Želja, da bi se tihega boja za medalje na polfinalnem turnirju na državni praznik v Športni dvorani OŠ Zbora odposlancev v Kočevju, udeležilo maksimalno število igralcev iz generacije starejših dečkov, se je razblinila kot milni mehurček že na ponedeljkovem treningu ter na torkovem treningu potem, ko je bila udeležba na teh treningih najslabša v tej sezoni – vsega 7 oziroma 8 igralcev. Za primerjavo se je udeležba na treningih skozi aktivno sezono gibala med 10-timi in 23-timi igralci.

Odbojkarskim zanesenjakom je bila skromna udeležba nerazumljiva, saj je šlo za neposredne priprave za preboj na finalni turnir in s tem možnost konkuriranja za medalje. Prav nihče od kandidatov za odsotnost na treningih ni sporočil vzroka samoiniciativno, samo eden je sporočil, da ga na polfinalnem turnirju ne bo, vendar tudi ta ni sporočil, da bo tudi odsoten na treningih, kjer je Bratovščina potrebovala vsaj adekvatne sparing partnerje.

Posadka Krke, ki so jo sestavljali tokrat starši Laknar, Hočevar Nahtigal, Kastelic, Udovič, Pečjak, trenerja Luka in Andrej, ter »Bratovščina« najzvestejših in najvztrajnejših  devetih mušketirjev:  blokerji Urban Mohorko, Val Udovič, Luc Hočevar Nahtigal, sprejemalci Mark Mlakar, Jurij Dović, Matej Lozar in Nejc Pečjak, podajalca in sprejemalca Žiga Kastelic in Gabrijel Laknar, si je na že omenjenem polfinalnem turnirju najprej ogledala, kakšno odbojko igrata ekipi Brezovice in domačinov iz Kočevja. V tej medsebojni prvi tekmi turnirja je gladko zmago slavila ekipa Brezovice, ki je prikazala odbojko in pristop dostojen bodočim državnim prvakom: zanesljivi in močni skok servisi, zanesljivi in neugodni float servisi, odlična odbojkarska tehnika pri sprejemanju začetnih udarcev, pri postavitvi enojnega in dvojnega bloka, pri organizaciji napada s pogostimi točnimi in raznovrstnimi podajama v skoku ter z majhnim številom napak v napadu. Ekipa Kočevja pa v svojih vrstah ni imela dveh igralcev 1. postave tako, da sta vrzel v ekipi morala zapolniti mlajša in manj izkušena igralca.

V drugi tekmi turnirja se je Krka pomerila z dečki iz Braslovč. Braslovčani so imeli prednost v številu odigranih tekem in osvojenih visokih mest v državnih prvenstvih mlajših kategorij tako, da so kljub nižji višini nekaterih mlajših igralcev 1. postave preko kapetana Muhoviča, sprejemalca Hribarja in Raguška Kovača uspešno organizirali zelo neugodne napade. Krkina prednost pa je bila v veliki izenačenosti vseh igralcev, od katerih nihče kaj dosti ni izstopal, tako da so lahko Krkini igralci imeli možnost organizacije napadov prek vseh razpoložljivih igralcev kljub manj točnemu sprejemu začetnih udarcev in nekoliko manj natančnih prvih dotikov pri izvedbi kontranapadov. Žal pa Krka ni imela nobenih izkušenj iz zaključnih turnirjev oziroma uspešnosti prebojev na finalni turnir.

Prva postava Krke je uspešno prenesla priučeno znanje z zadnjih treningov (kljub zelo slabi udeležbi), kjer je bil poudarek na taktičnem serviranju, sprejemanju ter organizaciji 1. napada. V obeh nizih je Krka prikazala dovolj zanesljivo igro za zmago s 25:20 in 25:20. Kot se je kasneje izkazalo, pa so imeli Braslovčani drug taktični načrt.

V tretji tekmi turnirja sta se pomerila zmagovalni ekipi prvih dveh tekem, ki je odločila, katera ekipa bo kot prvouvrščena odpotovala na zaključni turnir naslednjega dne, 26. 6. 2021, v zibelko koroške odbojke na Ravne na Koroškem, od koder izhajajo mnogi igralci, ki so zastopali barve tako Jugoslavije kot Slovenije in so uspešno oziroma še danes zastopajo elitne klube po Evropi.

Igralci Brezovice s pristnim športnim pristopom in že omenjeno igro ni dovolila igralcem Krke, da bi vsaj malo »zadihali« tako v celotnem prvem nizu kot tudi do polovice drugega. Namreč prodornost Brezovice na začetnih udarcih ter točnih sprejemih ob odličnih organizacijah napadov je bila izjemna, rezultat pa temu primeren v prvem nizu: 25:14 v pičlih petnajstih minutah.

Do polovice drugega niza so sicer Krkini igralci poskušali s presenečenjem (7:7, 8:11), toda Brezovčani so ponovno prestavili v najvišjo prestavo in povedli s 17:10 po zelo uspešni seriji blokiranja napadov Kastelica, Mlakarja, Nahtigala in Laknarja. Ko je bila prednost Brezovice že 21:12, je v igro vstopil Urban Mohorko, ki je uspešno serviral rizične servise, kar je Krka izkoristila za zagon novega upanja ter do konca niza uspela omiliti poraz na 20. točki. Zelo spodbudno in optimistično pred odločilno tekmo za preboj na finalni turnir.

V četrti tekmi sta se pomerili poraženi ekipi prvih tekem – Kočevje in Braslovče.

Zaradi oslabljene postave Kočevja in pa tudi manj kombinacij v napadu domače ekipe so izkušeni igralci Braslovč tekmo odigrali s polovično močjo. S takšno intenzivnostjo so dokaj lahko prišli do zmage v 1. nizu tudi zaradi številnih napak v napadu in servisu najboljšega igralca Kočevja.

Toda v drugem nizu tekme je »ležernost« Braslovč izkoristil in kaznoval Rok Drobnič, sprejemalec Kočevja, ki je »barčico« iz  Kočevja z raznovrstnimi napadi ob borbenosti in vztrajnosti preostalih članov pogumne ekipe obdržal še nad »vodno gladino« – 1:1 v nizih.

V tretjem nizu pa so Braslovčani že na začetku prestavili v višjo prestavo z uspešnimi servisi in napadi tako, da so lahko drugi del zadnjega niza ponovno lahko bolj »počivali« in se tako pripravljali na odločilni juriš v zadnji, 5. tekmi turnirja, ki je odločila, katera ekipa se bo dvignila v »nadpovprečje« (zaključni turnir četverice) oziroma, katera ekipa bo ostala v »povprečju« na turnirju za 5. mesto.

Braslovče : Krka

»Imate priložnost, da se dvignete v nadpovprečje ali pa ostanete v povprečju«, je trener Krke dal vedeti pred tekmo Juriju, Urbanu, Gabrijelu, Žigi, Mateju, Valu, Lucu, Marku in Nejcu.

Toda prav zaradi pomanjkanja izkušenj in dveh corona sezon, ko fantje niso imeli prav nobenih igralskih izkušenj na psihološko obremenilnih turnirjih, te izrečene besede niso imele nobenega efekta ob jurišu šesterke Braslovč Muhoviča, Rogušeka, Švajgarja, Hribarja, Špesa in Kurenta.

Braslovčani so na servis Muhoviča in slabega sprejemanja Krkinih sprejemalcev prišli do vodstva s 4:0! Prebudili so se tako navijači Braslovč – starši in rezervni igralci, ki so nato dajali bučno in moralno oporo omenjenim jurišnikom. Zbegani pogledi igralcev Krke in dela strokovnega štaba je pričal, da na ta juriš niso bili psihološko ustrezno pripravljeni, kar je zagotovo posledica že omenjenega pomanjkanja izkušenj. Morda pa je kriv prevelik optimizem, ki je vladal v posadki Krke po zmagi nad Braslovčani v 1. tekmi in dobri igri Krke.  V nadaljevanju niza so Krkini igralci vzpostavili neko šibko ravnotežje, toda prednost treh točk je ostala na račun odličnega blokiranja Muhoviča in Hribarja, ki sta uspešno večkrat zaustavila Krkine napadalce, sprejemalci Krke so se ob servisih Muhoviča, Hribarja, Rogušeka in Švajgarja še naprej »mučili«, nekaj žog, ki so »potovale« ob začetnih udarcih v out, so igralci Krke nesigurno sprejemali, v ekipo se je vselila še nervoza ob manj uspešni igri, samozavest je bila načeta, povprečje pa spet domač spremljevalec v glavah Krkinih igralcev. 19:25 za Braslovče oziroma 1. juriš je uspel.

Odmor med nizoma: Trener je ponovno spomnil na besede pred tekmo, opozoril na boljše postavljanje bloka ter na zanesljivejše izvajanje začetnih udarcev, kateri so v prvem nizu sorazmerno pogosto odleteli predaleč oziroma z glavo skozi zid se pač ne da.

V 2. nizu je postava Krka odigrala mnogo bolj odločneje, blok sicer ni bil vedno postavljen po željah strokovnega štaba toda vseeno je pa le toliko omogočil igralcem, da so nekajkrat v obrambi uspešnje ujeli nekaj težkih napadov. Krka je pomembno izboljšala natančnost izvajanja začetnih udarcev, kar je omogočilo količinsko več možnosti za organizacijo napadov prek vseh razpoložljivih igralcev. Krkini rezervni trije igralci in starši so ves čas niza spodbujali ekipo, pa tudi pozitivna energije se je med igralce prve postave po uspešnih akcijah učinkovito pretakala in vlivala novih moči. Krka je tako v 2. nizu ustavila juriš Braslovč z izidom 25:20.

Na veselje Krkine posadke so igralci Krke prenesli uspešno igro še v tretji, odločilni niz, ter po izenačenem začetku, ko so vodili s 5:4, najprej povedli z 8:4, po menjavi igralnih polj pa niso prav nič več popustili in z zmago s 15:7 dvignili igralski rating v nadpovprečje!

Čestitke za uspeh veljajo prav vsem članom posadke tako za prevoz kot tudi za  podporo in pozitivne misli, še posebej pa čestitke Bratovščini devetih, ki so se po slabe 6 ur trajajočem turnirju uspeli uvrstiti na zaključni finalni turnir državnega prvenstva oziroma v pravi boj za medalje.

MOK