V 5. krogu državnega prvenstva v odbojki za starejše dečke, 18. 3. 2023, so dečki MOK Krka v Športni dvorani OŠ Mokronog v sklopu turnirjev državnega prvenstva dosegli šesto zaporedno turnirsko zmago in četrto v skupini B 2. lige.

V neposrednem boju za 1. mesto v skupini, ki vodi na četrtfinalni turnir DP, so Krkaši najprej tesno premagali Calcit Volley z 2:1, nato pa so premagali še domači SEP Mokronog z 2:0 v nizih.

Prva postava Krke je bila tudi na tem turnirju drugačna od predvidene, vendar se je posadka Krke na to že navadila. Na mestu obolelega Akacija je zaigral Klavdij Strajnar, mesto 2. organizatorja igre je namesto obolelega Alekseja Laknarja nadomestil Umat – Hiriei Barakhoiev, ekipi pa se je po dvomesečnem premoru pridružil Luka Rožanc, sicer pred poškodbo uspešen sprejemalec, tokrat pa je  odgovorno prevzel mesto prostega igralca (libero).

Zelo dobro igro so v uvodni tekmi turnirja prikazali tako domačini kot gostje iz Kamnika. Kamničani so sicer dobili tekmo z 2:0 v nizih, toda glede na gibanje rezultata in prikazano igro Mokronoga bi lahko bil izid tudi nasproten. Varovanci trenerja Mihe Plota so v obeh končnicah nizov (32:30 in 25:21) pokazali več zbranosti in učinkovitosti.

Začetek prvega niza med Krko in Calcitom je pripadel slednjim na račun slabšega sprejemanja servisov Krke in nenatančnosti pri izvajanju kontranapadov. Tako je trener Krke moral že zgodaj (4:7) poseči po odmoru. Igra obeh ekip je bila nato enakovredna v vseh elementih igre tako, da je prednost dveh do treh točk za Calcit ostala nedotaknjena. Po servisih Matije Pirnarja, ki je kljub neugodni poškodbi poskušal svoji ekipi pomagati na najboljši način, je Krka izenačila izid na 15. točki.  Za prvo vodstvo Krke v tem nizu (17:16) je poskrbel blok Jana Resnika in povzročil, da je Plot reagiral s polminutnim odmorom. Odmor se je obrestoval, saj je Calcit z dvema učinkovitima napadoma prek levičarja Škrlepa ponovno prevzel pobudo z vodstvom na 17:18. Trener Krke je v igro poslal Amadeja Vozlja namesto Klavdija Strajnarja s ciljem izboljšati blok v coni 3. Poteza se je obrestovala, saj je v naslednji akciji blok obrambe Krka uspela v napadu preko Bregarja izenačiti izid. In tako so Krkaši vajo še nekajkrat ponovili: dobro so postavili dvojni blok, pri tem bili tudi uspešni z direktnim blokom, v obrambnih akcijah so se izkazali prav vsi igralci Krke, Amadej se je ponovno izkazal z neugodnimi servisi (na prvem turnirju v Kopru je tako priigral že izgubljeni niz proti Kočevju), oba organizatorja igre sta natančneje podajala in  Krka je tako povedla z 21:18. Sledil je 2. odmor za Calcit, vendar je z blokom Krka povišala na 22:18. Calcit je še znižal na 22:20, vendar je Krka obdržala nalet ter si z novo serijo treh točk  priigrala zmago v uvodnem nizu.

Krka je v drugem nizu nadaljevala s prikazano uspešno igro do izida 13:8, potem pa je sledilo obdobje slabega sprejema začetnih udarcev Krke, netočnih podaj in napak v napadu. Tudi po vstopu Svita Mervarja namesto Hirieia pri 13:11 ni prišlo do ustavitve preobrata, tako da je Hirie ponovno zamenjal Svita pri 15:15. Odmor Krke pri zaostanku s 15:16 je pomagal le toliko, da je Krka igrala vsaj enakovredno, toda podaje obeh organizatorjev igre niso našle mesta za učinkovitejše napade, kar je privedlo do povišanja zaostanka ter drugega odmora Krke pri zaostanku 19:21. Prav Škrlep je s svojima dvema uspešnima obrambnima akcijama posledično povzročil dobro organizacijo kontranapadov prek prodornega Virianta za vodstvo na 21:24. Krka se ni predala, obramba Krke na čelu z liberom Luko Rožancem je bila v tem obdobju igre res odlična, kar pa je zgolj zadostovalo za minimalni poraz v 2. nizu – 23:25.  

Odločilni niz:

  • Calcit povede z 0:1 na račun slabega sprejema servisa Krke.
  • Krka povede s 3:1.
  • Calcit izenači izid (3:3).
  • Prvi odmor Calcita pri 5:3 za Krko.
  • Krka povede s 7:4.
  • Slab sprejem Krke in netočna podaja za kontranapad povzroči prvi odmor za Krko.
  • Bregar povede Krko na 8:7 in menjava igralnih polj.
  • Pirnar uspešno servira za 10:7. Sledi 2. odmor Calcita.
  • Enakovredna igra obeh ekip v vseh elementih igre, izkažejo se igralci Krke, ki sicer niso med prvimi nosilci igre z uspešnim napadom, blokom in servisi (10:9, 12:9, 12:10, 12:11, 14:11, 14:12)
  • Zgrešen servis Calcita za zmago s 15:12.

V drugi tekmi, ko se je Krka pomerila z vrstniki domačega kluba SEP Mokronog, je prva postava Krke v prvem nizu igrala zelo dobro. Ob minimalnem številu neizsiljenih napak in prikazani natančnosti pri izvajanju vseh odbojkarskih elementov so Jan Resnik, Peter Bregar, Žan Simončič, Klavdij Strajnar, Umat – Hiriei Barakhoiev, Matija Pirnar in libero Luka Rožanc ob stalni glasni podpori rezervistov (Amadej Vozelj, Svit Mervar, Jaka Šterk, Alen Bunderšek in Luka Perme) po zgolj 12-tih minutah igre dobili niz s 25:9!

V drugem nizu so dečki Mokronoga zaigrali bolje, vendar to ni bilo dovolj za vidno sproščene in razbremenjene igralce Krke, ki so po začetni enakovredni igri (7:7) ponovno prestavili v višjo prestavo, povedli za 5 točk razlike ter do konca niza zadržali to prednost za zmago s 25:20.

Starejši dečki Krke so z dvema zmagama na predzadnjem turnirju na lestvici 2. lige skupine B prehiteli Calcit. Obe ekipi, Calcit in Krka, imata enako število zmag, Krka pa ima dve odigrani tekmi manj. Prvo mesto v skupini si lahko na zadnjem turnirju, ki bo ponovno v OŠ Mokronog, ko se bodo pomerili z MOK Kočevjem in ŠD Brezovico, odvzamejo praktično sami, če obe tekmi izgubijo (https://www.odbojka.si/index.php?podst=6818977691340905471).

Naslednji cilj posadke Krke je, da bi se uvrstila na četrtfinalni turnir štirih ekip: sedma in osmo uvrščena ekipa 1. lige ter zmagovalni ekipi 2. lige skupine A in skupine B.

Posadko Krke so poleg igralcev sestavljali še starši več igralcev, ki so poskrbeli za prevoz in za potrebne spodbude s tribune.

MOK