Tihi boj za medalje na zaključnem turnirju državnega prvenstva v odbojki pod Uršljo goro in Peco, natančneje v prenovljeni Dvorani Kotlje na daljnem Koroškem, nedaleč stran od kraja, kjer spi vojska kralja Matjaža, v soboto, 26. 6. 2021, je postal resničnost potem, ko so starejši dečki MOK Krka

  • najprej 13. 6. 2021 super sprint državnega prvenstva v odbojki osvojili 1. mesto na enem izmed turnirjev prvega kroga po treh zaporednih zmagah nad BeachVolleyKoper, Šoštanjem in Calcitom Volleyem iz Kamnika,
  • nato so v drugem krogu v skupini »smrti« s porazom proti domačemu Šempetru ter z izredno pomembno zmago nad Merkurjem Maribor izšli kot zmagovalci turnirja zaradi boljšega količnika med dobljenimi in izgubljenimi točkami

ter

  • potem, ko so le dan pred zaključnim turnirjem na svojem 3., slabih šest ur trajajočem turnirju v sklopu polfinalnih turnirjev po dramatični zadnji tekmi v telovadnici OŠ Zbora odposlancev v Kočevju z zmago nad Braslovčam utrli pot na zaključni turnir v Kotlje.

Dan zaključnega turnirja

»Bratovščina devetih« igralcev se je na zbornem mestu pred ŠD Marof ob 6.30 zmanjšala za enega člana. Posadka Krke je bila tokrat na zbornem mestu v sestavi staršev igralcev Urbana, Gabrijela, Luca, Žige, Vala ter igralcev Nejc Pečjak, Urban Mohorko, Matej Lozar, Gabrijel Laknar, Žiga Kastelic, Luc Hočevar Nahtigal, Val Udovič in Mark Mlakar.

Nekje na polovici poti je prišla informacija, da se bo deveti član bratovščine Jurij pridružil ekipi s pomočjo ekspresne logistične intervencije očeta.

Začetek prvega niza polfinala med domačimi igralci Fužinar Metal Ravne, v kateri so nastopili igralci z odbojkarsko zgodovinskimi priimki nekdanjih odličnih igralcev (npr. brata Donik, Drevenšek, Hribernik, Slatinšek, Skudnik), je pred okoli 80-timi gledalci pripadal domačim igralcem potem, ko sta z začetnimi servisi Hribernika in Donika povsem prerešetali Krkino sprejemalsko vrsto za vodstvo z 1:5.

Sledil je polminutni odmor, kjer je trener Krke poizkušal z ostrimi besedami ter zelo glasno predramiti vojsko Krke (pod Peco). Očitno se je nenadejano zgodnje »prebujanje« obrestovalo v nadaljevanju z nekoliko boljšim sprejemom in borbenostjo za serijo šestih točk – 7:5 za Krko.  Po odmoru Fužinarja pa sta ekipi prikazali enakovredno igro do izida 16:17 za Fužinar. Nato pa je sledila serija zelo slabih sprejemov Krke na račun izrednega izvajanja začetnih udarcev kapetana Drevenška, ki je dosegel več neposrednih točk s skok servisom in pa tudi posledično organiziranje protinapadov potem, ko je Krka z veliko muke uspela žogo po sprejemu le zgolj odbiti proti polju nasprotnikov. Redke lepo organizirane napade Krke pa so uspešno z blokom ustavljali Vučetić, Donik L. in Hribernik. Drevenška ni zmotil niti drugi odmor Krke pri 17:20 niti menjava blokerja Vala z Urbanom. Krka je tako zaostala na 17. točki – 0:1 v nizih za Fužinar Metal Ravne. Po »razpadu sistema« Krke v zadnji tretjini niza je že močno smrdelo po gladki zmagi Fužinarja.

V odmoru med nizoma je k ekipi pristopil preostali član bratovščine Jurij Dović, ki je s svojim obiskom in večnim optimizmom nekako prenesel ta  optimizem preostalim članom ekipe.

Sledil je nekakšen smrtni boj Krke v drugem nizu, kjer so sprejemalci Krke nekako uspeli sprejemati zelo močne in neugodne servise Fužinarja vsaj toliko, da so bolj razpoloženi napadalci Krke – Laknar, Kastelic in Pečjak, še uspevali držati minimalno prednost Fužinarja ene do dveh točk. Pri tem je trener Krke poizkušal spreminjati ritem igre nasprotnikov z menjavo med blokerjema Valom in Urbanom pri zaostanku Krke 8:10. Ko je bila prednost domačih 11:14 je možno serijo točk na račun serverja Hribernika preprečil prvi odmor Krke, takoj zatem pri 12:15 pa še zaključena menjava med Valom in Urbanom. Sledili sta dve neizsiljeni napaki Fužinarja ter bolj prodorna  igra Krke, ki je uspela izenačiti na 16. točki. Nato je reagiral domači strateg Jež s prvim odmorom (16:16) in po njem so ponovno zagospodarili domači igralci za vodstvo z 19:21. Sledil je 2. odmor Krke, po katerem  so Dolenjci zaigrali še bolje kljub manj zanesljivemu sprejemu, toda bolje izvedenih začetnih udarcih Laknarja, ki je kljub oboleli rami nadaljeval z odlično igro. Krka je povedla z 22:21 in nekako dala upanje posadki Krke, da pa morda le pripravi prvovrstno senzacijo.

Sledila je borbena igra obeh ekip za vsako žogo, kjer sta obe ekipi izmenoma dosegali točke na račun dobro izvedenih napadov. Ritem nasprotnikov je trener Krke poizkušal motiti z menjavama med Lozarjem in Hočevar Nahtigalom. Pri set žogi za Krko – 24:23, je sledil drugi odmor za Fužinar, po katerem so domači ubranili set žogo – 24:24. Po odličnih servisih kapetana Kastelica pa je Krka uspela postaviti izid tekme na izhodišče – 26:24 in 1:1 v nizih ter ponovno dvignila posadko Krke na noge.

Na začetku 3. niza je prišlo do preobrata v igri Krke potem, ko so dvakrat bolje sprejeli servis ter uspešno izpeljali dva napada za vodstvo z 2:0, in še zlasti po zasuku za vodstvo Fužinarja z 2:3 po začetnih udarcih Pečjaka, ki je Krko popeljal ponovno v vodstvo s 5:3 in tako izsilil prvi odmor na zahtevo domačega trenerja. Po odmoru je sledila mojstrovina Nejca Pečjaka, ki je s kratkim servisom presenetil Fužinarjeve igralce ter z asom dvignil na noge navijače Krke – 6:3. Potem je sledila enakovredna igra obeh ekip: vsi sprejemalci, tako domači kot gostje, so se še bolj potrudili pri sprejemanju tako, da so o dobljenih točkah odločali centimetri pri postavitvi blokov ter pri odbojih v obrambi v deloma nizki telovadnici zaradi vmesnih nosilnih škarnikov. Trener Krke je pri vodstvu 11:8 predvidel, da se odbojkarska učinkovitost Krke tudi na račun utrujenosti prejšnjega dne, ko so igralci Krke odigrali tri tekme v primerjavi z igralci Fužinarja, ki so odigrali dve tekmi, zmanjšuje, zato je zahteval 1. odmor. Razlog pa je bil tudi v tem, ker je takrat na servisu domačih bil zelo dober izvajalec servisov Donik L.

Pri izenačenem izidu na 10. točki je Krka uspešno sprejela začetni udarec, toda Žiga, organizator igre in sprejemalec, ob tem pa tudi najučinkovitejši in najkoristnejši igralec Krke, se je naenkrat znašel na tleh, takoj se je hitro pobral in uspel še podati žogo v cono 4 Gabrijelu Laknarju, ki je še enkrat več z bolečo ramo uspel v napadu za vodstvo z 11:10. Toda padec Žige pred podajo ni bil tako nedolžen. Žiga je zahteval odmor Krke, ob tem pa je pokazal, da ga zelo boli desna noga. V zadnjem odmoru Krke se je Žiga nekoliko oddahnil, močneje pritrdil športni copat z željo po boljši imobilizaciji bolečega gležnja zaradi nesrečne postavitve noge pred podajo, ki je povzročila padec.

Nato se je razvnel še bolj ogorčen boj, ki je dosegal prave vrhunce s spektakli v obrambnih akcijah obeh ekip ter šahovsko partijo med obema trenerjema, ki sta izkoristila vsak po 4 menjave igralcev. Krka je namreč po drugem odmoru uspela priti do dveh meč žog za senzacijo – 14:12, toda Fužinarjevi igralci so uspeli prek prodornega in neusmiljenega kapetana Drevenška izid znižati na 14:13. Po slabšem sprejemu Krke, ki pa je že bil stalnica v ekipi Krke, je sledila globinska žoga na Marka Mlakarja, po katerem je sicer uspel še toliko udariti žogo v blok, da se je le ta odbila rahlo v anteno, toda sodniški par je odločil, da je Mark udaril v mrežo. Igralci Krke so bili kar malce presenečeni, toda vse skupaj je trener Krke takoj umiril in z mirnostjo omogočil, da igralci razmišljajo o naslednji točki.

Nato si je Krka priborila še dve set žogi: najprej z uspešno akcijo v napadu, toda domači matadorji so odgovorili z enako mero: 15:14, 15:15. Omeniti velja tudi pogum 1. sodnika, ki je ob akciji za vodstvo Krke za 15:14 pustil igro potem, ko sta se za odbito žogo zaletela Luc in Mark, toda Luc je v skoraj nemogočem položaju pazil pri zgornjem odboju in žoga se niti malo ni zavrtela, so pa na noge skočili najrazgretejši navijači Fužinarja ter zahtevali dvojni dotik.   

Sledila je najlepša točka tekme: Po nezanesljivem sprejemu Kastelica, predvsem zaradi poškodovanega gležnja, se je žoga odbila daleč in visoko nazaj zelo blizu ozkega notranjega nosilnega škarnika pod stropom in proti osnovni črti igrišča za dvoranski nogomet tako, da je že kazalo, da si je Fužinar priboril meč žogo. Toda Nejc Pečjak je z izredno potezo, ko je s polnim šprintom le prišel do padajoče žoge v neposredni bližini prav tistih navijačev Fužinarja, ki so malo prej skočili v zrak ter zahtevali spremembo sodniške odločitve, takoj za omenjeno osnovno črto dvoranskega nogometa, uspel to žogo odbiti s spodnjim odbojem nazaj tako (žoga je ponovno potovala shrljivo blizu nosilnega škarnika), da je omogočil naslednjemu igralcu Krke, da je žogo le usmeril v polje Fužinarja. Sledila je uspešna blok-obramba po kateri so Dolenjci preko Kastelica v napadu prišli do nove, četrte meč žoge.

Četrta meč žoga: Val Udovič servira preko postavljenega zaslona Krke, Donik J. uspešno sprejme žogo, organizator igre Fužinarja organizira napad prek Hribernika v coni 2, po dobro postavljenem dvojnem bloku Kastelica in Hočevar Nahtigala sledi dobra reakcija v obrambi Pečjaka, Krka organizira napad prek Kastelica, ki ga zblokirata Hribernik in Donik L., toda Kastelic z izjemno potezo samozaščite ob meji s prestopom srednje linije tik, predno je pristal na tleh, uspe odbiti žogo in Krka nato to žogo le uspe usmeriti proti polju Fužinarja, sledi še en napad prek Hribernika v coni 2, ki pa je ob športni sreči Krke ali pa na račun kljubovalno borbene igre Krke obtičal diagonalno v mreži…

…17:15,  sodnik s piskom in prekrižanima rokama označi konec tekme, 2:1 za Krko, celoten tim Fužinarja šokiran, senzacija v Kotljah pod Peco, medalje zagotovljene, sanje dodatno začinjene, posadka v zraku z vdorom nekaterih na igrišče, objemanje bratovščine na sredini igralnega polja Krke, trener Krke na tleh v solzah, domači navijači dodatno klimatizirani, ampak sledi prav od njih aplavz spoštovanja namenjen izkazani srčnosti in prikazani igri posadki Krke in domačim igralcem, trud do 6 letnega dela nekaterih odbojkarjev Krke je bil tako poplačan na veličasten način!

V drugi polfinalni tekmi je ekipa dečkov pod imenom Radio 1 Brezovica, ki z izjemo enega igralca skupaj igrajo že od MINI odbojke, v prvem nizu proti Merkurju Maribor prikazala odlično igro v vseh elementih odbojkarske igre, še posebej pri izvajanju začetnih udarcev prav vseh članov šesterke ter pri natančno izpeljanih napadalnih akcijah – 25:12.

Igralci Maribora so v drugem nizu zaigrali taktično veliko bolje, izkoristili nekaj nezbranosti Brezovice ter z optimalno igro sprejemalca Najdiča uspeli celo dobiti niz s 25:23.

Kako močna je ekipa Radio 1 Brezovice, je dokazala v tretjem, odločilnem nizu, ko je kljub temu, da se niz igra zgolj do 15. točke, odlično izvajala začetne udarce od prve do zadnje točke ter tako na svoj konto pridobivala neposredno točke iz servisov ali pa z dobro izvedenimi proti napadi po slabšem sprejemanju igralcev Maribora – 15:6 in 2:1 za Brezovico.

Tekma za tretje mesto med Merkur Maribor in Fužinar Metal Ravne je bila vseskozi izenačena. Obe ekipi sta si močno želeli medalj za 3. mesto, zato so igralci obeh ekip pokazali vse, kar zmorejo. V prvem nizu so igralci Fužinarja že povedli z 10:5, toda Mariborčani, ki so tokrat igrali brez aktivnega libera, so odgovorili z izredno igro v obrambi, bloku ter veliko večino napadov uspešno izpeljali prek izredno prodornega Najdiča – 25:21 za Maribor.

Drugi niz je bil vseskozi zelo izenačen, končnico pa so dobili zopet Mariborčani, ki so si s tesno zmago s 25:23 nekoliko presenetljivo, a glede na viden napredek izpred tedna dni nazaj, ko so klonili proti Krki z 2:1 v Šempetru (skupina »smrti«), povsem zaslužili. Pravzaprav so si medalje zaslužili tudi igralci Fužinarja, toda medalje se pač podeljuje zgolj za prve tri ekipe.

Finalna tekma med Radio 1 Brezovico in Krko je bila ponovno v znamenju demonstracije odbojkarske moči elitnih igralcev iz Ljubljane in Brezovice. Igralci Krke tega dne niso imeli dneva za dobre sprejeme, kot je bilo to opravljeno na turnirju dan prej v Kočevju, ob tem pa tekme ni mogel odigrati kapetan Žiga Kastelic, ki je zaradi poškodbe v končnici tretjega niza prve polfinalne tekme ostal na klopi za rezervne igralce v vlogi 2. trenerja.

Na njegovem mestu je zaigral korektor Jurij Dović. Z dobrim pristopom in odlično igro so favoriti Radio 1 Brezovice oddali v prvem nizu vsega 8 točk.

V drugem in tretjem nizu je trener Krke dal priložnost še Mateju Lozarju in Urbanu Mohorku. Igra Krke je postajala iz točke v točko boljša tako, da je Bratovščina v drugem nizu favoritom odščipnila 17, v zadnjem nizu pa 19 točk.

S tem je bil zaključni turnir četverice zaključen. Za najboljšega igralca Krke je bil izbran Žiga Kastelic.

Čestitke igralcem Krke, ki so presegli svoja pričakovanja in pričakovanja mnogih manjših in večjih strokovnjakov.

Čestitke staršem igralcev Krke, ki so izvajali prevoze na turnirje in so bili prepotrebna opora in podpora ostalim članom posadke Krke.

Državni prvak je postala ekipa Radio 1 Brezovica,

državni podprvak pa je postala Krka, katere generacija starejših dečkov se je pridružila najvidnejšim uspehom MOK Krke (v mlajših kategorijah).

Doslej, v 20 letni zgodovini delovanja kluba, je osvojitev 2. mesta na državnem tekmovanju ob dveh prvih mestih in enem četrtem mestu starejših dečkov, ter enem 2. in enem 3. mestu v kategoriji male odbojke, še en izjemen dosežek, še posebej v okolju, kjer so v ospredju ekipni športi, kot so rokomet, nogomet in košarka z mnogo večjimi proračuni in večjim številom trenerjev ter strokovnimi izkušnjami podpornikov ter vodstev teh panog.

Žal pa trenutno v klubu MOK Krka za to uspešno generacijo na vidiku ni naslednikov, ki bi se vsaj več ali manj približali dosežkom te generacije, še mnogo manj pa najmlajših, npr, dečkov iz 4. in 5. razreda tako, da bo potrebno še dolgo čakati na naslednji morebitni vidni uspeh.

MOK