V soboto in nedeljo, 17. in 18. decembra 2022, so se starejši dečki MOK Krka udeležili 13. mednarodnega Božičnega turnirja za mlajše kadete in mlajše kadetinje v Domu odbojke »Bojan Stranič« v Zagrebu. Turnirja se je udeležilo 15 dekliških ekip in 7 ekip dečkov.

Nova generacija starejših dečkov MOK Krka, ki je tokrat sestavljena pretežno iz odbojkarskih začetnikov, vendar večina v zadnjem letu kategorije starejših dečkov, je na mednarodnem turnirju sodelovala zaradi dobre aktivnosti, ki jo fantje pokažejo na vsakem treningu. Večina njih je imela pred tem turnirjem za seboj zgolj štiri kvalifikacijske tekme za 2. ligo, kjer so hkrati vknjižili tudi prve zmage. Prav tako večina trenira manj kot eno leto.

Ob odsotnosti dveh paradnih igralcev te selekcije, ki sicer zelo uspešno več ali manj (bolje bi seveda bilo več) trenirata pri kadetih, so tako preostali manj izkušeni igralci dobili odlično priložnost za nove odbojkarske izkušnje!

V soboto so se dečki MOK Krka pomerili z vrstniki iz Velike Gorice, Zadra in 2. ekipe Zagreba 2. Slednja je bila, tako kot ekipa Zagreb 1, ki je igrala v skupini z Daruvarjem in še enim slovenskim klubom Žužemberkom, sestavljena iz najboljših igralcev štirih klubov iz hrvaške milijonske prestolnice.  

V prvi tekmi proti Veliki Gorici je začetna šesterka Krke povedla s 13:7 in 17:10, toda hitro so plačali davek neizkušenosti, ko so zaradi slabše koncentracije misleč, da bodo lahko prišli do nove zmage, popustili na sprejemu servisa, napake so se kasneje preselile v netočne podaje, fantje iz velike Gorice pa so s pridom izkoristili visoke blokerje, ki so uspešno ustavljali napade Krke. Gorici je uspel popoln preobrat ter z delnim izidom 3:15 deklasirali Krko – 0:1 v nizih.

V drugem nizu je šesterka Krke, Aleksej Laknar, Luka Rožanc, Jan Resnik, Akacij Magrič, Žan Simončič in Svit Mervar po izenačeni polovici niza do 15. točke na račun dobro izvedenih začetnih udarcev Svita pobegnila na neulovljivih 23:14 ter nato mirno zaključila niz s 25:15 za izenačenje v nizih na 1:1.

Začetek tretjega niza je zaznamoval dobro merjen servis Baldasa in nezadosten sprejem Krke za hitro vodstvo z 0:6! Niz, ki je trajal vsega 10 minut, je tako ekspresno pripadel Veliki Gorici in zmaga z 1:2.

Za zanesljivi preboj v polfinale so tako dečki Krke potrebovali dve zmagi, pa še to eno brez izgubljenega niza. Toda že v po prvem nizu naslednje tekme proti Zadru, ko so ga Krkaši izgubili na 22. točki s kar 15-timi neizsiljenimi napakami predvsem na sprejemu servisa, in pa tudi z 10-timi točkami, ki so jih sami priigrali, se je cilj priti v polfinale tega turnirja zelo odmaknil. Prav sprejem so fantje v 2. nizu delno pokrpali ter z večjo zavzetostjo v obrambi in pogumom v napadih zasukali prednost Zadra v tretji četrtini niza od 17:20 za zmago s 25:21 (12 neizsiljenih napak). Med igro v 2. nizu se je sistem 6-0 že spreminjal delno v sistem 4-2 s podajalcema Simončičem in Mervarjem. V tretjem nizi je omenjena šesterka nadaljevala z dobro igro ter tekmece tudi na račun boljše fizične pripravljenosti pustila na 8. točki za zmago z 2:1. V tem nizu so krkaši napravili le tri neizsiljene napake, pridelali pa so jih kar 11!

Pred zadnjo tekmo v svoji skupini je Krka za zanesljivi preboj v polfinale potrebovala zmago z 2:0 proti 2. ekipi Zagreba! Prvi niz se je pričel izenačeno, toda nadaljevanje niza je zaradi slabše izvedenih začetnih udarcev in ponovno slabega sprejema servisa povsem pripadlo gostiteljem za vodstvo s 15:20. Luka, Žan, Svit, Jan, Aleksej in Akacij se niso predali. Izboljšali so sprejem,  napravili še nekaj uspešnih blokov, dobro so servirali, predvsem pa so se izkazali nato v obrambi in preko učinkovitih napadov Magriča, Rožanca, Resnika in Laknarja z najtesnejšim izidom dobili 1. niz s 25:24 (po pravilih organizatorja se ni igralo na razliko dveh točk). Še vedno je bilo 12 neizsiljenih napak, pridelanih pa je bilo nekoliko več – 14!

V drugem nizu je bila igra obeh ekip še izenačena do 10. točke, potem pa je Krka z bolje organiziranimi in učinkovitejšimi napadi v srednjem delu niza ob stalnem spodbujanju rezervnih igralcev prišla do prednosti šestih točk, ki jo je do konca niza še povečala za zmago v nizu s 25:16 in željeno uvrstitev v nedeljsko polfinale. Tokrat so igralci Krke storili le 4 neizsiljene napake, prislužili pa so jih na račun napadov kar 16!

Statistika posameznih igralcev, ki so igrali 1. dan:

IgralecAleksejSvitAkacijŽanJanLukaSimonGirey
Točke131010892201
Neizsiljene napake1011975610

Ekipo so še sestavljali Teo, Rok, Amadej in Klavdij.

Drugi dan, v nedeljo, so Žužemberčani v prvi polfinalni tekmi po ne preveč prepričljivi igri le premagali Veliko Gorico z 2:0 v nizih.

V drugi polfinalni tekmi  pa je že legendarni trener mlajših selekcij Krke, Andrej Prah, po gladko izgubljenem 1. nizu proti postavni ekipi Zagreba 1 na deveti točki, kjer pravzaprav sprejema servisa in pravega napada praktično ni bilo opaziti ter ob kar rekordno 17-tih neizsiljenih napakah »svoje« in zgolj šestih priigranih točkah ekipe čedalje bolj vidno izgubljal živce. Energična in glasna navodila so le nekoliko zalegla, da so fantje v prvi tretjini niza prišli do prednosti proti prvim favoritom turnirja za 3 točke za 12:9. Toda ponovno je zatajil sprejem, postavitev na bloku ni bila optimalna, blokerji Zagreba so izkoriščali svojo višino ter uspešno ustavljali napade Krke, v obrambnih nalogah pa tudi ni bilo pravilne razporeditve.   Posledica vsega tega je bil delni izid 16:4 za Zagreb in poraz z 0:2 ob sicer zgolj šestih neizsiljenih napakah predvsem na sprejemu.

Pred tekmo za 3. mesto z Veliko Gorico je sledil kratek sestanek z ekipo dečkov Krke. Očitno so kratka navodila igralcem zalegla, morda pa tudi izkušnje iz doslej odigranih nekaj tekem v karieri večine igralcev. V prvem nizu, kjer je že na začetku niza Klavdij zamenjal Akacija, so dečki Krke zaigrali opazno bolje v vseh elementih igre ter niz ob stalni podpori rezervistov ter staršev voznikov ob le štirih neizsiljenih napakah in kar 20-timi točkami prisluženimi z lastnimi uspešnimi akcijami končali z zmago s 25 :10!

Tudi v 2. nizu, kjer je Akacij dobil novo priložnost, da se izkaže, je postava Krke ob le štirih neizsiljenih napakah in 13-timi priigranimi točkami povsem zasenčila nasprotnike. Trener Prah je tako dal nekaj priložnosti za igro še Teu in Gireyu . Drugi niz se je končal prav tako s prepričljivo zmago Krke s 25:14.

S to zmago so si Simon, Žan, Amadej, Rok, Girey, Klavdij, Jan, Aleksej, Luka, Svit, Akacij in Teo priigrali medaljo za 3. mesto, ekipa pa je ob podelitvi prijela še pokal.

Statistika posameznikov, ki so igrali 2. dan:

IgralecAleksejSvitAkacijŽanJanLukaSimonGireyJaka
Točke194431111001
Neizsiljene napake536256212

V finalni tekmi je Zagreb 1 šele v odločilnem tretjem nizu strl krčevit odpor mlajših odbojkarjev Žužemberka, ki so še lani igrali v kategoriji male odbojke in bili tretji v državnem prvenstvu.

Fantom, ki so se udeležili turnirja, veljajo čestitke za športno obnašanje, prikazano vztrajnost pri učenju novih odbojkarskih vsebin in dosežen vidni uspeh.

Končni vrstni red:

  1. Zagreb 1
  2. Žužemberk (Kekooprema Žužemberk)
  3. Novo mesto (MOK Krka)
  • Veliko Gorica
  • Zadar
  • Zagreb 2
  • Daruvar

Podrobni rezultati so objavljeni na spletni strani:  https://zos.hr/index.php?rubrika=ispisiRezultate&poLigi=1

MOK