Na velikonočni ponedeljek, 1. aprila 2024, so se mlajši dečki MOK Krka, njihov trener, starši mlajših dečkov v vlogi prevoznikov ter nekaj bratov in sester udeležili  mednarodnega odbojkarskega turnirja v Zagrebu.

Turnir je po tradiciji potekal v veliki športni dvorani, Dom odbojke »Bojan Stranić«, ki je sicer del sklopa Športnega parka Jarun ob reki Savi.

Na turnirju je sodelovalo 9 ekip, med njimi pa kar šest ekip iz Slovenije. Poleg Krke (šestouvrščena ekipa iz A lige zahod) so tekmovale tri ekipe iz A lige zahod (četrtouvrščena ekipa Calcit volley iz Kamnika,  tretjeuvrščeni KEKOOprema Žužemberk, drugouvrščeni Črnuče I) in dve ekipi iz A lige vzhod (četrtouvrščena Panvita Pomgrad iz Murske Sobote in SIP Šempeter, vodilna ekipa A lige vzhod, ki v tej sezoni še ni izgubila).

Hrvaške ekipe so bile tri: Zagreb I, Zagreb II in Velika Gorica.

Ekipe so bile razporejene v tri skupine po tri ekipe.

Krka je nastopila v prvi tekmi proti prvi selekciji Zagreba in hitro izgubila z 0:2. Zagrebški odbojkarji so bili boljši v vseh odbojkarskih elementih, prednost pa so unovčili še s telesno višino in spretnostjo.

Kljub vidnemu Kljub dejstvu, kdo bo izšel zmagovalec, so prisotni starši in sorodniki novomeških igralcev ves čas tekme spodbujali dečke ter tako ustvarili pravo odbojkarsko navijaško vzdušje, kar je proti koncu turnirja dečke tudi pripeljalo do izkazanega ekipnega duha. 

Po prvi odigrani tekmi je že sledila druga. Nasproti Krke je bila postavna ekipa iz Murske Sobote, Panvita Pomgrad s tremi ekstremno visokimi igralci.

Trener Krke je poskušal s taktično postavitvijo četvork pripeljati tekmo v tretji, odločilni niz.

Načrt je komaj uspel, saj je po porazu v prvem nizu 2. četvorke, ki se je zelo dobro upirala prvi četvorki Panvite, prva četvorka v 2. nizu tekme naredila več napak, kot je bilo pričakovati. Ta 2. niz se je po dramatični dolgi končnici vendarle končal z zmago Krke s 30:28.

Žal slednja četvorka v odločilnem nizu ni izboljšala svoje igre, zato je prva četvorka Panvite Pomgrad, ki je zmanjšala število napak v primerjavi z uvodnim nizom, gladko zmagala s 15 : 7. 

Zadnjeuvrščene ekipe vseh treh skupin so se nato pomerile med seboj za 7. do 9. mesto.

Najprej sta se pomerili ekipi Zagreb 2 in Velika Gorica, kjer je zmagala druga ekipa Zagreba z 2 : 0.

Krka je nato v srečanju proti Veliki Gorici prišla do prve letošnje zmage. Obe četvorki z vsemi rezervnimi igralci sta zmagali oba niza ter prikazali dobro igro.

Optimistično vzdušje pa je nato delno pokvarila prva četvorka v uvodnem delu prvega niza proti drugi ekipi Zagreba, ki je do 9. točke tekmovala z njimi v številu neizsiljenih napak. Po odmoru na zahtevo trenerja Krke pa so se Bine, Martin, Kristjan in Luka vendarle prebudili iz popoldanskega dremeža. Zmanjšali so število neizsiljenih napak in temu dodali učinkovitejšo igro v napadu, kar je privedlo do večje razlike. To je omogočilo trenerju, da je lahko dal priložnost manj izkušenih igralcev tretje četvorke.

Po zmagi v prvem nizu so drugi niz dobro začeli Žak Luka, Oskar, Patrik in Jakob ter povedli tudi za 4 točke. Po odmoru Zagreba pa se je slika spremenila. Ekipa je naredila več neizsiljenih napak, kar je omogočilo nasprotnikom najprej izenačenje na 15. točki, po 18. točki pa je četvorka Krke povsem »zmrznila« tako, da so Zagrebčani ob natančnejši igri z malo napakami dokaj gladko uspeli izenačiti na 1:1 v nizih.  

V tretjem nizu se je ponovila zgodba iz tretjega niza proti Panviti. Domačini so na račun statične igre Krke hitro povedli z 0:3 in 2:6. V igro je vstopil Jakob, ki je nekako poživil igro in igra je postala enakovredna, toda visoka prednost petih do šestih točk za Zagreb je ostala vse do 7:13, ko je z dobro merjenimi začetnimi udarci Luka Mutić uspel ekipi Zagreba onemogočiti prodornejšo igro. Po prestopu na servisu  je Zagreb imel na voljo 5 meč žog. 

Ko je trener že pripravljal igralce na klopi za pozdrav po tekmi, pa je sledil epski odbojkarski zasuk: ekipa Krke je z borbeno igro v obrambi uspela priti na izenačenje, šokirana trenerka Zagreba pa je šele pri izenačenju na 14. točki vzela edini odmor. V odmoru se je četvorka Krke nadihala in nato po dolgih izmenjavah žog in vrhunskemu vzdušju na tribuni ob stalni podpori vseh rezervnih igralcev osvojila še dve zaporedni točki ter si tako priigrala še eno zmago ter končno 7. mesto na turnirju.

Podrobni rezultati turnirja: https://zos.hr/index.php?rubrika=utakmica&natjecanje=1960

Glede na dobro vzdušje posadke (igralci, starši…) je sledil povečan obisk na treningih v sredo, ko je padel rekord z 20-timi prisotnimi igralci in petek, ko je padel petkov rekord s 15-timi prisotnimi igralci. 

Od leve proti desni: kapetan Martin, Erazem, Kristjan, Jakob, Oskar, Jacob, Bine, Nikolaj, Patrik, Luka V., Žak Luka, Luka M. in Gašper.

MOK