V soboto, 6. 5. 2023, je v ŠD Marof potekal turnir za polfinalni turnir v  kategoriji starejših dečkov. Turnirja, ki je odločal o tem, kateri dve ekipi bosta napredovali na polfinalna turnirja, so se udeležile štiri ekipe: sedmo in osmo uvrščeni ekipi po rednem delu v 1. ligi (Kekooprema Žužemberk in Hoče), prvouvrščena ekipa 2. lige vzhod (Šempeter) in prvouvrščena ekipa 2. lige zahod (MOK Krka).

V prvi tekmi se je pomerila domača Krka z gosti iz Hoč. Gostje so prvi niz zanesljivo in zasluženo dobili, saj so s servisi že od začetka niza povsem onemogočili organizacijo napadalnih akcij Krke.

V drugem nizu so igralci Krke bolje sprejemali, blokirali in servirali, kar je prineslo izdatno prednost v končnici niza (24:17), vendar so gostje prav v končnici ponovno bolje in nevarneje izvajali začetne udarce in ni dosti manjkalo, da bi jim uspel zasuk. Krka je po napadu Ovnička le uspela dobiti niz in izsiliti tretjega.

V tretjem nizu so imeli gostje od samega začetka pobudo prav na račun slabega sprejema Krke, vendar so Hočani pri vodstvu z 10:14 obstali. Z odlično igro v bloku, nekoliko bolje izvedenih servisih in nekaterimi dobro izvedenimi napadi je Krka prišla do izenačenja. Krka je nato zelo lahko izgubljala točke na račun neizsiljenih napak (servisi), dobila pa jih je zelo težko po nekajkratni izmenjavi. Niz se je zaključil v znanem scenariju –nedorasel sprejem Krke glede na servise prvoligaške ekipe Hoč.

Na vzporednem igrišču so dečki iz Žužemberka zanesljivo prišli do zmage z 2:0 proti manj razpoloženim vrstnikom iz Šempetra.

V drugem krogu turnirja sta se pomerili zmagovalni ekipi prvega kroga turnirja. Na igrišču A sta se pomerila poraženca Krka in Šempeter, na vzporednem igrišču B pa zmagovalca Hoče in Žužemberk.

Žužemberčani so obdržali potrebno koncentracijo in kvaliteto igre ter z zmago z 2:0 osvojili 1. mesto na turnirju ter se tako uvrstili na polfinalni turnir državnega prvenstva.

Igralci Šempetra so po slabi igri proti Žužemberku strnili vrste ter proti Krki načrtovali pogumno igro z več tveganja. Tveganje se jim je močno obrestovali z mnogimi zaporednimi odlično izvedenimi float servisi in z veliko mere koncentracije v obrambnih in raznovrstnih napadalnih akcijah. Sprejemalska vrsta Krke je že od samega začetka tekme naletela na izjemno težko nalogo – kako te zaporedne servise ukrotiti. Napadi Krke, ki so sledili po nezanesljivih sprejemih, so bili preveč mlačni, da bi imeli kakšen učinek, saj so gostje te napade uspeli predvideti in odigrati natančno organizirane kontra napade. Številne menjave in odmori na strani Krke niso imeli učinka, saj je večina članov 1. postave bila manj izkušena tako po številu odigranih tekem v odbojkarski karieri kot po številu opravljenih treningov. In z omenjenima faktorjema še posledično pomanjkanje športnega razmišljanja in udejanjanja v smislu športnega življenja izven treningov (dovolj spanja in regeneracije, usmerjena vadba dodatnih vaj, prehrana, stalnost in pravočasnost obiskovanja treningov, spoštovanje vsakega nasprotnika brez podcenjevanja ali precenjevanja, vera v svoje sposobnosti in zastavljene cilje, še posebej športne cilje na dolgi rok). Šempetrani so v dveh nizih nadigrali Krko kar s 50:30.

Z drugim zaporednim porazom na turnirju in tretjim v državnem prvenstvu so Simončič, Resnik, Pirnar, Vozelj, Omerzel Baržić, Strajnar, Rožanc, Laknar, Mervar, Barakhoiev, Magrič, Ovniček in Perme osvojili končno 10. mesto v državi. S tem rezultatom so starejši dečki izpolnili osnovni cilj sezone!

V preostali tekmi turnirja med Šempetrom in Hočami sta bili ekipi v vsakem nizu izenačeni do sredine niza, nato pa so Hočani vsakič na račun boljšega izvajanja začetnih udarcev prišli do prednosti nekaj točk, ki so jo uspešno obdržali do konca obeh nizov.

Šempeter je tako zasedel končno 9. mesto, Hoče pa se je kot drugo uvrščena ekipa uvrstila na drugi polfinalni turnir četverice.

MOK