Moški odbojkarski klub Krka

Novo mesto

Zgodovina

Odbojka je šport, ki ima v Novem mestu dolgoletno tradicijo in je verjetno prvi organiziran kolektivni šport z žogo v Novem mestu. Začetki organiziranega igranja odbojke segajo nekje 60 let nazaj.

Prvi vrh je odbojka v Novem mestu dosegla v letih od 1951 do 1953, ko se je ekipa Novega mesta kot slovenski prvak uvrstila v 1. jugoslovansko ligo. Na igrišču na Loki so gostovale ekipe kot so : Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina in druge. Od takrat dalje je bila odbojka stalno prisotna na novomeških igriščih in je tako kot drugi športi dosegala svoje vzpone in padce.

Drugi vrh je novomeška odbojka dosegla v devetdesetih letih, ko je z združitvijo ekip Novega mesta in Žužemberka, mlada in perspektivna ekipa ponovno poskušala doseči uvrstitev v 1- jugoslovansko ligo. Potem, ko je bila ekipa takratnega Pionirja, oziroma kasneje Krke, več let najboljša slovenska ekipa, se ji je v sezoni 88/89 končno uspelo uvrstiti v 1.B jugoslovansko ligo, to je med 12 najboljših ekip v državi in v sezoni 90/91, tudi v 1.A ligo, med 6 najboljših ekip v državi. V tej ligi pa ji zaradi razpada Jugoslavije ni bilo usojeno nastopiti.

Ponovno so v dvorani Marof gostovale najboljše jugoslovanske ekipe kot so: Mladost iz Zagreba, Partizan in Crvena zvezda iz Beograda, Vojvodina iz Novega Sada, Vardar iz Skopja in druge. Dvorana Marof je takrat pokala po šivih, saj si je tekme večkrat ogledalo preko 1000 gledalcev. Novo mesto pa je bilo tudi organizator Balkanskega prvenstva v odbojki.

Novo mesto je v teh letih imelo tudi stalnega člana državne članske reprezentance, Bojana Brulca in več mladinskih jugoslovanskih reprezentantov.

Po osamosvojitvi pa se uspešni pohod novomeške odbojke žal ni nadaljeval. Vrh je ekipa dosegla z prijateljsko tekmo med reprezentanco Slovenije (prva uradna tekma v novi Sloveniji ) in Novim mestom. Rezultat je bil 3:2 v korist Novega mesta.

Ko je bilo pričakovati, da bo ekipa osvojila prvi naslov državnega prvaka v samostojni Sloveniji pa je zaradi različnih razlogov ekipa postajala vse manj uspešna in je v sezoni 98/99 izpadla iz 1.DOL ter v naslednjih dveh letih pristala v 3. DOL.

Slovenska kadetska reprezentanca 1984. Od leve: Smrke, Dimc, Stele, Gros, …, …, …, …, Petkovič, …, …, …

V tem času je vodilno mesto v dolenjski odbojki prevzela ekipa Žužemberka, ki ji je uspelo v sezoni 98/99 in še dveh naslednjih, uvrščati se v 1.DOL. Vztrajno in kvalitetno delo z mladimi se je obrestovalo, saj so Žužemberčani pod vodstvom trenerja Bojana Brulca osvajali številne naslove državnih prvakov v mlajših kategorijah.

Kljub temu odbojka v Novem mestu ni dokončno zamrla. Prof. Janez Mohorčič in Janko Goleš sta vztrajala in leta 2001 se je odbojka v Novem mestu ponovno začela dogajati.

Dolenjski klubi so dosegli dogovor o sodelovanju in ocenili, da so pogoji za ekipo, ki lahko uspešno dolgoročno nastopa v 1.DOL, le v Novem mestu. V ekipo so združili najboljše igralce iz Novega mesta, Žužemberka in Mokronoga in skupna ekipa Krke se je v vsega dveh sezonah pod vodstvom trenerja Gorazda Kosmine, vrnila v 1. DOL

Tretji vrh novomeška odbojka dosega v sezoni 2004/2005. Ekipa, ki jo vodi trener Bojan Brulec, si je leto poprej v svoj prvi prvoligaški sezoni, zanesljivo zagotovila obstanek v ligi, dosegla 8. mesto, v sezoni 2004/2005 pa ji ni dosti manjkalo do uvrstitve med štiri najboljša moštva.

Zato pa je v pokalnem tekmovanju ekipa Krke prišla v finale. Finalno tekmo je odigrala na Bledu in se favorizirani ekipi Avtocommerca, sestavljeni iz nosilnih igralcev slovenske državne reprezentance, odlično upirala. Na svoji poti do finala pa je med drugimi premagala tudi ekipe, kot so Termo Lubnik, Prevent Gradnje IGM Maribor in v polfinalu Calcit Kamnik (večkratni državni prvak).

Jugoslovanska kadetska
reprezentanca 1985.
Čepi tretji z leve: Aleš Smrke.

Z drugim mestom pa si je ekipa Krke priigrala tudi vstopnico za nastop v evropskem pokalnem tekmovanju.

Dolenjska in s tem tudi novomeška odbojka ima v tem trenutku vse potenciale za ponoven in dolgoročen vzpon. Ima tradicijo in ima štiri centre, kjer se kvalitetno dela z mladimi. Dolenjski mladi odbojkarji so tradicionalno med najboljšimi v Sloveniji. Ima pet ekip, ki tekmujejo v državnih ligah in dovolj lastnih kadrov za kvalitetno trenersko delo.

Potrebujemo samo dolgoročno podporo sredine v kateri delujemo in sponzorjev, ki bi v sodelovanju z odbojko našli tudi svoje interese.

Jugoslovanska mladinska reprezentanca 1986.
Čepi prvi z desne Smrke Aleš.