V 5. krogu A lige zahod državnega prvenstva v mali odbojki, so se mlajši dečki MOK Krka v telovadnici OŠ Zbora odposlancev v Kočevju, 7. 3. 2020, pred 30 – 50 gledalci pomerili z domačimi vrstniki – Kočevje in še z neporaženo ekipo KEKOOprema Žužemberk.

Prva četvorka Krke (Tim Šetina – 3/3 (3 točke in 3 neizsiljene napake); Žiga Kastelic – 7/1; Val Udovič – 6/0; Arne Oblak – 0/3) je v prvem nizu prve tekme proti Kočevju v očeh trenerja Praha prikazala povsem primerno igro glede na dejstvo, da v zadnjih dveh tednih niso opravili kot ekipa niti enega skupnega treninga zaradi izostanka enega od omenjene četvorke. Poleg tega je drugega igralca pestila poškodba hrbta le nekaj dni pred turnirjem, dva dni pred turnirjem pa si je tretji igralec poškodoval gleženj in je kljub temu nastopil. Gledalci so sicer pričakovali, da bo četverica Krke še enkrat več prikazala igro, ki jih je krasila ob dosedanjih štirih zaporednih zmagah toda po vodstvu Krke s 4:0 se je športna uspešnost močno prevesila na stran elitne četvorke Kočevja, ki so s svojimi preprostimi in učinkovitimi taktičnimi potezami v napadu in ustaljeno, kot granit trdno obrambo, zasluženo uspevali nabirati točko za točko. Ob tem so se igralci Krke sicer zelo trudili, toda potrebna natančnost in zbranost je, glede na kvaliteto igre domačinov, prevečkrat izostala pri sprejemanju servisov, obrambi zadnje linije, podajanju napadalcem ter pri izvajanju napadalnih akcij. Enakovredno igro so Tim, Arne, Žiga in Val le vzpostavili v zadnjem delu niza toda prednost Kočevja je bila enostavno prevelika – 21:25.

Druga četvorka Krke je poizkušala v drugem nizu popraviti vtis, ki so ga pustili igralci prve četvorke, toda druga četvorka domačih igralcev je mnogo bolje obvladovala delo z nogami, poleg tega pa so njihovi napadi bili bolj nepredvidljivi od Jureta Kastelica (1/3), Alekseja Laknarja (1/5), Eneja Finka (1/2), Urha Kica (2/1) in najučinkovitejšega v vrstah te četvorke Krke, Maja Resnika (4/3). Niz se je končal z zmago Kočevja z 22:25, kar je pomenilo, da je Krka po štirih zaporednih zmagah končala niz neporaženosti v A ligi zahod.

Glede na stanje na lestvici se je v drugi tekmi Krki obetal še en poraz, saj so se pomerili z neporaženo ekipo iz Žužemberka, ki so v štirih tekmah oddali le en niz – in to proti prvi četvorki Kočevja!

Trener Krke je za prvi niz v četvorko postavil najučinkovitejšega igralca druge četvorke, Maja Resnika. Poleg Maja so v četvorki ostali še Val, Tim in Arne. Proti pričakovanjem vseh prisotnih v telovadnici prva četvorka iz Žužemberka z igro ni upravičila vlogo favorita. Ob mnogih neizsiljenih napakah Žužemberčanov se je Krka prav v tem močno izboljšala. Poleg tega pa sta se nekako »prebudila« velika dolžnika prve tekme, Arne in Tim. Arne (2/1) je odlično serviral po zadnjem vodstvu Žužemberka s 14:16 in posledično močno pripomogel k lažji organizaciji napadov prek Vala in Tima, kar je povzročilo 5 zaporednih točk – 19:16, Tim (4/0) je izboljšal tehnično izvedbo napada in zbranost. Ponovno je bil Val (5/1) učinkovit in zbran, Maj (1/1) pa je poskrbel, da je močno zmanjšal število neizsiljenih napak iz tekme proti Kočevju, temu pa je dodal tudi točko iz servisa. Po zasuku so se Krkaši razigrali in privedli niz do zmage s 25:18.

Drugi četvorki je pomagal tokrat Žiga Kastelic (5/2) toda njegova požrtvovalnost je bila ob dokaj statičnih ostali igralcih Krke v obrambnih nalogah (Jure M. – 2/1, Jure K. – 1/1, Enej – 1/2, Urh – 1/0) , ki so v tem drugem nizu nastopili, kot »krik vpijočega v puščavi«. Žužemberska druga četvorka je Krkašem poučno in zelo nazorno mnogokrat demonstrirala, kako in kdaj se je potrebno premakniti, kako in kam je potrebno usmerjati napadalne udarce ter kako in koliko časa je potrebno imeti oči »na pecljih« oziroma držati koncentracijo zgolj za igranje vsake akcije – 17:25 za Žužemberk.

Tretji, odločilni niz:

  • Krka začne s standardno četvorko – Žiga, Val, Tim in Arne.
  • Po slabih reakcijah na sprejemu pri 0:2 za Žužemberk sledi prvi odmor Krke, ker trener pač ne misli ponovno v nedogled opazovati odbojkarskega mučenja žoge.
  • Odmor je zalegel in stanje na sprejemu se popravi – prav tako pa tudi napad – 5:5.
  • Krkaši močno popravijo igro v obrambi toda po dveh kontrah Arne zelo nespretno organizira napad – 5:7.
  • Takoj sledi zadnji odmor Krke iz istega razloga kot prvi; sledijo ostra ter jasna navodila za izboljšanje stanja, ob tem pa je kemični svinčnik, ki ga je Prah zabrisal proti klopi, ostal v enem kosu!
  • Po zadnjem odmoru Krke Krkina igra nepričakovano in kot cunami povsem oživi v najudarnejših razsežnostih!
  • Trener samo še (veselo) beleži zgolj pozitivne statistične podatke (Žiga (9/0), Tim (4/0), Val (4/0) in Arne 1/3), igralci s klopi (poleg doslej omenjenih še Blaž Brkić, Lan Dular, Amadej Vozelj) pa vsako točko pozdravijo s huronskim vpitjem
  • Po ekstremnem delnem izidu 20:4 Krka slavi svojo peto zmago v A ligi – 25:11!

Stanje na lestvici (http://www.odbojka.si/index.php?podst=7542154529828686847) je za optimiste ki sicer niso takšni strokovnjaki, izvrstno – boj za drugo mesto v skupini in s tem »lažji« nasprotniki v polfinalu državnega prvenstva je še odprt in je še dosegljiv (seveda ob primerni formi, koncentraciji, pogumu, zbranosti in zdravju »štirih jezdecev«).

Realno stanje pa je takšno:

  • da so dosedanji rezultati posledica zgolj treh do štirih igralcev, ki pa so samo iz mesa in krvi in so, tako kot se je pokazalo v zadnjih dveh tednih, zelo ranljivi v več pogledih – od pretiravanja z dodatnimi treningi, boleznimi, poškodbami, pa do neopravičenih izostankov s treningov v smislu »Meni se pa danes ne da iti na trening.«
  • Torej dolgoročno, če se bo takšno stanje, kot je opisano v 1. alineji, nadaljevalo, potem je ekipa svoj uspeh že dosegla?
  • stanje prevladujoče večine ostalih igralcev (in bodočih volilcev), katerim bomo na treningih omogočali napredek v odbojkarski hitrosti, odbojkarskem pravočasnem gibanju in gibalnih spretnosti ter preko tega približali realnost odbojkarske igre.

MOK