Odbojkarji Krke so tekmi šestega kroga poskrbeli za presenečenje. Za svojo prvo zmago v sezoni so s 3:2 ugnali aktualne prvake, ekipo Merkur Maribora. Krko je danes krasila izvrstna borbenost in kemija na igrišču. K zmagi so največ doprinesli Pulko (17) ter Travnik in Peterlin (16), pri gostih pa je bil najbolj razpoložen Ikhbayri (20 točk). Gosti so v Novo mesto sicer pripotovali nekoliko oslabljeni. Na parket denimo ni stopil Kovačević, navkljub temu pa ne gre spregledati izvrstne predstave Novomeščanov, ki so tako končno prebili led in se razveselili težko pričakovane prve zmage v sezoni.

Sportklub prva odbojkarska liga, 6. krog
Krka – Merkur Maribor
3:2 (23, -23, 20, -18, 11)

Novo mesto, 6. november 2021. Sodnika: Jovanovič, Zajec. Gledalcev: 100.
Krka: Hafner, Erpič, Čopi 1, Borin (L), Travnik 16, Kožar 1, Pulko 17, Lavrič, Peterlin 16, Hvala 1, Lindič 11, Renko, Koncilja 5, Jaklič (L). Trener: Tomislav Mišin.
Merkur Maribor: Herman (L), Adžović S., Kovačević, Pavlovič 8, Bračko 17, Košenina (L), Donik 4, Adžović A., Planinšič 1, Kržič 4, Ikhbayri 20, Kovačič 2, Gergye 14. Trener: Sabastijan Škorc.

Uvodni niz je bil precej izenačen. Krkaši, pri katerih je na položaju organizatorja igre tokrat pričel mladi Kožar, so sicer potrebovali nekaj minut, da so se otresli uvodne treme, nato pa so dobro parirali aktualnim državnim prvakom iz Maribora. Z borbeno predstavo so si prvo vodstvo priborili pri 16. točki. Nato je Travnik uspešnemu napadu dodal še as in svojo ekipo povedel na 3 točke prednosti (20:17). Gostujoči trener Škorc reagiral s svojim drugim polminutnim odmorom. Krkaši so še naprej držali pobudo. Pulko je z uspešnim napadom Krki priigral prvo zaključno žogo (24:20). Mariborčani se niso predali. Po zgrešenem servisu Peterlina sta za dva uspešna bloka poskrbela Ikhbayri ter Kovačič in razlika je znašala le še točko. Na veselje Dolenjcev je niz v naslednji akciji odločil Koncilja. (25:23)

V drugem nizu se je odvil podoben scenarij, le da tokrat v korist gostov. V končnico so s prednostjo dveh točk po uspešnem napadu Gergya vstopili Mariborčani (19:21). Mišin je v pravem trenutku na servis poslal Čopija, ki je izkazano zaupanje upravičil z asom za izenačenje na 22. Sledil je uspešen napad Bračka, na drugi strani je na 23 poravnal Peterlin, Mariborčani pa so zatem niz dobili po zaslugi domačih napak. Pulko je sprva v mrežo poslal servis, nato pa slabo odmeril še napadalni udarec in Mariborčani so rezultat v nizih izenačili na 1. (23:25)

V tretjem nizu se je tehtnica povsem prevesila na stran Novomeščanov. Mariborčani so imeli precej težav na sprejemu, manjkalo pa jim je tudi zanesljivosti v napadu. Po napaki Pavlovića je prednost Krke poskočila že na 5 točk (17:12). S polminutnim odmorom je reagiral gostujoči trener Škorc. Njegovi fantje so nato sicer zaigrali bolje, a Krkaši vajeti niso dali iz rok. Zanesljiv napad, borbena igra v obrambi ekipni duh so bili pravi recept za končnih 25:20.

V četrtem nizu so na plin stopili gostje. Bračko je poskrbel za serijo izrednih začetnih udarcev in delni rezultat 5:0 v korist Mariborčanov. Krkaši so imeli precej več težav na sprejemu in v napadu, kot v preteklih nizih, medtem ko so Mariborčani dvignili svoj nivo igre in držali varno razliko šestih, sedmih točk. Pri zaostanku z 12:19 je domači trener poskusil z menjavami ter v igro poslal Čopija, Lavriča in Renka. Priložnost je dobil tudi mladi Hvala, se izkazal in vknjižil svojo prvo točko v prvi ligi. Mariborčani se niso pustili zmesti.  Bračko, Gergye in Ikhbayri so poskrbeli, da bo zmagovalca odločil peti niz. (18:25).

Peti niz so bolje odprli gosti. Na račun dobrega servisa Kovačiča je Gergye ekipo povedel na vodstvo s 3:5. Hitro je z odmorom reagiral domači trener Mišin in tako prekinil nalet gostov. Njegovi varovanci so nato zaigrali bolje. Lindič je z asom poravnal na 5, po gostujoči napaki v napadu pa so Krkaši odšli na menjavo igralnega polja s prednostjo dveh točk. V naslednjih minutah so odbojkarji obeh ekip novomeško občinstvo navdušili z nekaj lepimi potezami. Odlično je deloval novomeški blok. Ko je Lindič ujel Ikhbayrijja za 12:8, je bilo  že jasno, da se bodo gosti težko vrnili iz izgubljenega položaja.  Prvo zaključno žogo domačim je priigral Travnik. Gostom je nekaj upanja z asom vlil mladi Bračko (14:11), a na veliko veselje novomeških ljubiteljev odbojke je njegov naslednji servis končal v mreži in Krka je lahko pričela slaviti prvo zmago v letošnji sezoni.

Nejc Kožar, organizator igre, Krka:
“Že v prvem nizu smo začeli zelo močno, zelo agresivno. Imeli smo ekipni duh. Borili smo se tudi v drugem nizu, ki smo ga na žalost izgubili ampak pomembno je, da smo se borili. Na drugi strani je stala močna ekipa. Vedeli smo, da nimamo česa izgubiti. Vesel sem, da smo zmagali. Vsi smo se potrudili, vsi smo šli na sto odstotkov in vsak  je danes doprinesel k zmagi.”

Uroš Pavlovič, bloker, Merkur Maribor:
“Domačini so si zmago absolutno zaslužili. Takšne tekme so težke za favorita, kakršen smo bili danes mi. Pustimo to, da imamo težave s poškodbami in boleznimi. Mi bi danes morali prikazati boljšo predstavo, premagati domačina. Toda oni so nas z dobro igro ‘presekali’, mi se več nismo znali sestaviti in lahko jim samo čestitam za zmago.”

Odbojkarji Krke bodo prihodnjo soboto v Ljubljani, kjer se bodo pomerili z ACH Volleyem.