuščal in že z naslednjim napadom poskrbel za vodstvo Šempetra z 11:10. Tudi sicer postavitev bloka Krke ni bila posebna umetnost na tem turnirju zato sta oba prodorna napadalca Šempetra dokaj zlahka prebijala Krkino obrambo. Vnel se je še bolj ogorčen boj za vsako žogo, kjer pa so, ob enakovredni igri in tudi nekaterim nenatančnosti zaradi mladostne vihravosti ali pa pretirane previdnosti na obeh straneh, Šempetrani uspeli obdržati prednost ter slavili tako imenovano Pirovo zmago s 15:13 in 2:1 v točkah.

Vse tri ekipe so osvojile tri nize, tri pa izgubile, vrstni red pa je tako odločil količnik med dobljenimi in izgubljenimi točkami:

  1. Krka (117:103)
  2. Merkur Maribor (112:116)
  3. Šempeter (111:121)

Igralci Krke bodo prvenstvo nadaljevali na polfinalnem turnirju v petek, 25. 6. 2021, dan kasneje pa na enem izmed turnirjev – ali za 5. – 8. ali na žlahtnem turnirju za 1. – 4. mesto.

MOK