V 4. krogu državnega prvenstva v odbojki za starejše dečke, 4. 3. 2023, so dečki MOK Krka v Športni dvorani Balon na Brezovici pri Ljubljani dosegli novo turnirsko ligaško zmago v skupini B 2. lige.

V dveh nizih so premagali tako domačo ekipo ŠD Brezovica kot vrstnike iz Kamnika, ki so zastopali tamkajšnji klub Calcit Volley.

Igralci Krke so, kljub temu, da so spremenljivo in nezanesljivo prikazano formo tekočega tedna vidno prenesli še na tekmi z doslej neporaženo ekipo iz Kamnika ter z domačo postavo Brezovice, nekako le uspeli v vseh štirih končnicah nizov prikazati za odtenek boljšo igro od nasprotnikov ter tudi z nekaj športne sreče  na koncu vse te štiri nize tudi dobiti s skupno tesno razliko 14-tih točk (100:86).

Krka – Calcit Volley 2:0 (19, 23) in Krka – ŠD Brezovica 2:0 (22, 22).

Krka – Calcit

Pri Dolenjcih je bil daleč najučinkovitejši Peter Bregar. V trenutkih, ko bi se niz lahko v končnici prevesil v prid nasprotnikom, pa velja omeniti Umat – Hirieia Barokhoieva, ki je obrambne naloge in začetne udarce kot rezervni igralec opravil z odliko.  

Vso breme uspeha in zvrhan koš neizsiljenih napak na sprejemu, organizaciji napada in napadalnih akcijah ter nerazumljivih taktičnih podaj treh organizatorjev igre je ob Petru in ob odsotnosti obolelega prvega organizatorja igre in hkrati sprejemalca, kapetana Matije, prevzela prva postava: Svit Mervar, Aleksej Laknar, Žan Simončič, Akacij Magrič in Jan Resnik.

Statisti na sprejemu ekipe Krke so namreč že od začetka turnirja, torej že v uvodu 1. niza proti Calcitu dobesedno podarili točke nasprotniku za zaostanek z 1:4. Sledil je zgodnji pol minutni odmor za Krko, ki pa ni imel učinka za zmanjšanje neizsiljenih napak Krke ali pa za netočnost pri odličnem izvajanju začetnih udarcev Kamnika, saj je Calcit zadržal prednost štirih točk – 2:6.

Ob nadaljevanju prikazane igre statičnih igralcev Krke in čvrstega sprejema Calcita je bilo jasno, da Krka potrebuje samo še čudež, da  obrne niz sebi v prid. In za čudež je poskrbel Peter, ko je začel izvajati svoj skok servis pri zaostanku s 3:6.  S servisi je dosegel nekaj direktnih točk in pripomogel k temu, da je Krka končno razvila pričakovano igro v blok obrambi ter z nekaj uspešnimi napadi povedla z 11:6. Vmes ga ni zaustavil niti pol minutni odmor stratega Plota. Prednost so Dolenjci uspešno zadržali do konca niza. V tem nizu velja poleg začetnih udarcev  pohvaliti dobro igro v fazi blok – obramba.

Torej 14 točk je Krka podarila Calcitu, ki je skupaj v tem nizu dosegel 19 točk.

V drugem nizu sta bili obe ekipi enakovredni in nobena si ni ustvarila večje prednosti. Krka je v začetku končnice celo povedla za 3 točke, toda odmor Calcita pri 21:18 je preprečil večanje razlike. Na drugi strani je bil trener Krke primoran poseči po dveh odmorih (22:21 in 24:23), saj so Kamničani pretili z zasukom. Sledila je neizsiljena napaka Calcita in Krka se je veselila zmage nad doslej še neporaženo ekipo 2. lige.

Statistika (ne)uspešnosti obeh nizov:

IgralecŽanSvitJanAkacijAleksejPeterSkupaj
Dosežene točke225331126
Neizsiljene napake33354018

Krka – Brezovica

Krka se je nato pomerila z domačo Brezovico, ki trenutno na lestvici 2. lige zaseda zadnje mesto. Vendar pa stanje na lestvici ni nikakor sovpadalo s prikazano igro mlade in visoke ekipe Brezovice, ki je pod taktirko trenerja Časarja prikazala več tehnično dovršenih odbojkarskih prvin sprejemanja servisov, izvajanja začetnih udarcev, individualnih blokov ter napadalnih akcij.  Krka, v kateri je ponovno pozitivno izstopal le Peter in poleg njega rezervist Umat – Hiriei, se je oba niza mučila, da je držala priključek z domačini ali z minimalnim zaostankom ali pa z minimalno prednostjo. Krka se je namreč »izkazala« z netočnimi in netaktičnimi podajami, z netočnostjo prvega dotika pri pripravi kontranapadov, z »balon« servisi, s pomanjkanjem korajže pri zaključevanju napadalnih akcij…

In ponovno je omenjena šesterka nekako uspela prikazati  za odtenek boljšo igro v končnici ter ponovno z nekaj športne sreče le dobiti dva niza.

Statistika (ne)uspešnosti obeh nizov:

IgralecŽanSvitJanAkacijAleksejPeterSkupaj
Dosežene točke52325724
Neizsiljene napake32623420

Edini odbojkarski element, ki so ga Dolenjci prikazali zelo dobro, je bila igra v obrambi! To pa pomeni, da so se igralci trudili, borili, bo pa potrebno dosledno odpravljati pomanjkljivosti pri drugih odbojkarskih elementih.

Zmagi na tokratnem turnirju kljub slabi igri pomenita zelo veliko v boju za morebitno 1. mesto v 2. ligi in pravico nastopa na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev med 8 ekip, ki se bodo na koncu pomerile na dveh polfinalnih turnirjih.

Krko čakajo še štiri zelo zahtevne tekme, saj se odbojkarsko znanje opazno izboljšuje pri vseh ekipah iz turnirja do turnirja. Vidni napredki so predvsem opazni pri izvajanju začetnih udarcev, napadalnih udarcev ter sprejemanju servisov.

Vsi igralci, ki niso igrali v prvi postavi, so ves čas spodbujali soigralce na igrišču ter morda prav oni pripomogli, da je športna sreča odločala o zmagovalcu.

MOK