Potem, ko so bili v soboto, 20. 11. 2021, odigrani vsi potrebni turnirji prijavljenih štirinajstih ekip razvrščenih v štiri skupine, je znano, katerih osem ekip se bo merilo v 1. ligi.

Poleg Krke, ki si je nastop v 1. ligi zagotovila že dva turnirja pred koncem, bodo v tej elitni ligi nastopili še Calcit Volley iz Kamnika, Vet4Pet Triglav iz Kranja, Ljubljana Volley, FužinarSijMetalRavne iz Raven na Koroškem, SIP Šempeter, MOK Kočevje in Merkur Maribor.  

Dejstvo, da si je ekipa Krke pred zadnjim turnirjem praktično že zagotovila nastop v 1. ligi, ni imelo nobenega vpliva na športno razmišljanje prve postave Krke. Obe tekmi zadnjega turnirja kvalifikacij, ki se odvijal v ŠD Stranje pri Kamniku, je ekipa vzela zelo resno v želji, da vsak igralec testira, kaj se je že naučil pri odbojki.

Kljub temu, da so bili nasprotniki Krke v prvi tekmi, Panvita Pomgrad iz Murske Sobote, tehnično manj podkovani, oziroma so bili še začetniki, ki jih čaka, tako kot vse udeležence turnirja, še sanjska odbojkarska ali pa tudi športna kariera, je prva postava Krke, Kastelic, Medved, Udovič, Pirnar, Laknar in Fink v obeh dobljenih nizih na začetku naredila mnogo manj neizsiljenih napak, pokazala veliko učinkovitost v napadu in občasno na začetnih udarcih. S tem so na široko odprli vrata za vstop v igro tudi rezervnim igralcem, Maj Resnik, Amadej Vozelj, Martin Anton Jakše J.R., Klavdij Strajnar in Jaka Šterk.

Skupni rezultat v točkah je bil 50:26.

V prvem nizu druge tekme Krke proti domači ekipi Calcit Volley so, tako kot v Novem mestu pred mesecem dni, silovito, odločno in učinkovito začeli in končali zmagoviti pohod igralci Calcita: odlično izvajanje začetnih udarcev, čvrsta obramba, učinkovito izvajanje kontranapadov. Na drugi strani so igralci Krke v srednjem delu niza, ko so vzpostavili neko enakovredno igro v prvi tretjini niza, ki so jo še nekako držali z dvema izkoriščenima odmoroma pri 6:8 in 8:14, izpustili morebitni priključek z napakami pri začetnih udarcih in nespretnem sprejemu začetnih udarcev razigranih nasprotnikov. Niz je tako povsem zasluženo osvojila domača ekipa – 19:25.

V drugem nizu so igralci Krke pokazali svoj maksimum: ob nekoliko zanesljivejšem izvajanju začetnih udarcev so se kapetan Žiga, Val, Gal, Aleksej Laknar, Enej Fink in Matija Pirnar odločili, da se izkažejo v obrambnih akcijah, blokiranju najnevarnejših napadalcev domačih ter v zanesljivejšem zaključevanju napadalnih akcij, kjer je dobesedno kraljeval Žiga Kastelic kljub temu, da je za izvedbo napadov ob podajah dobival od soigralcev manj ugodne žoge. Ob tem sta mu pomagala z nekaj uspešnimi napadi še visoka Gal Medved in Val Udovič. Energija posadke Krke v sestavi voznikov prostovoljcev ter rezervnih igralcev s trenerjem vred se je sproščala in hkrati polnila ob uspešnih akcijah šesterke od samega začetka niza pa do srečnega konca – 25:20 za Krko.

V tretjem, odločilnem nizu, je posadka Krke obdržala opisani nivo energije, šesterka pa tudi opisani nivo igre. Ofenziva Krke se je odražala z visokim vodstvom ob menjavi polj – 8:3. Na drugi strani pa so vodo na mlin Krke  večkrat dodali kar domači igralci sami z večjim število neizsiljenih napak, še posebej potem, ko so igralci Krke obstali ob začetnih udarcih rezervista Toplišeka, ki je znižal na vsega dve točki priključka z dobro merjenimi servisi na sprejemalca Krke, ki sta kazala očitne znake padca koncentracije – 11:9. Po odmoru Krke je, na srečo Krke, Toplišekov servis končal zunaj igrišča. Ob zanesljivem izvajanju začetnih udarcev Finka, dveh uspešnih napadih Kastelica, bloku Medveda ter neizsiljenih napakah domačih, je zmaga pripadla igralcem Krke – 15:9.

Kljub porazu so odbojkarji Kamnika pustili dober vtis, saj so z igro v prvem nizu dokazali, da bodo še kako nevarna ekipa v 1. ligi vsakemu nasprotniku.

Podrobni rezultati in lestvice so na povezavi: https://www.odbojka.si/index.php?podst=6551218005232269311

MOK