V novomeški dvorani Marof sta se za uvod v prvenstvo pomerila Krka in Salonit Anhovo. Zmage z 1:3 (-22, -21, 23, -16) so se razveselili Kanalci in tako vknjižili prve tri točke v novi sezoni. Pri Salonitu je bil najbolj razpoložen Vrtovec (16 točk), sledila sta mu sprejemalca Radosavljević in Ristić (15), pri Krki pa novinec Čopi (14 točk).

Sportklub prva odbojkarska liga, 1. krog
Krka – Salonit Anhovo
1:3 (-22, -21, 23, -16)

Športna dvorana Marof, Novo mesto, 2. oktober 2021. Gledalcev:  70. Sodnika: Klinar Nejc, Pevc Anton.
Krka: Hafner 1, Erpič 3, Čopi 14, Borin (L), Travnik 9, Kožar 1, Pulko 11, Lavrič 1, Peterlin 10, Hvala, Lindič 1, Jaklič (L), Renko, Koncilja 7. Trener: Tomislav Mišin
Salonit: Boharev 13, Stojanovič, Šarič (L), Filiputti, Karnel 2, Lazar 10, Kavčič, Maretič, Radosavljević 15, Okroglič (L), Kovačič, Vrtovec 16, Ristić 15. Trener: Rade Dačovič

Odbojkarji Krke so prvo domačo tekmo v novi sezoni odprli odlično. Hitro so poskrbeli za tri učinkovite bloke (skupaj 5 v prvem nizu), po uspešnem napadu Čopija za 9:5 pa je gostujoči trener Dačovič že bil primoran poseči po polminutnem odmoru. V nadaljevanju so njegovi varovanci zaigrali bolje in z borbeno igro v obrambi ter dobrim napadom, predvsem po zaslugi Vrtovca in Radosavljevića, priključek ujeli na 16. točki. Po dveh napakah domačinov so gosti povedli z 19:17, nakar je z odmorom reagiral domači trener Mišin. V izenačeni končnici več zbranosti pokazali gosti. Poraza Krke ni uspel preprečiti niti nekdanji igralec Salonita, Fran Peterlin, ki je v prvem nizu sicer zbral 7 točk. Prvo zaključno žogo je gostom z asom priigral Lazar, v naslednji akciji pa je niz v korist Kanalcev odločil Vrtovec (22:25).

Mišin je v drugem nizu poskusil z menjavo na mestu blokerja. Namesto Lindiča je v igro vstopil Koncilja. Krkaši so uvodni del niza, podobno kot v prvem, držali pobudo in minimalno prednost, toda Kanalci so poskrbeli za izenačenje na 14. Ekipi sta nato korak držali do 18. točke, potem pa je stvari v svoje roke vzel Ristić, in praktično sam poskrbel za zmago gostov. Krkašem je v ključnih trenutkih znova pošla zbranost na sprejemu, pomagale pa niso niti menjave, ki jih je opravil domači strateg. Zmago v nizu s 25:21 je z odločnim napadalnim udarcem potrdil Boharev.

V tretjem nizu je domači trener poskusil še z menjavo na mestu sprejemalca in namesto Peterlina v igro poslal Travnika. Kanalci so nadaljevali z udarno postavo, saj je trio Radosavljević-Ristić-Vrtovec deloval odlično, dobro pa so se znašli tudi ostali. Znova smo bili priča izenačeni ter borbeni igri na obeh straneh, po izenačenju na 20 pa je bilo jasno, da bodo o zmagovalcu odločale malenkosti. Po dveh zaporednih napakah gostov in vodstvu Krke s 23:21 je gostujoči trener skušal svoje varovance predramiti z odmorom. Radosavljević je nato z dobrim napadom zmanjšal zaostanek, toda že v naslednji akciji je Travnik Krki priigral prvo zaključno žogo z natančno odmerjenim udarcem po diagonali. Goste je v igri ohranil Lazar, zatem pa je Travnik izkoristil drugo zaključno žogo za končnih 25:23 v korist Krke.

Četrti niz so silovito odprli gosti. Z dobrim začetnim udarcem so Krki otežili razvoj igre, po uspešnem napadu Bohareva za 6:2 pa je domači trener hitro posegel po odmoru. Domačine so še naprej pestile težave na sprejemu, zato je Mišin v igro poslal tudi mladega Jakliča in novinca v dresu Krke, Nika Lavriča. Slednji je na svojem debiju takoj ob vstopu navdušil s svojo prvo prvoligaško točko. Kanalci se niso pustili zmesti. Še naprej so držali visok ritem na začetnem udarcu, zanesljivo napadali z vseh koncev in prednost je rasla. Mišin je z novim odmorom poskusil pri zaostanku z 9:16, a pretiranega učinka ni bilo. Salonit je tekmo zanesljivo pripeljal do konca in se zasluženo razveselil prvih treh točk v novi sezoni (16:25).

Zlatko Pulko, Krka:
Imel sem občutek, da je bila energija v polju zelo dobra med vsemi igralci. Stvari so dobro delovale nekje do polovice, do treh četrtin niza. Potem pa nam je res koncentracija nekoliko padla. Po slabi točki pride še ena, dve, in nasprotnik naredi odločilno razliko. Delati moramo na tem, da bodo te črne minute čim krajše.

Matic Vrtovec, Salonit Anhovo:
V uvodu tekme smo bili v nekakšnem krču, ampak po polovici seta smo se zbrali. Sprostili smo se in nato nam je igra stekla.

Odbojkarji Krke bodo v drugem krogu, ki bo na sporedu 9. oktobra, doma gostili Panvito Pomgrad. Tekma bo ob 20. uri.

Ostale rezultate in lestvico si lahko ogledate na portalu odbojkarske zveze.