V 6. krogu državnega prvenstva 1. lige za starejše dečke, ki je potekal v ŠD Planina v Kranju na dveh igriščih v soboto, 19. 3. 2022, so starejši dečki MOK Krka izgubili proti vrstnikom iz Raven na Koroškem in vrstnikom iz Kamnika, toda v zadnji, zaostali tekmi presenetili domačine z lepo odbojkarsko predstavo. Vse tekme turnirja so se končale v dveh nizih.

Prva postava, kapetan Žiga Kastelic, Val Udovič, Matija Pirnar, Arne Oblak, Peter Bregar, Gal Medved in libero Jure Macedoni, so se v prvem nizu proti (še) nepramagljivim igralcem Fužinar Metal Ravne dobro upirali, imeli celo nekaj priložnosti za popoln preobrat, toda elementarna tehnika sprejemanja in igra v obrambi nepredvidljivih žog ter nekoliko pomanjkljiva tehnika blokiranja je igralcem Krke odškrtnila možnost za odvzem prvega niza, ki se je po vodstvu Fužinarja z 20:24 ter po servisih Kastelica in napako v obrambi Krke končal tesno s 23:25 za Fužinar.

Glede na to, da so imeli omenjeni igralci ta dan težko nalogo, saj so morali poleg dveh rednih tekem odigrati še tretjo, zaostalo tekmo proti Vet4Pet Triglav, so se igralci Krke strinjali, da drugi niz odigrajo preostali igralci. Svoje igralske izkušnje so skoraj ves niz proti prvi postavi Fužinarja ob izkušenejših Eneju Finku, Arneju Oblaku in Matiji Pirnarju pridobivali Bor Vogrinc, Rok Rifelj, Klavdij Strajnar in Amadej Vozelj. Fužinar je tako z rezultatom v tem nizu 9:25 prišel do  svoje 11. zaporedne zmage v 1. ligi. Dvanajsto pa so si Ravenčani z nekoliko manj prepričljivo igro priigrali proti domačinom (25:18, 26:24).

Drugo tekmo so igralci Krke odigrali proti Calcit Volley iz Kamnika. V tej sezoni sta se ekipi pomerili med seboj že trikrat in v vseh dvobojih je bila zmagovalec Krka. Toda v vsaki od teh tekem so Kamničani vedno pokazali, da znajo igrati zelo prodorno in zelo dobro tudi kot ekipa, vendar so to vedno pokazali samo v enem nizu, nikoli pa v dveh. Kamničane ni iztiril predhodni poraz proti domačinom iz Kranja niti dejstvo, da v 1. ligi zasedajo zadnje mesto z zgolj eno zmago. V tekmo proti Krki so Kamničani šli povsem razbremenjeni, kar se je vidno pokazalo v njihovi igri.  Postavni in spretni igralci iz Kamnika so Krki v obeh nizih odčitali odbojkarsko lekcijo vseh elementov odbojkarske ekipne in individualne igre, pri tem pa so pokazali novo kvaliteto – vztrajnost v igri: odlično so sprejemali sicer dobro izvedene začetne udarce Krke, zelo natančno so tudi sami servirali, v bloku so večkrat ustavili napade Krke prek Kastelica, Medveda in Udoviča, samo Bregar je z raznovrstnimi napadi uspeval pridobivati točke, Kamničani so tudi ubranili več močnih napadalnih udarcev, kar je bila tudi posledica dobro postavljenega dvojnega bloka, ob tem pa dobro postavljena obramba, organizacija napadov Calcita je bila raznovrstna – organizator igre je koristil tako napadalce  prek sredine kot napadalce zadnje linije. Na drugi strani pa so igralci Krke prevladovali samo v številu neizsiljenih napak kar je bila dosedaj praksa pri Calcitu.

Končni izid 0:2 v nizih in 37:50 v točkah je bila končna ocena zelo uspešne predstave Calcit Volleya.

Po odčitani lekciji Kamnika so igralci Krke na prijetno presenečenje voznikov prostovoljcev (Vogrinc, Vozelj, Fink, Udovič, Oblak, Kastelic, Pirnar), ki so ponudili pomoč pri prevozu trinajstih igralcev in trenerja,  v tretji tekmi proti domači ekipi Vet4Pet Triglav odigrali svojo najboljšo predstavo v tej sezoni. Igralci Triglava, sicer zmagovalci v tekmi proti vrstnikom iz Kamnika, so v prvem nizu povedli z 2:5, sledil je že 1. odmor Krke, po njem še povišanje vodstva domačih na 2:6, toda Žiga Kastelic je z močnimi začetnimi udarci Krko vrnil v priključek – 5:6. Triglavani so bili uspešnejši in so ponovno povedli, tokrat z 8:11. Nato pa je (končno) začel delovati dvojni blok Krke, posledično je zaživela obramba Krke in uspešno izvajanje napadov – 15:11 za Krko. Ob tem je sledilo še natančno in prodorno  izvajanje začetnih udarcev Pirnarja, Medveda in Kastelica, ponovno so sledili še trije bloki, pri domačih so se vse pogosteje pojavljale neizsiljene napake in niz je tako z delnim izidom 17:4 pripadel Krki – 25:15.

V drugem nizu je Krka nadaljevala v istem ritmu, poznala se je že utrujenost v obeh ekipah toda fantje Krke so še sledili igralcem Triglava, ki so ves čas poizkušali prevzeti pobudo, vendar so jim načrte nekajkrat pokvarile njihove neizsiljene napake na servisu in napadu, na drugi strani pa so Krkaši še vedno dobro izvajali napadalne akcije. Očitno je v končnici niza prišla do izraza boljša fizična pripravljenost Krke, ki je prav v tem delu igre povišala ritem igre z dobrimi servisi kot pogoj za natančno igro pri organizaciji kontranapadov ter samih napadov – 25:21 za Krko in s tem pomembna zmaga v boju za neposredni nastop prvouvrščenih šestih ekip na polfinalnem turnirju državnega prvenstva. Statistični podatki uspešnosti posameznih igralcev v tej tekmi: Val (3/3, sprejem 3,2,3,2,2,3,2), Žiga (13/2, sprejem 2), Peter (9/5, sprejem 2,3,4,3,4), Gal (5/4), Matija (1/1, sprejem 1, 2, 4), Arne (2/1). Torej iz statistike sprejemanja so igralci Krke izgubili eno samo točko, dobro pa so sprejeli 8 sprejemov ali 50% (v prvi ligi članov je dober sprejem 65 % in več, ko je sprejem vsaj takšen, da se še vedno lahko igra napad prek sredine v C3).

Posebej velja pohvaliti rezervne igralce na čelu z Juretom za stalno spodbujanje prve šesterke v prav vseh tekmah, ki jih je Krka ta dan odigrali od začetka do konca vsake tekme!

Spomnimo, sedmo in osmo uvrščena ekipa 1. lige bosta igrali po koncu rednega dela dodatne kvalifikacije za  dve mesti z ekipami Korvolley Mislinja, KEKOOpremo Žužemberk in Črnuče ACH 1, ki še vodita na polfinalni turnir osmih ekip.

Do konca rednega dela 1. lige pa je še en turnir. Krka bo 3. aprila igrala doma proti sosedu na lestvici – Ljubljani Volley, nato proti drugouvrščenim Braslovčanom in v zaostali tekmi še proti četrto uvrščeni ekipi iz Kočevja.

Podrobni rezultati in razporedi so dosegljivi na spletnem naslovu https://www.odbojka.si/index.php?podst=1982631091011712767

MOK (foto: M. Oblak)