Petnajstčlanska ekipa starejših dečkov je ob pomoči voznikov prostovoljcev Gregorja, Dominika, Fredija, Riharda in Roberta v OŠ Antona Ukmarja v Kopru, 28. 1. 2023, začela nastope v 2. ligi državnega prvenstva v odbojki z dvema zmagama.

V prvi tekmi so se dečki Krke pomerili z ekipo iz Kočevja, katero so igralci Krke v zadnjem krogu kvalifikacij za 2. ligo pred dobrim mesecem dni rezultatsko dokaj gladko ugnali v gosteh prav v Kočevju. Tokrat so se igralci Kočevja pod vodstvom stratega Aleša Drobniča taktično zelo dobro pripravili na nasprotnika, ki je izstopal po svoji povprečni višini in učinkovitejšimi napadalci ter posledično učinkovitejšimi blokerji. Igralci Kočevja so zato izkoristili svoje spretnosti in naučeno odbojkarsko tehniko v obrambnih nalogah ter še posebej na servisih, s katerimi so skoraj zajezili Krko v 1. nizu.

Igralci Krke so uvod v niz začeli v visoki prestavi z dobro obrambo in učinkovitimi napadalnimi udarci ter tako povedli s 6:2 in 8:4. Po prednosti Krke z 10:7 pa so igralci Krke ponovili stare napake iz prve tekme na turnirju v Zagrebu, ko so misleč, da lahko nadaljevanje niza odigrajo v nižji prestavi, s slabostmi, predvsem na sprejemu servisa, ki jih je odlično ponovno izvajal Kočevec Ožbolt, dovolili, da so Kočevci zasukali izid sebi v prid na 10:12! Nato so Krkaši le uspeli sprejeti servis, znižali na 11:12 in ob dobro izvedenih servisih Matije povedli na 14:12. Ožboltu so sledili še ostali igralci Kočevja, ki so v nadaljevanju servirali zelo neugodno za sprejemalce Krke, ob tem pa niso popustili v obrambnih nalogah, ko so mnogokrat reševali že na videz izgubljene žoge ter s tem dobro namučili Krkaše pri neštetih pripravah napadov, kjer so se prikradle občasne napake, ki so bile dovolj za ponoven zasuk v korist Kočevja. Ko je že kazalo, da je 1. niz izgubljen po zaostanku Krke z 18:23 (!), ko je trener Andrej vzel še zadnji odmor (pri 18:22; prvega pri 18:20), se  je po uspešnem sprejemu in uspešnemu napadu, ko je Krka znižala na »častnih« 19:23, z začetnimi udarci nepričakovano izkazal Amadej: najprej je z dvema direktnima točkama iz servisa poskrbel za znižanje na 21:23, prisilil trenerja  Aleša, da zahteva 2. odmor, po odmoru je ponovno izvajal neugodne servise, dosegel tako še eno točko, sprejemalci in organizator igre pa so ob ostali servisih naredili serijo neizsiljenih napak. Torej na strani Krke je bilo tudi nekaj športne sreče za izjemen zasuk z delnim izidom 6:0 in zmago v nizu s 25:23. Niz je bil sorazmerno dolg in je trajal 23 minut.

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev Krke 1. niza:

IgralecAleksejMatijaAmadejJanAkacijŽanSimonSvit
Točke75130200
Neizsiljene napake02122311

Skupaj 12 neizsiljenih napak. Skratka preveč.

V 2. nizu so igralci Krke nekoliko bolje pazili pri sprejemanju začetnih udarcev. Tako je bila igra enakovredna prvo tretjino niza. Nato pa se je z začetnimi udarci izkazal Aleksej, pri tem pa so mu pomagali takrat blokerji prve vrste: Jan, Matija in Amadej. V obrambnih nalogah se je v tem delu izkazal Akacij. Krka je tako povedla na 15:9. Igralci Krke niso dopustili novega zasuka, zato sta v igro vstopila organizatorja igre Girey in Rok. Tudi tako nastala šesterka je uspela zadržati uspešnost igre v svojo korist ter po šestnajstih minutah igre postavila končni izid 2. niza 25:17.

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev Krke 2. niza:

IgralecAleksejMatijaAmadejJanAkacijŽanSimon
Točke4644110
Neizsiljene napake0211102

Skupaj 7 neizsiljenih napak.

V drugi tekmi sta se pomerili domači BVK Koper in MOK Krka. Omeniti velja, da ekipo Kopra vodi mladi trener Manuel Grunwald, ki je začel odbojkarsko kariero v MOK Krka v kategoriji mala odbojka pod taktirko trenerja Andreja. Manuel je bil v MOK Krka zelo vztrajen in uspešen igralec: državni prvak pri starejših dečkih, 3. mesto pri mlajših dečkih, regijski prvak.

Domača ekipa je na krilih kakšnih 100 domačih gledalcev, sicer tudi zelo prijaznih, pogumno in poletno odprla tekmo, povedli s 6:8, vendar pa se igralci Krke niso dali zmesti, so pa še vedno imeli probleme pri sprejemanju začetnih udarcev. Izid so Krkaši najprej poravnali na 14. točki, potem pa ob dobrem izvajanju začetnih udarcev Jana uspešno organizirali napadalne akcije za vodstvo na 17:14. Pri vodstvu Krke 17:13 je po dveh mesecih svojo priložnost za igro le dobil Peter, ki se je po poškodbi vrnil v ekipo. Peter je svojo igro previdno stopnjeval, ostali pa so se zelo potrudili, da so zanesljivo končali niz v svojo korist s 25:17.

V drugem nizu so domači igralci ponovno poizkusili z ofenzivo in tako povedli s 4 :6. Po dveh neizsiljenih napakah Kopra in ob izvajanju močnejših začetnih udarcev Matije je Krka dobro igrala blok-obrambo ter dobro organizirala napade prav prek organizatorja igre Matije ter v napadu prek Petra, večinoma pa prek Alekseja za visoko vodstvo z 12:6. Šesterka ni popustila, zato sta v igro vstopila nova tandema organizatorjev igre – Amadej in Svit. Toda Amadej niti ni dobil priložnosti za kakšno organizacijo igre, saj je Peter ob koncu niza glede na poškodbo, zaradi katere je bil odsoten dva meseca, samoiniciativno (nanapovedano) testiral svoj skok servis. Uspela sta mu oba in tako kar sam z dvema direktnima točkama zaključil uspešen začetek Krke v 2. ligi.  

Pohvaliti velja tudi vse igralce, ki so spodbujali prvo šesterko, še posebej Jureta, ki je že na začetku prve tekme motiviral takratne rezerviste Jako, Klavdija, Luko, Petra, Roka, Svita, Simona in Gireya, da so z glasnimi enotnimi  spodbudami držali moralo ekipe na visokem nivoju, še posebej v težjih trenutkih igre!

Žal nekateri igralci niso dobili priložnost za igro zaradi igralnih in rezultatskih nepredvidljivih situacij na tekmah, so pa veliko pripomogli s svojim spodbujanjem!

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev Krke 2. tekme:

IgralecAleksejMatijaAmadejJanAkacijŽanSvitGireyPeterKlavdij
Točke3725711140
Neizsiljene napake2223011200

Skupaj 9 napak v 1. nizu in samo 4 v 2. nizu.

Pri Krki bodo morali dečki v prvi vrsti izboljšati sprejem servisa!

Krka bo v naslednjem krogu igrala v telovadnici OŠ Bršljin 18. 2. 2023. Pomerila se bo z Mokronogom in ponovno s Koprčani.

MOK