Moški odbojkarski klub Krka

Novo mesto

Odbojka na mivki

Odbojka na mivki se je razvila iz dvoranske odbojke, ki jo je leta 1895 William G. Morgan, ameriški inštruktor zmešal iz elementov košarke, tenisa in rokometa. Želel je narediti igro z manj fizičnega stika kot je pri košarki. Na začetku se je nova igra imenovala »mintonette«, vendar se je kmalu preimenovala v volleyball (volley-udarec). Morgan je teniško mrežo dvignil nad povprečno višino moških.

(foto: www.maticerzen.si)

V 20. letih 19. stoletja krožijo nepotrjene govorice, da so ekipe igrale na obalah Havajev, ampak večina trdi, da prihajajo korenine igre iz Santa Monike v Kaliforniji, kjer so postavili prva igrišča za odbojko na mivki na plaži. Družine so si krajšale dneve na plažah z igro 6 na 6.

Leta 1927 odbojka na mivki prečka Atlantik in postane primaren šport v nudističnem kampu v Franciji v Franconville, predmestju Pariza.

V 30ih letih je bila odigrana prva tekma moških parov v odbojki na mivki v Santa Moniki, v Kaliforniji. Odbojka na mivki se je razširila po Franciji, v Bolgarijo, Češkoslovaško in Latvijo. V Ameriki so jo ljudje igrali, da so se malo razbremenili v odbobju »depresije«. Igrali so 4 na 4 ali 3 na 3.

(foto: www.maticerzen.si)

Leta 1947 je bil v Santa Moniki prvi uradni turnir v moških dvojicah. Potem se je število turnirjev in različnih plaž, na katerih so tekmovali, samo še povečevalo. Turnir v odbojki na mivki je bil zanimiva stvar, ki jo je vedno spremljalo še lepotno tekmovanje. Zaradi takšnih in drugačnih spremljevalnih točk je kmalu postal bolj šov kot šport. Šport je počasi, a zanesljivo dobival sponzorje in tako so igralci za nagrade dobili visoke zneske.

Na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 je bila odbojka na mivki poskusno na programu. Mednarodni olimpijski komite se je potem odločil in jo uvrstil na koledar poletnih olimpijskih iger. V Atlanti leta 1996 se je za olimpijska odličja potegovalo 24 moških in 16 ženskih parov.