V zadnjem krogu državnega prvenstva v odbojki za starejše dečke, 1. 4. 2023, so dečki MOK Krka v Športni dvorani OŠ Mokronog v sklopu turnirjev državnega prvenstva dosegli potrebno zmago za dokončno potrditev 1. mesta v B ligi skupine B državnega prvenstva. Nasprotnike iz MOK Kočevja je prva postava MOK Krke premagala z 2:0 v nizih. Ves čas tekme pa so jim z bučnim navijanjem stali ob strani člani druge postave.

Po zelo mlačnem ogrevanju favorizirane ekipe iz MOK Krke ni kazalo na takšno zmago, ampak prav nasprotno – na poraz, uvod prvega niza pa je bil povsem v stilu bledega prikaza odbojkarskega znanja na ogrevanju. Trener Prah je tik pred ogrevanjem na mreži poizkušal motivirati, oziroma bolj prebuditi prvo postavo z dodatnimi vajami odbojkarskih elementov skočnosti in obrambnih bravur. Vaje je »zelenec« (Karl May: »green horn«) Resnik na koncu pospremil s komentarjem: »No, sedaj pa smo preveč zadihani in ne bomo mogli igrati.« Tokrat se trener ni odločil, da mu na njegov konto kazni, ki znaša že več kot 50 sklec, zapiše še dodatnih 17 sklec.

Miselna kriza članov prve postava je, tudi glede na izjavo neizkušenega perspektivnega člana prve postave (par tekmic v šolskem tekmovanju v odbojki ter doslej manj kot 20 odigranih tekem v kategoriji starejših dečkov), ostala  žal neprebujena, vendar samo do 6. točke prvega niza, ko so Kočevci še vodili s 4:6 predvsem na račun neizsiljenih napak servisov Bregarja in Pirnarja, sprejema Resnika in napada Simončiča.

Potem pa se je ekipa (»Trnjulčica«) le prebudila, morda pa prav zaradi vztrajnega spodbujanja celotne stoječe 2. postave Krke. Trener Andrej Prah (odbojkarski »nadimak« »Prašak«, ki ga je kreiral njegov nekdanji soigralec Boro Jović ob prihodu v OK Pionir 1986. leta (član Modriće, Mladosti Montera, Bordeuxa in Jugoslovanske reprezentance, ki je tudi poskrbel za zveze pri saniranju hujše poškodbe kolena leta nastale 1990 in jo je uspešno izvedel doktor Pećina v Zagrebu na Šalati ob začetku državljanske vojne konec maja 1991, sicer zdravnik olimpijske zimske reprezentance Hrvaške),  je že vedel, in najbrž edini v dvorani (33 let trener mlajših selekcij deklic, članic, mlajših selekcij dečkov, aktivni igralec Jugoslovanske lige 9 let (približno 30 do 40 tekem na leto), državnega prvenstva še štirih sezone v 90 letih, vztrajen udeleženec večkratnih vsakoletnih rekreativnih turnirjev v odbojki tako v dvorani kot na mivki v Sloveniji (še dodatnih cca. 30 tekem v eni sezoni) in na Hrvaškem od 1997 do 2020 (zaenkrat), aktivni odbojkarski sodnik tudi 1. lige in državnih prvenstev v odbojki na mivki od 1997 do 2009), da glede na prikazano aktivnost igralcev na ogrevanju bije zadnja ura za pridobitev vstopnice na četrtfinalni turnir. Bregar, ki je večino ogrevanja (preveč!) namenil nameščanju osebne kamere za samoanalizo po končanem turnirju, je poskrbel najprej za izenačenje na 7:7 z napadom, nato pa ponovil vajo za prvo vodstvo Krke na 8:7. Bregar je nato odlično izvajal začetne udarce in Krka je prišla do visoke prednosti na 13:7. Šele odmor Kočevja je prekinil ta niz, ko je Bregar zgrešil. Ritem igre Krke je bil tudi v nadaljevanju zmagovit z majhnim številom neizsiljenih napak, Krka je še povišala prednost in po vsega 13-tih minutah povedla z 1:0 (25:15). Vsak član prve postave Krke je na začetni udarec prišel natanko dvakrat.

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev Krke 1. niza:

IgralecLaknarPirnarVozelj»izkušeni« ResnikSimončičBregar
Točke350,5518
Neizsiljene napake020424

Razmerje: 22,5 : 12

V drugem nizu je druga postava zadržala navijaško vzdušje, prva postava pa je v istem ritmu nadaljevala z dobro igro ter s 25:16 poskrbela za osvojitev 1. mesta v B ligi skupine B in uvrstitev na četrtfinalni turnir, ki bo 6. maja 2023, kjer se bodo Krkaši pomerili na turnirju najprej s Hočami, v primeru zmage z zmagovalci dvoboja med Žužemberkom in Šempetrom ali pa v primeru poraza s poražencem omenjenega dvoboja.

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev Krke 2. niza:

IgralecAleksejMatijaAmadejJanŽanPeter
Točke542526,5
Neizsiljene napake051013

Razmerje: 24,5 : 10

Če bo Krka izgubila prvi dve tekmi, bo zasedla 10. mesto v državnem prvenstvu, če pa bo zmagala prvi dve tekmi, pa se bo uvrstila na polfinalni turnir, kjer bo pomerila moči z nepremagljivo ekipo A lige Fužinar Metal Ravne, 2. uvrščeno ekipo A lige Merkur Mariborom in 2. uvrščeno ekipo četrtfinalnega turnirja. Če pa bo Krka eno od prvih dveh tekem izgubila, pa se bo v zadnji tekmi turnirja pomerila za 2. mesto na tem turnirju: če zmaga, se uvrsti tudi na polfinalni turnir, če pa izgubi, pa doseže končno 9. mesto v DP.

Za zadnjo tekmo v B ligi, ki jo je Krka odigrala z Brezovico, je trener Krke določil 2. postavo z liberoma Juretom Kastelicem, vsakokratnemu prvemu pobudniku spodbujevalcev prve postave, in Blažem Vidmarjem, ki je prvič v tej sezoni aktivno zaigral na tem mestu.

Žal je celotno tekmo proti Brezovici, ki jo sestavljajo v povprečju za leto dni mlajši igralci, zelo očrnilo dejstvo, da je 1. postava kljub dvakratnim navodilom trenerja Andreja Praha ostala distancirana glede navijanja in spodbud 2. postavi in glede športne drže v prostoru za ogrevanje, saj so člani prve postave v prostoru za ogrevanje z razliko od 2. postave sedeli in neprizadeto spremljali potek tekme z Brezovico. Trener Prah glede na izkušnje: »Ob bledem ogrevanju prve postave in ob tej nešportni drži to pomeni verjetno hiter zaključek odbojkarske kariere. Morda pa se motim. Naj to dokažejo na treningih in naslednjih tekmah!«

Ekipi Krke in Brezovice so v vseh treh nizih tekmovali več v številu neizsiljenih napak kot v pridobivanju točk.

V 1. nizu je postava Krke uspela speljati niz do zmage s 25:20.

Statistični podatki uspešnosti aktivnih igralcev 2. postave Krke 1. niza:

IgralecMervarŠterkBojanecMagričBarzić OmerzelBarakhoievKastelicVidmar
Točke222,5021/1
Neizsiljene napake32321000

Razmerje med dobljenimi točkami in neizsiljenimi napakami: 10,5:11.

V 2. nizu je bil v ekipi Krke opazen padec koncentracije in temu primeren izid: 18:25 za Brezovico.

IgralecSvitJakaSimonAkacijTeoUmat – HirieiJureBlaž
Točke225,5200//
Neizsiljene napake42742202

Razmerje: 11,5:23 (od 25) ali 2. postava podarila celoten niz nasprotnikom z neizsiljenimi napakami.

V odločilnem nizu sta ekipi obdržali potreben nivo, ali pozitivni ali negativni, za zmago Brezovice s 12:15.

IgralecSvitJakaSimonAkacijTeo»Girey«JureBlaž
Točke023201//
Neizsiljene napake30241200

Razmerje: 8:12 (od 15 točk) ali 2. postava je ponovila »uspeh« 2. niza.

Več staršev je tudi tokrat poskrbela za prevoz in tudi za občasne spodbude s tribun, ki jih je bilo slišati več v 1. kot ob 2. tekmi. Se pravi, da imamo tudi na tem področju še veliko neizkoriščene energije!

MOK